Panie Mirku. Na wstępie muszę zaprotestować.
Rozdział "Funkcje" z owymi gwiazdkami opanowałem myślę w stopniu co najmniej dobrym. Czytałem go kilkukrotnie (jeśli nie kilkunastokrotnie) bo faktycznie na początku nie wszystko złapałem jak trzeba.
Ale co do funkcji z gwiazdką przed nazwą to w tym rozdziela takiego przykładu nie ma, jak i wzmianki o zwracaniu rezultatu jako wskaźnik (bo w sumie rozdział Funkcje znajduje się przed rozdziałem Wskaźniki);
z kolei w rozdziale wskaźniki opisuje Pan o przekazywaniu do funkcji argumentu przez wskaźnik - i powiem że bardzo przystępnie przedstawił Pan to zagadnienie. Natomiast nie znalazłem wzmianki o zwracaniu przez funkcje rezultatu poprzez wskaźnik

jedynie że można w wyniku działania funkcji zmieniać zmienne bezpośrednio w pamięci.
Funkcja fun() jest w przykładach ale tylko w przypadku przekazywania do funkcji argumentu w postaci wskaźnika.
Jedyny przykład funkcji z gwiazdką to opis możliwości zdefiniowania wskaźnika jako typ void "char * memcopy(........" ale tu opis ograniczony jest jedynie do wyjaśnienia rzutowania typów.
Tak więc jeśli się nie mylę to kod programu z Rozdziału 4.8.2 ADC pomiar różnicowy jest pierwszym wystąpieniem znaku "*" pomiędzy typem zwracanym przez funkcję a samą nazwą funkcji.
mirekk36 napisał(a):
char * fun()
to wiaomo od razu, że funkcja zwraca rezultat w postaci wskaźnika typu char.
No i dla mnie to wystarczy i wszystko wyjaśnia.
Tylko proszę tego posta nie odbierać jako atak malkontenta na Pańską pracę włożoną w napisanie BB, bo nie taki był mój zamiar
Zakup książek wydawnictwa Atnel (bo posiadam również GB) był jak dla mnie trafionym zakupem i mogę z czystym sumieniem powiedzieć że nauka z podręcznikiem w postaci BB jest przyjemna a wiedza dobrze się wchłania
Pozdrawiam