Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 14 mar 2025, o 04:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 kwi 2015, o 08:55 
Nowy

Witam, mam problem z zbudowaniem skutecznego czujnika podczerwieni. Ogólnie ma działać tak że wykrywa przeszkodę z określonej odległości, np 10 cm i wtedy daje nam stan wysoki (albo niski, byle przeciwny). Stosowałem element TCRT5000, dioda świeciła stale, odbiornik też stale zasilony, działało jak należy, jednak przy obróceniu w kierunku słońca robot głupiał ze względu na obecność podczerwieni w świetle słonecznym. Postanowiłem zastąpić układ przez generator sygnału na ATTINY13, dioda nadawcza i odbiornik TSOP 36 KHz. Jednak nie mogę wpłynąć na czułość układu. Regulując szeregowym potencjometrem prąd diody dioda albo działa i sygnał jest odbierany zawsze (niezależnie jakbym nie zasłonił układu) albo nie jest odbierany nigdy. Ma ktoś jakieś propozycje na ograniczenie wzmocnienia TSOPA (o ile się da) bo regulacja prądem diody nic nie daje. Ciekawe jest też to że okleiłem taśmą izolacyjną szczelnie nadajnik i odbiornik... i nadal działa. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć te zjawiska i jak sobie z nimi poradzić?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 kwi 2015, o 15:37 
Użytkownik

Pokaż kod, bo tak na odległość to trudno coś wywnioskować :D . Może zamiast TSOPA zastosować fotodiodę + tranzystor.

PostNapisane: 6 kwi 2015, o 10:37 
Nowy

Program nie jest raczej problemem, nadaję jednym attiny 36kHz zmodulowane zera i jedynki, i odczytywałem na oscyloskopie. Problem jest taki że TSOP jest zbyt czuły i nie wiem co z nim zrobić, bo reaguje na diodę nawet jak go okleję taśmą ( i diodę i TSOPA) i właśnie to chciałbym rozwiązać.

Strefa czasowa: UTC + 1