Posiadam programator STK 500 v2 (AVT 5125)
Używam programu AVR Studio 4. Eclipse również, ale to w tym temacie nie istotne.
Posiadam płytki rozwojowe z procesorem AT90CAN128.
Programator STK500v2 nie posiada swojego zasilania. Pomimo braku zasilania udaje się wykryć procesor w MkAvrCalculator, Avr Studio 4 czy też w Eclipse.
Próbuję wykryć procesor w AVR Studio 4 i od razu widzę, że odczytało fusebity z dodatkowym zaznaczonym bitem. Odczytuje drugi raz, zaznaczył się kolejny. Później zaznaczyły się jeszcze kolejne. Sytuację ilustrują zdjęcia.

Na przemienne klikanie raz na zakładkę Program, raz na Fuses skutkuje ciągłym odczytywanie fusebitów. Co jakiś czas fusebity zmieniają się na poprawną konfigurację. Czyli taką:

MkAvrCalculator już nie wykrywa procesora. AVR Studio 4 jeszcze to robi. Gdy poprawia się dobra konfiguracja klikam przycisk Program w zakładce Fuses, wyskakuje takie okno:

Przypuszczam, że wina tego stanu rzeczy jest odczytywanie mikroprocesora bez zasilania. Prosiłbym o jakieś sugestie jeśli są jakieś wyjścia z tej sytuacji. Mogę pożyczyć programator AVR Dragon, jeśli on może wprowadzić tu jakieś korzystne zmiany. Wydaje mi się, że posiada tryb programowania równoległego.
Dodam, że mikroprocesor nadal realizuje swój program. Odczytanie przez programator innego mikroprocesora kończy się sukcesem. Mogę jeszcze wrzucić błędy z MkAvrCalculatora o ile mogą okazać się potrzebne w interpretacji błędu.