Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 lis 2024, o 14:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 kwi 2015, o 09:51 
Nowy

Dzień dobry,
witam się ponieważ jestem nowy na forum. Przyprowadził mnie tu problem, który napotkałem przy pracy z Arduino Uno i dwoma czujnikami HC-SR04. Przeczytałem większość wątków które znalazłem na forum, ale żaden nie rozwiązał mojego problemu.

W dokumentacji do czujnika wyczytałem, że czujnik po ustawieniu stanu wysokiego na pinie Trig przez 10µs wysyła 8 sygnałów po 40kHZ. Następnie po odbiciu od obiektu sygnał wraca i jest zamieniany na stan wysoki na wyjściu Echo. Długość trwania stanu wysokiego na pinie Echo jest proporcjonalny do odległości jaki przebył sygnał ultradźwiękowego. Dzięki czemu Ardiuno mierzy jedynie czas trwania stanu wysokiego na wyjściu Echo, który po podzieleniu daję odległość w cm bądź inch.

Mnie interesuje jednak drobna modyfikacja. Mianowicie przylutowałem kable do nadajnika i odbiornika ultradźwiękowego i postawiłem je naprzeciw siebie w przykładowej odległości 10cm. Wykonałem to dla obydwu czujników. Zrobiłem tak ponieważ interesuje mnie czas od wysłania sygnału do jego odbioru. Nie interesuje mnie odległość między czujnikami, a czas między wysłaniem i odbiorem sygnału ultradźwiękowego. Taka modyfikacja powinna mi umożliwić obserwację zakłóceń czasu przepływu fali ultradźwiękowej, czyli np. zbudować czujnik wiatru.

Na forum znalazłem kilka przykładów kodów, jednak wszystkie wykorzystują metodę pomiaru czasu stanu wysokiego na Echo przy pomocy pulseIn(PinEcho, HIGH);

Czy Ardiuno jest w stanie mierzyć czas od wysłania do odbioru sygnału ultradźwiękowego ?

Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 kwi 2015, o 10:34 
Użytkownik

Jeśli chcesz zbudować czujnik wiatru to kup anemometr. Pomysł wykorzystania ultradźwięków jest chyba średni. Kiedyś czytałem natomiast o wykorzystaniu przesunięcia fazowego pomiędzy nadajnikiem a odbiornikiem do pomiaru czegoś tak - nie pamiętam czego. Może w tą stronę poszukać?

PostNapisane: 22 kwi 2015, o 13:02 
Nowy

Dzięki za odpowiedź.
Nie do końca chcę zbudować czujnik wiatru, jednak anemometry wykorzystują ultradźwięki dla zwiększenia precyzji pomiaru kierunku wiatru. Dla potwierdzenia czujniki przepływu również wykorzystują ultradźwięki.
Co do informacji o przesunięciu fazowym pomiędzy nadajnikiem i odbiornikiem, wydaje się ona oczywista, jednak nie wiem jak mogę ja wykorzystać zarówno w odczycie z czujnika i jak się ma do czasu przepływu fali.
Na razie najbardziej zależy mi na zbudowaniu układu który będzie mierzył czas przepływu fali od nadajnika do odbiornika. Najlepiej przy pomocy Arduino i wymienionego w tytule czujnika.

Strefa czasowa: UTC + 1