Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 1 kwi 2026, o 02:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 kwi 2015, o 17:01 
Nowy

Witam. Mam zaprogramowaną ATmege328p, trochę się męczylem z nią ale w końcu udało mi się wgrać bootloader arduino do nie i obecnie działa bezproblemowo z oprogramowaniem napisanym w środowisku Arduino IDE. W żaden jednak sposób nie udało mi sie w oprogramowaniu mkBoot LOADER ver. 2.0.0 builid 10 odczytać informacje o bootloader-e poprzez funcję INFO. Fusbity sa napewno dobrze ustawione, poza tym na róznych ustawienia testowałem. Ciągle otrzymuje komunikat BRAK ODPOWIEDZI PROCESORA - TIME OUT przeciez gdyby był problem ze złym podpięciem zasilania lub szyny ICS to nie udało by mi sie wgrać bootloadera poprzez Arduino IDE jak tez odczytać uC poprzez MkvCalkulator a tu wszystko działa dobrze tylko mkvBootLOADER jakoś mi coś fiksuje. Atmege mam podpięta w podstawowej specyfikacji bez zew. Kwarca i żadnych kondensatorów czy rezystorów tylko podstawa, dla Arduino to wystarczyło by wgrać bootloader i oprogramowanie. Używam programatora USBasp, jest na pewno sprawny więc tu nie podejrzewam problemów. Czy ma ktoś jakis pomysł czemu tak się dzieje, chciałbym na przyszłośc wgrywać sobie bootloader-y poprzez soft mkvbootLOADER a nie samo Arduine IDE

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 kwi 2015, o 17:58 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Jeśli dobrze cię zrozumiałem to masz bootloader Arduino w procesorze, a chcesz odczytać INFO programem mkBoot LOADER. Tak to nie będzie działać. W tym programie w prawym górnym rogu masz polecenie Install co spowoduje zaprogramowanie bootloadera, który dopiero będzie działał z tym programem. Poszukaj poradników na ten temat.

PostNapisane: 19 kwi 2015, o 18:01 
Moderator

scorpion10 napisał(a):
chciałbym na przyszłośc wgrywać sobie bootloader-y poprzez soft mkvbootLOADER a nie samo Arduine IDE

Tak jak pisze wyżej kolega, to musisz się zdecydować z którego bootloadera chcesz korzystać w danym momencie, bo to nie jest tak jak ci się wydaje, że wszystkie bootloadery świata są takie same ;). Różnią się i to mocno. Więc nie ma mowy żeby klawisz INFO w programie MkBootloader działał z innym bootloaderem.

PostNapisane: 19 kwi 2015, o 19:06 
Nowy

No OK rozumiem. ! Ale jak pisałem, próbowałem wcześniej też innych rozwiązań. Np. Poprzez opcje właśnie install mkvbootLOADER wgrałem bootloader wygenerowany przez ten program. Bardzo fajnie automatycznie uruchomił podczas wgrywania program MkvCalculator który z kolei wgrał wygenerowany bootloader. Następnie powracam do programu mkvbootLOADER i niestety klawisz info dalej zgłasza ten sam błąd komunikacji z procesorem, a procesor poprawnie działa przyjmuje wszelkie zmiany fusbitów i oprogramowania flash, a mkvbootLOADER nie potrafi odczytać informacji z niego. Albo ja popełniam gdzieś tu jakiś bład albo sprzęt zawodzi, albo program nie do końca działa super. Dalej czekam na jakieś podpowiedzi i rozwiązania mojego problemu.

PostNapisane: 19 kwi 2015, o 19:13 
Moderator

Po raz kolejny ....

a czytałeś i oglądałeś to?
http://atnel.pl/mkbootloader.html

a oglądałeś poradniki wideo moje w tym zakresie na YT ?

Bo jeśli nie ... to rzeczywiście zostań przy tym:
scorpion10 napisał(a):
albo program nie do końca działa super

I tobie jedynemu nie będzie działać .... zaś wszystkim innym z powodzeniem program służył i nadal będzie służyć.

A jak chcesz coś więcej się dowiedzieć, chcesz żeby pomóc znaleźć gdzie robisz babola - bo robisz - to zadaj porządnie pytanie. Bo teraz to pytanie dla JASNOWIDZA.

Wiesz co to są zrzuty ekranu? żeby pokazać co i jak robisz, konfigurujesz ?

Wiesz co to są fotki żeby załączyć ze dwie, trzy jak to podłączasz ?

Wiesz co to są schematy - żeby pokazać jak to podłączasz?

Sorki za te pytania wyżej - ale twoje pytanie - no jest podobne

"dlaczego mi nie działa? - czekam na rozwiązania"

PostNapisane: 19 kwi 2015, o 19:23 
Użytkownik

tak kolego a szukałeś na forum podobnych tematów ?
nie ?
ok to 2 pytania?

1. masz reset sprzętowy ?
2. masz reset programowy ?

PostNapisane: 19 kwi 2015, o 20:06 
Nowy

Niestety zbyt dużo informacji jako to błąd to nie ma, jedynie wiadomo ze jest to bład komunikacji z procesorem jak pisałem w pierwszym poście. Dołączam screeny i krótkie video. Panie Mirku czytałem to wszystko już po sto razy i przegladałem , to nie jest tak że wyskoczyłem z lasu na łąke i szukam autostrady :-). Mam wszystko tak że powinno działać ale nietety nie działa. Na screen-ie Fuse bity są ustawione jak pod arduino bo takie obecnie zostawiłem ale na innych tez efektu nie było.
Obrazek
Obrazek

PostNapisane: 19 kwi 2015, o 20:29 
Moderator

scorpion10 napisał(a):
Mam wszystko tak że powinno działać ale nietety nie działa

Widzisz - to bywa NAJGORSZE założenie ... Bo gdy mnie coś nie działa - to ja nie chodzę i nie wmawiam sobie, że mam WSZYSTKO dobrze - wręcz odwrotnie, wiem, że gdzieś popełniłem błąd i to pozwala mi od początku wszystko krok po kroku analizować aż do skutku.

Gorzej, gdy właśnie początkująca osoba wmawia (już nie chodzi o to że innym) ale sobie - że ma WSZYSTKO dobrze - więc winny musi być albo sprzęt albo oprogramowanie. Więc na prawdę proponuję zapamiętaj sobie tę prostą zasadę ...

Teraz już podałeś - mniej więcej garść jakichś informacji .... ale np NIGDZIE nie napisałeś jakie masz taktowanie procka ? Ja tylko mogę zgadywać - że skoro męczysz na tym procku arduino to pewnikiem masz taktowanie 16 MHz zgadza się ? dobrze się domyślam ?

PostNapisane: 19 kwi 2015, o 21:22 
Nowy

Pozornie jak myślę to mam wszystko OK ! ale absolutnie nie twierdze że na 100% bo gdzieś jednak problem przecież jest, coś muszę mieć nie tak, ale to jakiś drobiazg o którym chyba łatwo zapomnieć, lub przeoczyć . Dlatego więc szukam podpowiedzi na tym forum by to rozwiązać. Arduino pracuje na 16MHz ja jednak na razie zaprogramowałem ATmegę dla testów na wewnętrzny oscylator 8MHz nie dokładałem jak widać na filmiku kwarca zewnętrznego wiec nie mogłem dać 16MHz. Moze jeszce jakiś inny screen zrobić, tylko co było by pomocne ? szkoda ze nie ma jak zdebugowac tego błedu by otrzymać wiecej informacji o tym co jest przyczyną. Napewno raczej odpada sprawa przewodów i złego podpięcia MOSI, MISO itp... bo przeciez nie mógł bym wgrać bez tego żadnego bootloader-a prawda ? pozostaję więc jak mniemam jakis błąd w konfiguracji oprogramowania, coś źle ustawiłem tylko co......?

PostNapisane: 19 kwi 2015, o 21:42 
Moderator

Widzisz o tak PODSTAWOWYCH rzeczach jak transmisja RS232 piszę w Bluebooku, nie tylko o tym ... ale nie widzę w podpisie więc pewnie nie masz Bluebooka a szkoda ... bo już byś czasu zaoszczędził. Zobacz więc na ten obrazek:
Obrazek

jak to źle wygląda dla 16MHz .... a ty jeszcze sobie "polepszyłeś" dając 8 MHz ... Widzisz już co masz źle i to MOCNO źle ?

PostNapisane: 19 kwi 2015, o 22:43 
Użytkownik

Myślę, że głównym problemem jest to, że po wgraniu programu wygenerowanego przez MkBootLoader'a klikasz "info" oczekując, że program ten odczyta informacje za pomocą USBASP, a tutaj nie o to chodzi. Musisz podłączyć przejściówkę RS232 do procesora (Rx, Tx i masę), wybierasz port COM i za pomocą właśnie niej "wstrzykujesz" wsad, a nie programatorem USBASP.
Przepraszam ale z Twoich wcześniejszych postów jak i z video tak wynika. Jeśli masz taką przejściókę i masz ją podłączoną prawidłowo do procesora (Rx z przejściówki do Tx procka, Tx z przejściówki do Rx procka no i obowiązkowo masy, to dodam, że dla procka taktowanego 8MHz powinieneś ustawić maksymalnie 38400 bps, a nie 115200.
Poza tym diodę LED podłączamy do procesora przez rezystor, z regóły 330ohm lub podobny, a procesor powinien być poprawnie podłączony do zasilania.
Zobacz o czym piszę na początek tutaj: http://mirekk36.blogspot.co.uk/2012/12/avr-jak-zaczac.html Są tam dwie części poradnika "Mikrokontrolery AVR jak zacząć", które naprawde warto zobaczyć (a wiem to z autopsji) i "posłuchać" p. Mirka podłączająć wszystko tak jak trzeba.

Strefa czasowa: UTC + 1