Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 29 mar 2026, o 22:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 mar 2015, o 10:52 
Użytkownik

Witam,

miał ktoś styczność z czujnikiem MQ-7, bo próbuje go troszeczkę rozpracować i niekoniecznie wszystko do końca rozumiem.
Tutaj podaje link do noty katalogowej:
https://www.sparkfun.com/datasheets/Sensors/Biometric/MQ-7.pdf
Czujnik ma wyjście analogowe oraz dwa wejścia zasilania. Zasilanie grzałki nie jest do końca dla mnie zrozumiałe. Wiem że zasilam grzałkę najpierw napięciem 5V przez 60s a później 1,4V przez 90s. Po co takie coś i co to ma na celu?
Przy takim zasilaniu przebieg na wyjściu wygląda następująco (przebieg Signal ):
Obrazek

Jak taki wynik powinienem zinterpretować?
Jak to później przeliczyć na poziom stężenia CO?
Co oznacza jeśli sprzedawca podaje że czas nagrzewania wynosi 48h ?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 mar 2015, o 11:35 
Użytkownik

Grzałka podgrzewa gazy by czujnik mógł je zmierzyć...

PostNapisane: 22 mar 2015, o 14:46 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

WItam
tu masz opisane bardziej dokładnie jak działa taki czujnik na przykładzie trochę innego ale patrząc na aplikację twojego to jest czujnik półprzewodnikowy i w linku dowiesz się o co chodzi.
http://www.portalnaukowy.edu.pl/co_detektor.htm
Pozdrawiam

PostNapisane: 22 mar 2015, o 21:16 
Użytkownik

Cześć!

W sumie w linku podanym przez Kolegę giciors jest już wszystko od strony merytorycznej bardzo ładnie opisane. To czego tam nie ma, a -moim zdaniem- być powinno to sprawa przeliczania wartości napięcia na wartości ppm. Jak rozumiem jednym z powodów może być np. rozbieżna dokumentacja czujników. W każdym razie w dokumentacji powinny być ujęte minimalne i maksymalne wartości napięcia pomiaru oraz minimalne i maksymalne wartości ppm pomiaru w oparciu to o co skaluje się czujnik.
Teraz sprawa z przełączaniem napięcia na grzałce (60[s]-wyższe napięcie, 90[s] niższe napięcie).
Chodzi o to, żeby czujnik miał optymalne parametry pracy przy względnie stałej temperaturze nagrzewania elementu czynnego. Z TYM ŻE, jest -o ile się orientuję- jest jeszcze taka sprawa ujęta w dokumentacji jak "preheat'ing" czyli przygotowanie czujnika (grzałki) do optymalnej pracy. Osobiście posiadam czujnik MQ-9 z tej samej rodziny co MQ-7 i w MQ-9 jest tak, że parametr preheat dla niego wynosi 48h, a więc od momentu pierwszego włączenia grzałka powinna być na wyższym napięciu przez pełne dwa dni, a potem jeśli praca ma być optymalna i odczyty poprawne to należy przełączać napięcie pomiędzy wyższym a niższym tak jak jest napisane w dokumentacji.
To co jeszcze mogę powiedzieć na podstawie własnych doświadczeń, to to, że przy skalowaniu czujnika warto po prostu wybrać się z nim gdzieś do ludzi, którzy takie czujniki posiadają i mają dobrze skalibrowane (np. straż pożarna). Mi np. bez skalowania wychodziły wartości ppm trochę odbiegające od normy, ale muszę zaznaczyć, że przy żadnej mojej próbie nie udało mi się w pełni przebrnąć przez parametr preheat, czyli pomiaru dokonywałem tylko na wyższym napięciu.

Pozdrawiam! j23 Jarek

PostNapisane: 26 mar 2015, o 14:27 
Użytkownik

Czyli konieczne jest zasilanie grzałki dwoma napięciami?

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

I dziękuje za powyższe informacje, bo pomogły mi zrozumieć na jakiej zasadzie działają takie czujniki :)

PostNapisane: 26 mar 2015, o 17:29 
Użytkownik

naimad90 napisał(a):
Czyli konieczne jest zasilanie grzałki dwoma napięciami?(...)
wg dokumentacji producenta, to: tak, jest to konieczne.
Ja nie wnikam w jakieś tam projekty arduino, czy Pololu i przykłady na YouTube gdzie tego nie ma. W dokumentacji jest to jasno napisane, że tak trzeba.

Pozdrawiam! j23 Jarek

PostNapisane: 27 mar 2015, o 17:23 
Użytkownik

Zastanawiałem się nad realizacją zasilania tej grzałki. Na razie mam dwa pomysły:
- Z zastosowaniem PWM, 5V 100% wypełnienia, a 1,4V to już wypełnieni jakoś bym dobrał;
- Albo za pomocą diody zenera uzyskać 1,4V i jakimś tranzystorem przełączać te napięcia.

Strefa czasowa: UTC + 1