Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 21 lis 2024, o 21:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 mar 2015, o 13:08 

Witam :)
Zapadła męska decyzja i postanowiłem się zaprzyjaźnić trochę z "embedded" C++... Tzn. na razie to będzie (długo będzie...) raczej taki C-plus-minus / "C z wstawkami ++" :mrgreen:

Do rzeczy - odświeżyłem sobie podstawy z kilku "prastarych" ksiąg, przeczytałem poradniki na forum i troszkę wygrzebałem z Internetów. W efekcie powstała lista kilku drobnych pytań i wątpliwości. Z góry dziękuję za wszelką pomoc, podpowiedź, wskazanie źródeł wiedzy, etc...

Primo - byłbym wdzięczny za wskazanie wszelkich wartościowych materiałów na temat C++ (szczególnie w kontekście łembeded) - poziom zdecydowanie zielono-początkowy :) W Internecie jest sporo materiałów, ale nie chciałbym sobie zrobić "krzywdy" na starcie jakimś poradnikiem "wątpliwej jakości" - a nie mnie oceniać ich jakość. Mile widziane również wskazanie porządnych kodów do "samodzielnej analizy".

Secundo - pytania "konkretne":
1. Jak wygląda rozmieszczenie składników klasy w pamięci? W C sprawa była prosta - składniki struktury lądowały w pamięci po kolei, ew. dochodził jakiś wypełniacz. A co z klasami? Co jeśli składniki prywatne i publiczne będą pomieszane, np:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Kompilator ma prawo zmienić ich kolejność w pamięci? Jak wygląda sprawa z wyrównaniem danych - można "upakować" klasę?

2. W C zmienne globalne/statyczne są zerowane -> czy w C++ tworząc globalny obiekt jakiejś klasy, jej składniki też zostaną wyzerowane? Trochę się pobawiłem i z moich obserwacji wynika że tak, ale nie wiem czy to "zasada" czy akurat "tak mi się trafia". Mój "kod testowy" (testuję w GCC online):
język cpp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Przykładowy wynik powyższego kodu:
język bash
Za każdym razem składniki obiektu globalnego mam wyzerowane. Konstruktor tego nie robi, stąd mój powyższy wniosek - czy słuszny? :)

3. Jak rozumieć taki zapis:
język c
Jak w C++ traktowany jest obiekt (jakiejś klasy) z atrybutem volatile? Czy volatile przenosi się na składniki obiektu tej klasy?

4. Jeżeli tworzę nowy obiekt za pomocą new to najpierw jest wywoływany operator new, a potem konstruktor - zgadza się? A co jeśli przydział pamięci się nie powiedzie - tzn. dokładniej - czy jestem w stanie (tworząc operator new dla swojej klasy) zapobiec wywołaniu konstruktora jeśli nie mogę przydzielić pamięci dla nowego obiektu? (wyjątki schowane na dnie szafy i niech tam pozostaną)

5. Wątpliwość dotyczy szablonów funkcji i specjalizacji dla konkretnego przypadku. Poniżej kod testowy - jest szablon funkcji i dwie wersje specjalne (dla int i float). Obie wersje działają tak jak bym chciał (jeśli chodzi o efekty na ekranie), kompilator nie krzyczy, ale przypuszczam, że to jednak nie jest "to samo". Kod testowy:
język cpp

6. Można jakoś zabezpieczyć klasę przed utworzeniem kilku obiektów? (np. ten nieszczęsny jeden ADC w Atmedze). W "Internetach" pojawia się hasło "singleton", ale nie wiem czy to dobry trop?

7. Co łopatologicznie znaczy constexpr? Tu i tak znalazłem opis, że jest to "wyrażenie stałe na etapie kompilacji"... no dobra, ale jak kompilator traktuje ten "constexpr" - jako "zapewniam się kochany kompilatorze, że możesz to policzyć jeśli się postarasz" czy jako "prawdopodobnie możesz to policzyć" czy "jeśli możesz to policzyć to policz"?
Spłodziłem np. taki piękny kod:
język c
Co z tym nieszczęsnym constexpr - kompilator tego nie policzy przy pracy (no bo jak), nie powinien więc delikatnie zasugerować, że "miało być stałe przy kompilacji a tu lipa"?

8. Przekazuję zmienną ulotną (a) do funkcji przyjmującej zwykły int bez jawnego rzutowania - czemu kompilator na to pozwala, przecież obiecywali ścisłą kontrolę typów :(
język cpp

Tercio - pytania mniej konkretne... :

10. Jak to jest z tym narzutem dla konkretnych ficzerów z C++. Broń Boże nie chcę powielać baśni ludowych! Chodzi mi raczej o prosty przepis dla początkujących. Taki punkt startowy:
- te funkcje stosuj do woli
- przy tych pomyśl / doczytaj / poczekaj / zastanów się bo...
- te są bee i ani-misie-wasz!

Empirycznie sprawdziłem, że wszystkie moje programy napisane w "Cy", które skompilowały się w "Cy-py-py" były mniejsze od oryginałów w "Cy" - głównie za sprawę mądrzej dobranych rozkazów _call/_jmp.

Wydaje mi się, że elementy takie jak: szablony, przeładowanie nazw, argumenty domyślne, klasy - przy odrobinie ostrożności wprowadzają praktycznie pomijalny narzut (jeśli w ogóle jakiś wprowadzą).

Co jest w następnym kroku? Chyba dziedziczenie/funkcje wirtualne - próbowałem przebrnąć przez mądre opisy o vtable'ach ale mnie to pokonało... Można jakoś pi*drzwi określić jakie konstrukcje jaki narzut powodują?

Z tego co się naczytałem to wyjątków raczej należy unikać. Są inne ficzery paskudne z definicji :)?

11. Jak się przyzwyczaić do referencji, tzn. obawiam się, że analizując kod będę miał podejście "typu C". Tj. widząc wywołanie funkcji z argumentem bez "&" podświadomie zakoduję, że - ona nie modyfikuje argumentu bo pracuje na kopii. Są jakieś sprawdzone sposoby jak się przestawić i nie wpadać w taką pułapkę?

Finito tymczasowo :)
Pozdrawiam Wojtek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 mar 2015, o 17:55 
Użytkownik

Przepraszam, że tak bezczelnie podłączę się do dyskusji z lekką dygresją od tematu, ale czy istnieje jakiś kurs Kolegi Mokrowskiego do C++? ;) -bo masz Kolego dar do przekazywania wiedzy, a nie każdy to posiada. Nie chodzi mi zaraz o całą "Symfonię C++" Kolegi Mokrowskiego. Wychodzę z założenia, że najistotniejsze jest podać we właściwy sposób wiedzę i ew. źródła gdzie można ją znaleźć w przypadku bardziej rozległych wywodów (których z reguły nie chcę drugi raz pisać).

Widziałem tutaj na forum różne Twoje kursy oraz np. porównania języka C i C++ Kolego Mokrowski, ale teraz mam na myśli bardziej całościowe ujęcie tego razem (podkreślam o odwołaniach/linkach tego co już napisałeś).

Pozdrawiam! j23 Jarek

PostNapisane: 26 mar 2015, o 19:04 

O kurczę! Bardzo dziękuję za odpowiedź! Bałem się, że nikomu nie będzie się chciało przebrnąć przez ten mój tasiemiec :roll:

Ad. 1,2,3 - O! Wreszcie coś w tym Ce-pepe co nie wywraca światopoglądu i zachowuje się kulturalnie jak w Cy :mrgreen:
Tzn. nie do końca, bo z tym statycznym elementem inicjowanym w konstruktorze to nie mogłem się powstrzymać i jednak mi działa :roll: "Dzieło":
język cpp
Wynik:
język bash
Chyba, że przez "inicjalizację w konstruktorze" mam rozumieć tylko i wyłącznie listę inicjalizacyjną? (bo wtedy rzeczywiście kompilator krzyczy)

Ad. 6 (singleton i szablony) - tak coś czułem że statyczna flaga wskazująca, że jedyny dopuszczalny obiekt klasy istnieje to mało ambitne rozwiązanie. Znowu te paskudne... :roll: Szablony są super! Do momentu kiedy kończy się opis jak zrobić prostą funkcję/klasę szabloniastą i zaczynają się meta-potworki :D Obliczanie silni "szablonowe" jeszcze jako-tako rozkminiłem... ale jak znalazłem kilka "ciekawszych" przykładów to się poddałem.

Ad. 7. Tego constexpr nie "czuję" ani trochę :?
"a*2" - jak to może być stałe wyrażenie dla kompilatora? Jeśli funkcja będzie wywołana ze stałym argumentem to ok w porządku... tyle, że bez constexpr kompilator też ją chyba "wywali" (zauważy, że zwraca stałą wartość). Myślę, że błędnie sobie to zaszufladkowałem na początku i teraz na siłę próbuję dopasować do mojego wyobrażenia, stąd mi nie pasuje. A zaszufladkowałem sobie tak: constexpr oznacza, że wyrażenie jest "obliczalne" na etapie kompilacji, więc kompilator może je policzyć, wychrzanić i wstawić konkretną wartość. Np. "sin(2)" jest stałe na etapie kompilacji, ale "sin(zmienna_o_wartości_nieznanej_w_chwili_kompilacji)" już nie jest constexpr - ale coś nie widzę, że to nie do końca tak :)

Cytat z wiki: "C++ has always had the concept of constant expressions. These are expressions such as 3+4 that will always yield the same results, at compile time and at run time." Jak u licha a*2 ma zwracać to samo przy kompilacji i "at run time" :) ?

Chyba, że constexpr to tylko sugestia dla kompilatora nie obligująca go do niczego (jak inline) i w powyższym przykładzie pomimo mojego constexpr kompilator zauważa, że nie może tego policzyć i olewa const...? Ale wtedy mógłby chociaż jakiś mesydż podrzucić z łaski swojej :) No i na tej zasadzie to wszystko można by opisać jako stałe wyrażenie, a potem niech gcc sobie wybiera :mrgreen:

Asemblera podglądam, ale z/bez constexpr - nie ma różnicy w tym moim przykładzie ;/

---- o moment... chyba coś "łapię" (przynajmniej mniej śnieży)
Cytat: "constexpr functions are guaranteed to be evaluated at compile time if all arguments are compile time constants." (źródło) - zakładając, że zacytowane zdanie jest prawdziwe (jest ?) - czy można jakoś wymusić na kompilatorze aby krzyczał jeśli funkcja z constexpr nie daje się policzyć?

Ad 8. Dobra dobra, faktycznie pojechałem po całości. To pytanie przyszło mi do głowy "przy okazji" przy eksperymentach z constexpr i tak się skupiłem na "szczególe" że nie dostrzegłem oczywistej oczywistości... (nie widzę lasu bo drzewa mi zasłaniają). Także ten... nie było tego pytania :mrgreen:

Ad 9. Dziewięć nie ma, bo pytania z grupy "mniej szczegółowe" miały mieć "osobną" numerację :lol: jak numeracja pokoi na różnych piętrach :mrgreen:

Ad 10. "virtual naucz się i unikaj" :cry: A już takie śliczne hierarchiczne maszyny stanów mi się zamarzyły. Tylko nie mów, że da się szablonami :mrgreen:
Ok o resztę będę pytał w razie potrzeby jak się oswoję z tym co do tej pory :)

PostNapisane: 27 mar 2015, o 16:44 
Użytkownik

polecam :D http://miroslawzelent.pl/

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 28 mar 2015, o 10:05 
Użytkownik

mokrowski napisał(a):
To prawda. Pan Mirosław Zelent w prosty sposób przedstawia C++. I z czystym sumieniem można polecić ten blog/filmy. Ze starszych totoriali jeszcze ,,Od zera do gier kodera" http://xion.org.pl/productions/texts/co ... atutorial/ oraz (już niestety bardzo leciwy) http://www.intercon.pl/~sektor/cbx/.
Niestety ze znanych mi tutoriali nie mogę polecić żadnego w języku polskim który na poziomie metodyki ,,podobnej do Zelent'a", przedstawiał programowanie w C++ nowoczesne, po C++11 i nowsze. Jak by to nie zabrzmiało ,,malkontencko" (a jestem od tego bardzo daleki), od czasów książek podobnych do ,,Symfonia C++", C++ to już inny język. To nie jest żaden zarzut bo wiem ile czasu potrzeba by przygotować takie tutoriale i jak szybko tracą na aktualności :-/

Słyszałem i uczyłem się z tych kursów (właściwie nadal się uczę jeśli coś akurat zapomnę), może oprócz tych od Pana Mirosława Zalenta. "Symfonię C++" i "Pasję C++" Pana Grębosza posiadam i jeszcze parę innych książek, ale mniejsza o to. Chciałem podkreślić Kolego Mokrowski, że Ty jako programista posiadasz ten dar przekazywania wiedzy, a nie tylko implementacji dobrych programów. Piszę to całkowicie obiektywnie, po tym co już tutaj zdążyłem zaobserwować na forum.

mokrowski napisał(a):
(...)Ja mam na ukończeniu już odcinek o lambdach bo mnie kolega Antystatyczny podpuścił :-) Jak czas i chęci pozwolą, opublikuję :-)
Trzymam kciuki i niecierpliwie oczekuję "kilku" słów wprowadzenia. ;)

Pozdrawiam! j23 Jarek

PostNapisane: 30 mar 2015, o 09:42 

@D_C - dziękuję za link :)

@mokrowski - no właśnie najciekawsze wydają się te najnowsze fiuczery, o których najmniej napisano jak dotąd ;) Co do meta-maszyny - dziękuję za link, ogarnięcie tego trochę mi zajmie.

Ja to właściwie chyba nie lubię języków "wyższego" poziomu i wszystkich dobrodziejstw z nimi związanych (z bibliotekami włącznie) :mrgreen: Co to za przyjemność z programowania jak "wszystko już jest". Może to jakieś odchylenie (syndrom NIH?), ale największą frajdę dają mi takie niskopoziomowe zabawy i poniekąd odkrywanie koła na nowo. Jak próbowałem coś napisać w Python'ie to każdą funkcję (np. operującą na stringach) traktowałem podejrzliwie i zastanawiałem się "czy nie napisałbym tego 'lepiej' po swojemu".

PostNapisane: 30 mar 2015, o 11:11 
Użytkownik

Kiedyś uczyłem się C++ z http://cpp0x.pl/. Polecam

Ostatnio edytowano 30 mar 2015, o 13:17 przez mg101, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 30 mar 2015, o 14:11 

Jeżeli Trzymającym Władzę to nie przeszkadza, to ja nie mam nic przeciwko zjeżdżaniu na pobocza w tym topicu :)

@mg101 - dziękuję za kolejny link do zbioru :)

Nie twierdzę, że biblioteki standardowe są złe. Po prostu moje doświadczenia z programowaniem to w 80-90% zabawy z avr/stm. Pozostała część (programy na "normalne komputery") to przede wszystkim prościutkie programiki pisane żeby coś sprawdzić/przetestować/pobawić się (bo PC daje "instant effect" bez debuggera, szukania płytki stykowej i ledów etc etc...). Mam zerowe doświadczenie jeśli chodzi o pisanie "normalnych" programów.

I teraz do sedna: wydaje mi się, że biblioteki są pisane przede wszystkim z myślą o "głównym nurcie" i w prostych systemach wbudowanych często okazują się... nie najlepszym rozwiązaniem. Myślę, że stąd bierze się ta podejrzliwość względem wszystkiego co gotowe - bo może można prościej, bez bajerów itd... Dodatkowo to przeświadczenie "dokarmiane" jest często po porównaniu funkcji gotowych i własnych.

Gdzieś/kiedyś trafiłem na przykład serwera http w pythonie - to były z grubsza 3 linijki kodu na krzyż. Przeraża mnie to w pewnym sensie :) Zaletą C i poniekąd asm'a jest dla mnie prostota - mam ograniczony zestaw prostych narzędzi i z ich pomocą jestem w stanie zrobić sobie wszystko (cały czas mówię o AVR'o podobnych). Kiedyś próbowałem przebrnąć przez manual bascom'a - poddałem się bo tego wszystkiego było za dużo. Być może dla niektórych to zabrzmi niedorzecznie, ale według mnie taki bascom czy biblioteki Arduino wymagają o wiele więcej nauki niż C - przynajmniej raz trzeba przebrnąć przez opis funkcji, żeby potem wiedzieć jakie zabawki się ma do dyspozycji. O Pythonie nawet nie wspomnę :D

Na pewno inaczej bym to wszystko postrzegał, gdybym był związany z programowaniem zawodowo a nie hobbystycznie. Zalety, o których wspominasz (efektywność tworzenia projektów) dla mnie są... gdzieś na końcu listy zalet. Może kiedyś ten punkt widzenia się zmieni :)

W *.lss spędzam więcej czasu niż we wszystkich pozostałych plikach projektu razem wziętych :lol: Jak dotąd AVR-G++ nie dał się przyłapać na czymś paskudnym. Przy Cortex'ie nie do końca rozumiem wszystko czym mnie toolchain uszczęśliwia - np. "frame_dummy", funkcje _init/_fini które nic mądrego nie robią, udziwniony (według mnie) sposób wywoływania konstruktorów obiektów globalnych i statycznych - ale małymi kroczkami dochodzę z G++ do porozumienia ;)

------------------------------

Witam ponownie :) Że tak powiem, "podbijam temat" z okazji pojawienia się nowego problemu/ów. A problem/y wygląda/ją tak:

1. Czy jest jakiś sposób, aby w konstruktorze dokonać statycznego (w czasie kompilacji) sprawdzania wartości parametrów (np. czy ">0" itp...)? Próbowałem następujących opcji:
- static_assert - nie działa bo parametr wewnątrz funkcji nie jest constexpr
- konstruktor "szablonowy" i parametr przekazywany jako parametr szablonu - też nie działa - tylko nie mogę dojść do tego, czy to ja nie wiem jak to zapisać, czy konstruktor nie może być szablonowy w taki sposób jak ja bym tego chciał:
język cpp

2. Jeżeli korzystam z szablonów klas, to każda "wersja" klasy wygenerowanej z szablonu ma swój zestaw metod - bez względu na to, czy kod danej metody zależy od parametrów szablonu czy też nie. Jest jakiś elegancki sposób aby metody "niezależne" od parametrów szablonu (identyczne dla wszystkich klas utworzonych z szablonu) nie były powtarzane i nie zajmowały pamięci?

Strefa czasowa: UTC + 1