Witam
Zapadła męska decyzja i postanowiłem się zaprzyjaźnić trochę z "embedded" C++... Tzn. na razie to będzie (długo będzie...) raczej taki C-plus-minus / "C z wstawkami ++"
Do rzeczy - odświeżyłem sobie podstawy z kilku "prastarych" ksiąg, przeczytałem poradniki na forum i troszkę wygrzebałem z Internetów. W efekcie powstała lista kilku drobnych pytań i wątpliwości. Z góry dziękuję za wszelką pomoc, podpowiedź, wskazanie źródeł wiedzy, etc...
Primo - byłbym wdzięczny za wskazanie wszelkich wartościowych materiałów na temat C++ (szczególnie w kontekście łembeded) - poziom zdecydowanie zielono-początkowy
W Internecie jest sporo materiałów, ale nie chciałbym sobie zrobić "krzywdy" na starcie jakimś poradnikiem "wątpliwej jakości" - a nie mnie oceniać ich jakość. Mile widziane również wskazanie porządnych kodów do "samodzielnej analizy".
Secundo - pytania "konkretne":1. Jak wygląda rozmieszczenie składników klasy w pamięci? W C sprawa była prosta - składniki struktury lądowały w pamięci po kolei, ew. dochodził jakiś wypełniacz. A co z klasami? Co jeśli składniki prywatne i publiczne będą pomieszane, np:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Kompilator ma prawo zmienić ich kolejność w pamięci? Jak wygląda sprawa z wyrównaniem danych - można "upakować" klasę?
2. W C zmienne globalne/statyczne są zerowane -> czy w C++ tworząc globalny obiekt jakiejś klasy, jej składniki też zostaną wyzerowane? Trochę się pobawiłem i z moich obserwacji wynika że tak, ale nie wiem czy to "zasada" czy akurat "tak mi się trafia". Mój "kod testowy" (testuję w GCC
online):
język cpp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Przykładowy wynik powyższego kodu:
język bash
Za każdym razem składniki obiektu globalnego mam wyzerowane. Konstruktor tego nie robi, stąd mój powyższy wniosek - czy słuszny?
3. Jak rozumieć taki zapis:
język c
Jak w C++ traktowany jest obiekt (jakiejś klasy) z atrybutem
volatile? Czy
volatile przenosi się na składniki obiektu tej klasy?
4. Jeżeli tworzę nowy obiekt za pomocą
new to najpierw jest wywoływany
operator new, a potem
konstruktor - zgadza się? A co jeśli przydział pamięci się nie powiedzie - tzn. dokładniej - czy jestem w stanie (tworząc operator new dla swojej klasy) zapobiec wywołaniu konstruktora jeśli nie mogę przydzielić pamięci dla nowego obiektu? (wyjątki schowane na dnie szafy i niech tam pozostaną)
5. Wątpliwość dotyczy szablonów funkcji i specjalizacji dla konkretnego przypadku. Poniżej kod testowy - jest szablon funkcji i dwie wersje specjalne (dla int i float). Obie wersje działają tak jak bym chciał (jeśli chodzi o efekty na ekranie), kompilator nie krzyczy, ale przypuszczam, że to jednak nie jest "to samo". Kod testowy:
język cpp
6. Można jakoś zabezpieczyć klasę przed utworzeniem kilku obiektów? (np. ten nieszczęsny jeden ADC w Atmedze). W "Internetach" pojawia się hasło "singleton", ale nie wiem czy to dobry trop?
7. Co łopatologicznie znaczy
constexpr? Tu i tak znalazłem opis, że jest to "wyrażenie stałe na etapie kompilacji"... no dobra, ale jak kompilator traktuje ten "constexpr" - jako "zapewniam się kochany kompilatorze, że możesz to policzyć jeśli się postarasz" czy jako "prawdopodobnie możesz to policzyć" czy "jeśli możesz to policzyć to policz"?
Spłodziłem np. taki piękny kod:
język c
Co z tym nieszczęsnym
constexpr - kompilator tego nie policzy przy pracy (no bo jak), nie powinien więc delikatnie zasugerować, że "miało być stałe przy kompilacji a tu lipa"?
8. Przekazuję zmienną ulotną (
a) do funkcji przyjmującej zwykły int bez jawnego rzutowania - czemu kompilator na to pozwala, przecież obiecywali ścisłą kontrolę typów
język cpp
Tercio - pytania mniej konkretne... :10. Jak to jest z tym narzutem dla konkretnych ficzerów z C++. Broń Boże nie chcę powielać baśni ludowych! Chodzi mi raczej o prosty przepis dla początkujących. Taki punkt startowy:
- te funkcje stosuj do woli
- przy tych pomyśl / doczytaj / poczekaj / zastanów się bo...
- te są bee i ani-misie-wasz!
Empirycznie sprawdziłem, że wszystkie moje programy napisane w "Cy", które skompilowały się w "Cy-py-py" były mniejsze od oryginałów w "Cy" - głównie za sprawę mądrzej dobranych rozkazów _call/_jmp.
Wydaje mi się, że elementy takie jak: szablony, przeładowanie nazw, argumenty domyślne, klasy - przy odrobinie ostrożności wprowadzają praktycznie pomijalny narzut (jeśli w ogóle jakiś wprowadzą).
Co jest w następnym kroku? Chyba dziedziczenie/funkcje wirtualne - próbowałem przebrnąć przez mądre opisy o
vtable'ach ale mnie to pokonało... Można jakoś pi*drzwi określić jakie konstrukcje jaki narzut powodują?
Z tego co się naczytałem to wyjątków raczej należy unikać. Są inne ficzery paskudne z definicji
?
11. Jak się przyzwyczaić do referencji, tzn. obawiam się, że analizując kod będę miał podejście "typu C". Tj. widząc wywołanie funkcji z argumentem
bez "&" podświadomie zakoduję, że - ona nie modyfikuje argumentu bo pracuje na kopii. Są jakieś sprawdzone sposoby jak się przestawić i nie wpadać w taką pułapkę?
Finito tymczasowo
Pozdrawiam Wojtek