Witam koledzy nie było mnie długi czas niestety... praca, dom, rodzina tak zeszło ale nie próżnowałem ale o tym za chwilę. Przede wszystkim chciałem podziękować wszystkim za duże wsparcie i wiare w lalika

kolega
LA72 nawet pokusił się o piękne przerobienie płytki co wyszło mu kosmicznie dobrze

ale... za dużo włożyłem pracy aby nauczyć sie obsługiwać eagle najpierw do tworzenia schematu potem do projektu PCB dużo czytałem w necie jednym słowem poświęciłem sporo czasu i szlak by mnie trafił jak bym nie zrobił do końca tego co zacząłem nie oznacza to kolego
LA72 że nie podoba mi się Twoja wizja wręcz przeciwnie jest dużo lepsza od mojej ale mam nadzieję że nie urażę Ciebie ani nikogo innego jak poprostu dopnę swego i zrobię do końca to co zacząłem. Ale dość tego pisania pisania pochwalę się co udało mi się zrobić.
w pierwszym kroku według Waszych rad wydrukowałem wszystko na papierze kredowym laminat przeszlifowałem odtłuściłem po czym przeniosłem wydruk

białe miejsca widoczne na zdjęciu były spowodowane kiepskim wydrukiem tz wszystko wydrukowało się dobrze lecz pola masy były jak by "niedodrukowane" w sensie takim że troszkę jak by przebijały ale wziąłem cieniutkiego markera w dłoń i starannie pomalutku poprawiłem niedoskonałości wydruku. A tu już PCB w kąpieli

a oto efekt nie znam sie na tym JESZCZE

dobrze ale jak na moje oko to chyba nie najgorzej na kogoś kto robił to pierwszy raz?

płytkę przepikałem zwarć nie ma pomyślałem nie jest źle

dostałem w prezencie od kolegi specjalne wiertło widiowe 0.8 i 1 ale tak szybko jak je dostałem tak szybko je złamałem no cóż zdarza się zajechałem do sklepu i kupiłem wiertło HSS 1mm2 i teraz pewnie zacznie się chłosta? dlaczego takie ono się nie nadaje itp? no ale nie byłem w stanie dorwać w mojej miejscowości nic innego więc powierciłem takim wyszło jak wyszło nie jest może idealnie ale źle chyba też nie. Po operacji wiercenia ( wierciłem wkrętarka delikatnie i ostrożnie posiadam stojak do wiertarki stołowej ale bicie ma potężne ) rozpuściłem kalafonie w terpentynie balsamicznej. Substancja jaka otrzymałem nie była ani za gęsta ani za rzadka z proporcjami eksperymentowałem wysmarowałem płytkę i zostawiłem na prawie 2 dni gdy wyschło widać było ze terpentyna ładnie wyparowała została tylko kalafonia która mam nadzieję zabezpieczyła odpowiednio płytkę

zacząłem lutować wpierw od smd naprawdę łatwo się je lutuje pomimo rozmiarów.

puki co więcej zdjęć nie mam ale płytka jest prawie skończona muszę jeszcze trochę pokąbinować ze złączami ARK bo nie wiedzieć czemu nie pasują do końca.. będę próbował je delikatnie piłować po bokach żeby weszły ale płytkę odpalałem wgrałem mój prymitywny pewnie program który napisałem kiedyś jak testowałem to na płytce stykowej i działa lecz problem z czujka mam ciągle podaje sygnał i zapala się wszystko co chwile kiedy zwieram tylko sygnał do masy działa super alecz wolałbym to na czujkę niż na przycisk może ktoś z Was miał do czynienia z taka czujką? Dziękuję jeszcze raz WSZYSTKIM za pomoc i wsparcie.
TO NA PEWNO NIE KONIEC projektu wrócę tu niebawem z nowymi zdjęciami i mam nadzieję w pełni ukończona płytką