Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 19 mar 2026, o 22:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 maja 2015, o 23:44 
Użytkownik

Witam!

Pracuję nad multipleksowaniem 4 wyświetlaczy 7-segmentowych z użyciem rejestrów 74HC595. Schemat połączeń w załączeniu (Symulacja Proteus). Kod dotychczas opracowany w załączeniu. Kod nie działa jednak prawidłowo. Przy częstości testowej przerwania 1Hz anody przełączają się po kolei, a na wyświetlaczach pojawiają się odpowiednie cyfry. Przy zwiększeniu częstości multipleksowania wszystko się rozjeżdża - duchy. Problem leży chyba w tym, że wysyłam dwa słowa jednobajtowe po kolei: SendSpi(Display) i SendSpi(Cyfra) zamiast jednego dwubajtowego: SendSpi(DisplayCyfra) i dopiero zatrzask. Nie umiem jednak takiego dwubajtowego słowa zorganizować. Bardzo proszę o wskazówki.

Schemat połączeń:
Obrazek

Kod programu:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 maja 2015, o 00:23 
Moderator

avrfun napisał(a):
        /* odczekanie 1 us – czas trwania impulsu LE */
        _delay_us(1);

przede wszystkim wywal tę linię z programu ... to opóźnienie pokazałem tylko tak dla przykładu, o co chodzi z CS. Ale nie musi być tego opóźnienia - wystarczy tylko zmiana stanów i już zadziała jak CS

PostNapisane: 10 maja 2015, o 00:28 
Użytkownik

Dziękuję. Czy założenie całości jest poprawne? Dlaczego wyświetlacz "głupieje" przy większych częstościach np. 200Hz?

PostNapisane: 10 maja 2015, o 00:31 
Moderator

tego to już nie powiem - ja w ogóle nie korzystam z takich wynalazków ;) wolę na żywym organizmie testować

PostNapisane: 10 maja 2015, o 00:38 
Użytkownik

Proszę o ocenę czy program, w tym wysyłanie bajtów jest napisany prawidłowo. Wysyłam dwa słowa jednobajtowe po kolei: SendSpi(Display) i SendSpi(Cyfra) zamiast jednego dwubajtowego: SendSpi(DisplayCyfra) i dopiero zatrzask. Czy jest to jest poprawne?

PostNapisane: 10 maja 2015, o 07:28 
Moderator

avrfun napisał(a):
Wysyłam dwa słowa jednobajtowe po kolei

I za każdym wysłaniem zatrzaskujesz więc nie ma co się dziwić że jest kaszanka

polecam:
http://mirekk36.blogspot.com/2013/09/re ... stawy.html

i to
http://mirekk36.blogspot.com/2013/10/at ... robic.html
bu tu jest właśnie o multipleksowaniu z rejestrami

PostNapisane: 10 maja 2015, o 07:46 
Użytkownik

Bardzo dziękuję, oglądnę, poeksperymentuję i dam znać o rezultatach.

PostNapisane: 10 maja 2015, o 08:13 
Użytkownik

O mirek mnie uprzedzil o cale 30 minut :)
Jednak ja dodatkowo mam pytanie czy w docelowym układzie masz filtracje czy wszystko podlaczone jak na schemacie czyli bez niej??

Namazane ze smarta.

PostNapisane: 10 maja 2015, o 09:20 
Użytkownik

cześć
wysyłasz dane do dwóch rejestrów jednocześnie więc jak one biedne mają wiedzieć które bajty są przeznaczone do anod, a które do zapalenia kombinacji segmentów?

musisz to rozdzielić

PostNapisane: 10 maja 2015, o 10:00 
Użytkownik

Wszystko uruchomione będzie na zestawie ATB Rev.1.03. Jestem na etapie przygotowania "fizycznych" rejestrów na dodatkowej płytce. Na razie symuluję ich działanie. Pytanie o "adresowanie przesyłki" do konkretnego rejestru bardzo zasadne. Nie wiem jak to się dzieje, ale uzyskuję prawidłowe wyświetlanie cyfr na odpowiednich wyświetlacza przy niskim odświeżaniu. Wyjściem logicznym jest słowo dwubajtowe. Trzeba utworzyć je z bajtu "do anody" i "do cyfry", a następnie wysłać je i zatrzasnąć. Muszę to jakość zorganizować.

PostNapisane: 10 maja 2015, o 10:10 
Użytkownik

A nie prościej zorganizować to w takiej funkcji ?

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

W funkcji podajesz cyfry i segmenty i przy twoim podłączeniu musi to zadziałać pozdrawiam

PostNapisane: 10 maja 2015, o 11:35 
Użytkownik

majster napisał(a):
A nie prościej zorganizować to w takiej funkcji

Użyłem zaproponowanej funkcji
język c

do wysyłania dwóch bajtów w następujący sposób - nie wiem czy prawidłowo (wątpliwość: cyfra to cyfra, a segment to anoda?):

język c

"Przemiata" 4 wyświetlacze do pewnej niewielkiej częstotliwości odświeżania, a po jej zwiększeni wyświetlacze blokują się. Może to wina symulatora, a nie kodu?

Obrazek

Pozdrawiam

PostNapisane: 10 maja 2015, o 12:26 
Użytkownik

powiedz mi co to to jest ??

język c

Na moje oko wziąłeś ze 3 różne programy i je pomieszałeś tym samym mieszając sam siebie.
Rozpisz to w prosty dla oka sposób.

język c

Co do mojego powyższego wszystko zależy od tego jak masz rozmieszczone ABCDEFGH wyświetlacza i jak widzisz ja wstawiam 1 by się nie świeciła cyfra a od ciebie i twojego schematu zależy jak to rozpiszesz.

Poza tym co to za różnica czy anoda czy katoda wystawisz albo 1 albo 0 i musi działać.

Nie mniej widzę że nie oglądałeś mirka poradnika o rejestrach przesuwnych.

a ja zrobiłem kiedyś zegarek gdzie wysyłałem za jednym razem 60 bitów i też śmiga ...

powiedz no czy ty masz w ogóle to już na jakimś układzie czy tak na 100% wierzysz jakiemuś symulatorowi ?

avrfun napisał(a):
do wysyłania dwóch bajtów w następujący sposób - nie wiem czy prawidłowo (wątpliwość: cyfra to cyfra, a segment to anoda?):

cyfra to katoda a segment to anoda

PostNapisane: 10 maja 2015, o 14:43 
Użytkownik

majster napisał(a):
powiedz mi co to to jest ??

język c
const uint8_t Cyfra[10] PROGMEM = {
                0x03,   // 0
                0x9F,   // 1
                0x25,   // 2
                0x0D,   // 3
                0x99,   // 4
                0x49,   // 5
                0x41,   // 6
                0x1B,   // 7
                0x01,   // 8
                0x09,   // 9
};
GeSHi

Obliczenia pochodzą z mkAVR Calculatora:

Obrazek

majster napisał(a):
Nie mniej widzę że nie oglądałeś mirka poradnika o rejestrach przesuwnych.

Oglądnąłem bardzo dokładnie, a nawet stworzyłem własną linijkę świetlną:

Obrazek

majster napisał(a):
powiedz no czy ty masz w ogóle to już na jakimś układzie czy tak na 100% wierzysz jakiemuś symulatorowi ?

Uruchomiłem w realu i ... - działa. Strzałem w dziesiątkę był zatrzask po dwóch bajtach. Symulator niestety niewydolny.

Obrazek

Bardzo Wszystkim dziękuję za pomoc i poświęcony czas.
Pozdrawiam

PostNapisane: 10 maja 2015, o 15:03 
Użytkownik

Czyli tak jak pisałem wyżej że nie ma co wierzyć symulatorowi.

Namazane ze smarta.

PostNapisane: 10 maja 2015, o 18:02 
Moderator

avrfun napisał(a):
Uruchomiłem w realu i ... - działa. Strzałem w dziesiątkę był zatrzask po dwóch bajtach. Symulator niestety niewydolny.

A o czym ja ci pisałem na początku ?

PostNapisane: 10 maja 2015, o 18:34 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
A o czym ja ci pisałem na początku ?

Bardzo dziękuję! Jak zwykle działasz mobilizująco. Zbliżam się powoli do "projektu wielozadaniowego" i wiem na czyją pomoc mogę liczyć.
Pozdrawiam serdecznie

PostNapisane: 11 maja 2015, o 17:16 
Użytkownik

cześć

ja jednak czegoś tu nie rozumiem
pin zatrzasku w rejestrach jest wspólny dla rejestru sterującego anodami i rejestru dla segmentów
Jeżeli wyślemy dane dla anod a następnie dla segmentów i dopiero zatrzaśniemy to nie może to działać prawidłowo

powinniśmy wysłać dane dla anod i zatrzask następnie dla segmentów i zatrzask, ale piny CS muszą chyba być rozdzielone????

PostNapisane: 11 maja 2015, o 19:01 
Użytkownik

Witam!
mczarny napisał(a):
ja jednak czegoś tu nie rozumiem
pin zatrzasku w rejestrach jest wspólny dla rejestru sterującego anodami i rejestru dla segmentów
Jeżeli wyślemy dane dla anod a następnie dla segmentów i dopiero zatrzaśniemy to nie może to działać prawidłowo

powinniśmy wysłać dane dla anod i zatrzask następnie dla segmentów i zatrzask, ale piny CS muszą chyba być rozdzielone????

Ja to rozumiem tak: bajt anod i bajt katod są jak dwa przedziały łodzi przedzielone grodziami (zatrzaski): katody-zatrzask-anody-zatrzask. Gdy przesyłamy dane jednocześnie to przesuwają się one stopniowo coraz dalej wypełniając powoli oba przedziały, a gdy te już są pełne to zamykają się grodzie i zawartość przedziałów może być udostępniona na zewnątrz, maskując jednocześnie ruch w tle. Wg mnie przed zatrzaśnięciem musi być znana zawartość bajtu katod i anod. Jak jest inaczej to proszę o sprostowanie.
Pozdrawiam

PostNapisane: 12 maja 2015, o 20:17 
Użytkownik

avrfun napisał(a):
i wiem na czyją pomoc mogę liczyć.
Pozdrawiam serdecznie

na czyją pomoc możesz liczyć ?? 1 osoby ?? ja uważam iż forum atnel jest na tyle przyjazne że jak tylko ktoś zna odpowiedz lub wie jak pomóc to pomoże....
pozdrawiam

PostNapisane: 12 maja 2015, o 20:35 
Użytkownik

Witam!
majster napisał(a):
na czyją pomoc możesz liczyć ?? 1 osoby ?? ja uważam iż forum atnel jest na tyle przyjazne że jak tylko ktoś zna odpowiedz lub wie jak pomóc to pomoże....
pozdrawiam

Oczywiście jak zawsze dziękuję całemu Forum i wiem, że żaden post nie pozostaje bez odpowiedzi.
Pozdrawiam serdecznie

PostNapisane: 12 maja 2015, o 21:39 

Nie pomoge w tej sytuacji .Zbudowałem kilka albo nawet kilkanaście projektów z wyświetlaczami led BCD
do 7 sztuk w linii ale zawsze robiłem to na rejestrach z wpisem równoległym .
Po prostu budując jakiś sterownik tworzyłem z jednego portu równoległą szyne danych we/wy , tak jak w starych komputerach
i do niej podłączoną była część peryferi , do tego oczywiście system adresowania .Ulubiony układ - 541 i do pary w drugą strone -574
Wada tego była w zasadzie tylko jedna , większa ilość ścieżek na PCB a zalet wiele , prostrza i szybsza komunikacja .
Przepraszam że moja wypowiedz nie do końca jest w temacie .
///
Napisałem na początku że "Nie pomoge w tej sytuacji " no może nie do końca tak jest ale porada brzmi .
Oscyloskop w dłoń i śledzić co elektrony w układzie wyczyniają ... I znajdzie sie przyczyne złego działania .W przypadku -nie posiadam oscyloskopu -droga do sukcesu wydaje sie być dłuższa .

PostNapisane: 13 maja 2015, o 06:21 
Użytkownik

Witaj!
Dziękuję bardzo za merytoryczny głos w temacie. Sposób przedstawiony przez Ciebe jest bardzo interesujący. Rozumiem, że system komunikacji jest własny i nie wykorzystuje sprzętowych protokołów procesora. Ile pinów procesora potrzebujemy do obsługi takiej linii? Czy mógłbyś przedstawić najprostszy edukacyjny przykład (schemat i program C) implementacji tego rozwiązania do sterowania np. 2 wyświetlaczami LED 7-segmentowymi?
Pozdrawiam

PostNapisane: 13 maja 2015, o 08:41 
Użytkownik

Ja jednak wrócę do 74HC595 - na 3 portach mC. Twój układ jest typu kaskadowego. daje to możliwość zwiększenia ilości wyjść, powiem - ile zechcesz. Warunkiem jest przygotowanie informacji o ilości bitów = ilości wyjść(tak jak przy Magic Ledach - jednak nie bajtowo, a bitowo "ciurkiem" ).

PostNapisane: 13 maja 2015, o 08:55 
Użytkownik

Wirnick napisał(a):
Ja jednak wrócę do 74HC595 - na 3 portach mC. Twój układ jest typu kaskadowego. daje to możliwość zwiększenia ilości wyjść, powiem - ile zechcesz. Warunkiem jest przygotowanie informacji o ilości bitów = ilości wyjść(tak jak przy Magic Ledach - jednak nie bajtowo, a bitowo "ciurkiem" ).

Rozumiem, że jeden rejestr steruje katodami połączonymi równolegle (jak u mnie), a kolejne rejestry połączone kaskadowo udostępniają "piny" dla anod w dowolnej ilości.

PostNapisane: 13 maja 2015, o 11:09 
Użytkownik

Twoja kaskada złożona z 74HC595 służy tylko do odświeżania stanów pinów rejestrów wyjściowych(pamięci) zapisywanej przez sygnał Setclk, wartościami rejestrów przesuwnych. Multipleksowanie(przełączanie wyjścia) nie występuje, a raczej przekazanie danej.
Co trzeba spełnić wg. mnie?
- częstotliwość odświeżania około 16Hz*ilość anod, by uniknąć migotania wyświetlacza.
- zapewnić ustaloną wartość rejestrów przesuwnych w chwili zapisu do pamięci wyjściowej.
Na kaskadzie można podłączyć wyświetlacz LED, LCD i inne jednocześnie - multipleksując(układając) daną wyjściową w mC.

PostNapisane: 13 maja 2015, o 15:00 
Użytkownik

Wirnick napisał(a):
Na kaskadzie można podłączyć wyświetlacz LED, LCD i inne jednocześnie - multipleksując(układając) daną wyjściową w mC.

Jak można podłączyć wyświetlacz LCD do "mojej kaskady" i jak go obsługiwać równolegle do wyświetlaczy 7-segmentowych?

PostNapisane: 13 maja 2015, o 15:14 

[quote="avrfun"][/quote]
Pytałeś czy nie mógłbym podać ci konkretniejszych przykładów rozwiązań o których wcześniej wspomniałem .
Moge ale tylko jakiś prostrzy schemat oraz opis jak to działa .
Ostatni taki układ robiłem z 5 lat temu i nie mam zachowanych materiałów .

Z tym że , w jezyku C nie pomoge bo sam zaczynam , potrzebuje zacząć pracować z lepszymi procesorami i dlatego właśnie zaczynam przesiadke na C . Wcześniej Bascom .

Jeszcze pare kwestii ale w tej chwili wychodze z domu na godzine .

PostNapisane: 13 maja 2015, o 15:38 
Użytkownik

dymZprocka napisał(a):
Moge ale tylko jakiś prostrzy schemat oraz opis jak to działa .

Będę wdzięczny za przykład i opis. Później spróbujemy to oprogramować w C.

PostNapisane: 13 maja 2015, o 20:50 
Użytkownik

avrfun napisał(a):
Jak można podłączyć wyświetlacz LCD do "mojej kaskady" i jak go obsługiwać równolegle do wyświetlaczy 7-segmentowych?

Prawdę mówiąc, doszedłem do UART w BB. Inspirowany tematem i poradnikami o RTC, nasunęła mi się taka koncepcja.
Wykorzystane jest 12 pinów w "Twojej kaskadzie". Rezygnując z DP, to zostaje 5 pinów do dyspozycji. LCD potrzebuje 6 pinów, gdy R/W jest połączone z GND. Potrzebny staje się 1 pin procesora lub E wspólny z Latch Clock. Jak to rozwiązać programowo? - jeszcze myślę. Czy rozbudowa kaskady może być brana pod uwagę?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1