Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 20 lut 2026, o 04:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 cze 2015, o 11:48 

LA72
///
Ta twoja wersja bardzo fajna .Tylko czy wziołeś pod uwage realia zakładającego ten temat .
Otóż jest on całkowicie początkującym w projektowaniu i wykonywaniu PCB .
Napisał że ten projekt będzie chciał wykonać poprzez domowy termotranswer i pewnie będzie to jego pierwszy raz ....

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 cze 2015, o 13:18 
Użytkownik

Wziąłem poziom zaawansowania kol pablo267.
Isolate=24 nie jest taki mały by nie mogła go wykonać nawet początkująca osoba.
Jedyne na co musi najbardziej zwrócić uwagę podczas wykonywania termotransferu, to ścieżka pomiędzy pinami ISP.

Obrazek

PostNapisane: 5 cze 2015, o 14:20 
Użytkownik

Tylko jak na termotransfer pady na przelotki czy zworki te automatyczne mają za mały diameter, przy wierceniu one wylatują gdyż mają za małą powierzchnię wokół wiercenia, ja stosuje na przelotki diameter 50mil wcale nie za duże czyli około 1,27mm.
Podobnie jak i pady na złączu isp trochę małe oraz elki przy stabilizatorze, smd kondensatory 100n zamieniłbym miejscami z elkami aby były bliżej nóg stabilizatora a elki w miarę bezpiecznie od źródła ciepła.
Obrazek

PostNapisane: 5 cze 2015, o 14:29 

jaman7
///
dokładnie ,chodzi o to że robiąć w ten sposób PCB jest mnóstwo miejsc gdzie ścieżki czy pady mogą nie wyjść w sposób zadawalający do uruchomienia układu , Ale najlepszym sposobem na to aby sie o tym przekonać jest zrobienie takiej płytki .Każdy przez to przechodził .

PostNapisane: 5 cze 2015, o 18:12 
Użytkownik

Ja przelotki sygnałowe robię pod wiertło 0,4mm, zaś pozostałe 0,8-1,3.

Uwierzcie trochę w kolegę.
Zamiast go wspierać i motywować, dołujecie.

Ja rozpoczynałem od tego artykułu.

PostNapisane: 6 cze 2015, o 10:12 
Użytkownik

Ja wrzucę swoje dwa grosiki - jako uzdolniony inaczej moje dwie próby (pierwsza i ostatnia) fototransferu kosztowały mnie dużo nerwów i dużo forsy. Zakończyła się wielkim sukcesem w postaci strawionej na plac tiananmen płytki. I to zaraz po przejeździe czołgów.
Nie lepiej ten bardzo ciekawy projekt wysłać np. do Chin, za ok. 6-7 PLN za płytkę przy 10 sztukach? Dostaniesz ślicznie, profesjonalnie wykonane plyteczki, z opisami, soldermaską itd.
Ja używam http://smart-prototyping.com/ i jestem bardzo, ale to bardzo zadowolony. Czas, w którym będziesz robił termotransfer, lepiej przeznaczyć na spacer - zdrowiej i bezpieczniej :)
Dodam, że podziwiam kolegów, którzy umieją to robić, jest to trudna sztuka. Po prostu nie dla mnie :D

PostNapisane: 8 cze 2015, o 16:59 

sq5rix napisał(a):
Ja wrzucę swoje dwa grosiki - jako uzdolniony inaczej moje dwie próby (pierwsza i ostatnia) fototransferu kosztowały mnie dużo nerwów i dużo forsy. Zakończyła się wielkim sukcesem w postaci strawionej na plac tiananmen płytki. I to zaraz po przejeździe czołgów.
Nie lepiej ten bardzo ciekawy projekt wysłać np. do Chin, za ok. 6-7 PLN za płytkę przy 10 sztukach? Dostaniesz ślicznie, profesjonalnie wykonane plyteczki, z opisami, soldermaską itd.
Ja używam http://smart-prototyping.com/ i jestem bardzo, ale to bardzo zadowolony. Czas, w którym będziesz robił termotransfer, lepiej przeznaczyć na spacer - zdrowiej i bezpieczniej :)
Dodam, że podziwiam kolegów, którzy umieją to robić, jest to trudna sztuka. Po prostu nie dla mnie :D

idąc według tej myśli to może olać zainteresowania elektroniką a w Chinach kupować gotowe urządzenia .idąc jeszcze dalej , nie siać zboża bo inni taniej sprzedają .

PostNapisane: 8 cze 2015, o 17:35 
Użytkownik

jaman7 napisał(a):
Tylko jak na termotransfer pady na przelotki czy zworki te automatyczne mają za mały diameter, przy wierceniu one wylatują gdyż mają za małą powierzchnię wokół wiercenia, ja stosuje na przelotki diameter 50mil wcale nie za duże czyli około 1,27mm.
Podobnie jak i pady na złączu isp trochę małe oraz elki przy stabilizatorze, smd kondensatory 100n zamieniłbym miejscami z elkami aby były bliżej nóg stabilizatora a elki w miarę bezpiecznie od źródła ciepła.

Czytam to forum i coraz bardziej mnie przeraża brak umiejętności wyrażania swoich myśli po polsku. Ja rozumiem, że mamy w Polsce słowo "komputer" bo słowo "liczydło" nie oddaje w pełni znaczenia ale jednak idealnym odpowiednikiem angielskiego diameter jest słowo średnica.
Ale żeby nie było, że moja wypowiedź nie wnosi nic do wątku to powiem, że nie zgadzam się z przedmówcą i termotransfer jest w stanie dać sobie rade z takimi małymi przelotkami. Wszystko jest sumą trzech rzeczy: papieru, drukarki i umiejętności. Praktyka czyni mistrza. Nie poddawaj się.

PostNapisane: 8 cze 2015, o 19:01 
Użytkownik

Aż się pokusiłem i zrobiłem termotransfer wersji, o której wspominałem wcześniej.

Wyniki poniżej:
Obrazek Obrazek

Gdyby kol. Pablo mieszkał w okolicy mógłbym mu pomóc w wykonaniu pierwszej płytki praktycznie.

Dlatego drodzy forumowicze, nie wstydźcie się swoich miejscowości zamieszkania. Nawet wpisanie rejonu czasem jest lepsze od "bezdomności".

PostNapisane: 9 cze 2015, o 12:11 
Użytkownik

Pięknie wyszły gratuluję !!

@dymZprocka: jeśli ktoś umie i ma czas to oczywiście bardzo się chwali. Podziwiam pięknie zrobione płytki termotransferem.
Ja akurat nie bardzo umiem to robić, nie mam też na to czasu.
A ponieważ wolę projektować nowe wersje i wymyślać nowe układy w ograniczonym czasie, jaki mam, podałem swój sposób na życie elektroniczne :)

PostNapisane: 9 cze 2015, o 15:39 

sq5rix napisał(a):
Pięknie wyszły gratuluję !!

@dymZprocka: jeśli ktoś umie i ma czas to oczywiście bardzo się chwali. Podziwiam pięknie zrobione płytki termotransferem.
Ja akurat nie bardzo umiem to robić, nie mam też na to czasu.
A ponieważ wolę projektować nowe wersje i wymyślać nowe układy w ograniczonym czasie, jaki mam, podałem swój sposób na życie elektroniczne :)

Jeśli cie uraziłem to przepraszam ,nie miałem takich intencji . Każdy ma swoje indywidualne
drogi .Ja lubie do swoich układów wykonać osobiście pcb choć ostatnio mam problemy z nieoryginalnym
tonerem do drukarki i musze łatać ścieżki . Może to kwestia "starej szkoły" ,pierwsze swoje układy lutowałem na pająka a kiedy zdobyłem w latach 80tych kawałek surowego laminatu to scieżki wyskrobałem ostro naostrzonym niewielkim pilnikiem .
Tak mi sie przypomniało radio superreakcyjne które zmontowałem na sklejce ,jako punkty lutownicze były powbijane w tą sklejke małe gwożdziki z pobielonymi cyną łebkami .

PostNapisane: 9 cze 2015, o 23:00 
Użytkownik

Wszystko ok nie czuję się urażony :)
Na pająka też sporo lutowalem za młodu - to były czasy!!
Zrobiłem np. timer z brzeczykiem, do grania na czas w rozne gry.
No a teraz dzięki Mirkowi wróciłem do mikroprocesorów.

PostNapisane: 1 lip 2015, o 06:12 
Nowy

Witam koledzy nie było mnie długi czas niestety... praca, dom, rodzina tak zeszło ale nie próżnowałem ale o tym za chwilę. Przede wszystkim chciałem podziękować wszystkim za duże wsparcie i wiare w lalika :P kolega LA72 nawet pokusił się o piękne przerobienie płytki co wyszło mu kosmicznie dobrze :) ale... za dużo włożyłem pracy aby nauczyć sie obsługiwać eagle najpierw do tworzenia schematu potem do projektu PCB dużo czytałem w necie jednym słowem poświęciłem sporo czasu i szlak by mnie trafił jak bym nie zrobił do końca tego co zacząłem nie oznacza to kolego LA72 że nie podoba mi się Twoja wizja wręcz przeciwnie jest dużo lepsza od mojej ale mam nadzieję że nie urażę Ciebie ani nikogo innego jak poprostu dopnę swego i zrobię do końca to co zacząłem. Ale dość tego pisania pisania pochwalę się co udało mi się zrobić.

w pierwszym kroku według Waszych rad wydrukowałem wszystko na papierze kredowym laminat przeszlifowałem odtłuściłem po czym przeniosłem wydruk

Obrazek

białe miejsca widoczne na zdjęciu były spowodowane kiepskim wydrukiem tz wszystko wydrukowało się dobrze lecz pola masy były jak by "niedodrukowane" w sensie takim że troszkę jak by przebijały ale wziąłem cieniutkiego markera w dłoń i starannie pomalutku poprawiłem niedoskonałości wydruku. A tu już PCB w kąpieli

Obrazek

a oto efekt nie znam sie na tym JESZCZE :) dobrze ale jak na moje oko to chyba nie najgorzej na kogoś kto robił to pierwszy raz?

Obrazek

płytkę przepikałem zwarć nie ma pomyślałem nie jest źle :) dostałem w prezencie od kolegi specjalne wiertło widiowe 0.8 i 1 ale tak szybko jak je dostałem tak szybko je złamałem no cóż zdarza się zajechałem do sklepu i kupiłem wiertło HSS 1mm2 i teraz pewnie zacznie się chłosta? dlaczego takie ono się nie nadaje itp? no ale nie byłem w stanie dorwać w mojej miejscowości nic innego więc powierciłem takim wyszło jak wyszło nie jest może idealnie ale źle chyba też nie. Po operacji wiercenia ( wierciłem wkrętarka delikatnie i ostrożnie posiadam stojak do wiertarki stołowej ale bicie ma potężne ) rozpuściłem kalafonie w terpentynie balsamicznej. Substancja jaka otrzymałem nie była ani za gęsta ani za rzadka z proporcjami eksperymentowałem wysmarowałem płytkę i zostawiłem na prawie 2 dni gdy wyschło widać było ze terpentyna ładnie wyparowała została tylko kalafonia która mam nadzieję zabezpieczyła odpowiednio płytkę

ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazek

zacząłem lutować wpierw od smd naprawdę łatwo się je lutuje pomimo rozmiarów.

ObrazekObrazekObrazek

puki co więcej zdjęć nie mam ale płytka jest prawie skończona muszę jeszcze trochę pokąbinować ze złączami ARK bo nie wiedzieć czemu nie pasują do końca.. będę próbował je delikatnie piłować po bokach żeby weszły ale płytkę odpalałem wgrałem mój prymitywny pewnie program który napisałem kiedyś jak testowałem to na płytce stykowej i działa lecz problem z czujka mam ciągle podaje sygnał i zapala się wszystko co chwile kiedy zwieram tylko sygnał do masy działa super alecz wolałbym to na czujkę niż na przycisk może ktoś z Was miał do czynienia z taka czujką? Dziękuję jeszcze raz WSZYSTKIM za pomoc i wsparcie.
TO NA PEWNO NIE KONIEC projektu wrócę tu niebawem z nowymi zdjęciami i mam nadzieję w pełni ukończona płytką

PostNapisane: 1 lip 2015, o 06:30 
Użytkownik

No jak na pierwsze trawienie wyszlo elegancko.

Namazane ze smarta.

PostNapisane: 1 lip 2015, o 06:31 
Użytkownik

Pierwsze koty za płoty.
Całkiem fajnie ci płytka wyszła.

Jednakże ... zerknij na przepotki kwadratowe, nie za bardzo się spisują w małym rozmiarze.
Możesz na etapie termotransferu poprawiać jeszcze odstępy między elementami na pcb.
Dotyczy to kondensatorów SMD przy stabilizatorze.
Warto także trochę zainwestować w lepszej jakości wiertła. Na otworach procesora widać, że są mało ostre.
Ja stosuję wiertła VHM węglik.

PostNapisane: 1 lip 2015, o 09:14 
Nowy

kolego LA72 zamówię sobie kilka tych wierteł na pewno się przydadzą do następnych projektów. Miałeś może lub ktoś z użytkowników jakąś styczność z czujką PIR HC-SR501?

PostNapisane: 8 lip 2015, o 16:22 
Nowy

nikt nie bawił się takim czujnikiem??

PostNapisane: 10 lip 2015, o 20:58 
Użytkownik

Mam podobną czujkę, nie pamiętam dokładnie numeru. Łatwo się to programuje - 0 albo 1 :), moja miała dwa potencjometry do ustawiania czułości i chyba odległości.
A o co chodzi?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1