Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 27 maja 2026, o 16:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 mar 2015, o 15:58 
Moderator

Salsa98 napisał(a):
kurcze mówiłem że nie posiadam modułu rs232 i bez tego powinno też iść podłączyć

Za dużo rzeczy podstawowych nie rozumiesz ... więc bez podłączenia (na początek) przez RS232 się nie połączysz i nie zrozumiesz jak to działa .... bo jak widać chcesz przeskoczyć z początku na sam koniec - do UDP, gdzie w ogóle nic nie wiesz nawet o konfiguracji sieci itp

albo zrób to od początku jak się należy albo odpuść sobie. Nie na darmo mówię w co drugim swoim poradniku - że jak ktoś zajmuje się prockami to przejściówka USB/RS232 powinna być jako PODSTAWOWE twoje narzędzie.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 mar 2015, o 16:04 
Użytkownik

Tak jak Mirek pisze... bez rs ani rusz... nie mam pewności bo osobiście nie używam konfiguracji przez stronę www ale zdaje mi się iż wszystkich parametrów pracy modułu nie uda Ci się skonfigurować poprze stronę i jedynie rs Ci to umożliwi... moduł musi mieć właściwie ustawione UDP i w programie tez musisz odpalić serwer UDP aby to Ci działało...

PostNapisane: 21 mar 2015, o 16:13 
Użytkownik

Jaką przejściówkę najlepiej wziąć ma ktoś jakąś sprawdzoną??

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

Albo kto co ma??

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Może być to???
http://botland.com.pl/konwertery-usb-ua ... d-sub.html

i potem przez przewód VGA do komputera?

PostNapisane: 21 mar 2015, o 16:28 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Jaki przewód VGA? To nie jest sygnał wizyjny.

Masz takie złącze w komputerze że chcesz to kupować?

PostNapisane: 21 mar 2015, o 16:35 
Użytkownik

Cytuj:
i potem przez przewód VGA do komputera?
takim kablem to na pewno Ci się nie uda tego zrobić ;)

osobiście używam przejściówki wbudowanej w zestaw ATB oraz przejściówki ATB-USB-RS232 i w obu tych przypadkach nie ma problemu z zasilaniem i prawidłowa pracą...
dodatkowo mam jeszcze taka prostą przejściówkęhttp://allegro.pl/konwerter-usb-rs-ttl-3-3-5v-ft232-kabel-usb-i5144814171.html dobrze się ona sprawuje jedynie trzeba w większości przypadków zasilanie podpiąć z innego źródła ale do samej komunikacji jest ok.

jeśli chodzi o tą którą zaproponowałeś to pamiętaj, że musisz mieć w kompie również złącze D-SUB czyli złącze rs i odpowiedni kabel a przejściówki na usb podłączysz do każdego kompa np. laptopa

PostNapisane: 21 mar 2015, o 16:55 
Nowy

niestety ATB-USB-RS232 w sklepie jeszcze nie dostepna;( Ja mam do testow:
http://botland.com.pl/konwertery-usb-uart-rs232/1611-konwerter-usb-uart-ft232-33-5v.html
i dziala ok z zewnetrznym zasilaniem 5V/2A (mam 3 moduly wifi). Mam tez taki kabelek
http://botland.com.pl/przejsciowki-usb/1095-przedluzacz-usb-typ-a-usb-typ-a-30m.html
ale mozesz bezposrednio z portu usb jak masz kabelki zensko-meskie do stykowki.

Przeslij printscreeny ze strony konfiguracji web tego modulu i jakis opis jak ty to laczysz to bedzie latwiej pomoc.

PostNapisane: 21 mar 2015, o 17:03 
Użytkownik

lemurek napisał(a):
Po pierwsze... musisz podłączyć atnel-wifi do komputera i do tego wykorzystać przejściówkę USB -> rs232 (TTL 5v)... czyli łączysz następująco KOMPUTER -> USB-RS232 -> AtnelAir z wpiętym modułem AtnelWIFI i podłączoną anteną pamiętaj aby zapewnić odpowiednie zasilanie bo standardowe przejściówki maja z tym problem...
Po drugie ... odpalasz program ATB WIFI Config i łączysz sie po RS z odpowiednim portem COM co umożliwi ci odpowiednie skonfigurowanie ATNEL WIFI tak abyś mógł połączyć się z domowym/firmowym routerem wifi lub odpalenie trybu AP. W programie ustawiasz sobie czy ma być AP czy STA, ustawiasz odpowiednie hasło do wifi, ustawiasz adresy ip itp... wszystko to w/g twoich potrzeb, osobiście preferuje tryb STA ale to już jak kto woli jeśli prawidłowo skonfigurujesz moduł do on połączy się z z twoim routerem wifi(w programie masz przycisk PING którym możesz sprawdzić czy wszystko ok) co umożliwi Ci korzystanie z programu do konfiguracji po sieci (UDP) i jego zdalną konfigurację. Odpowiednio skonfigurowany moduł wypinasz z przejściówki i możesz podłączyć go w swoim projekcie np. sterowanie 3 przekaźnikami bezpośrednio lub wykorzystać dowolny procek aby sterować dowolnymi rzeczami w dowolnej ilości...

To co tu opisałem to jest dość spory skrót ... szczegóły masz w wspomnianych poradnikach i instrukcji do modułu...

Chciałbym troszeczkę sprostwać te słowa. Do konfiguracji AtnelWiFi + AtnelAir nie jest wymagane podłączenie go do przejściówki USB -> rs232. Jeżeli AtnelWifi jest na ustawieniach fabrycznych to wystarczy podłączyć do AtnelAir Vcc i Gnd. Następnie za pomocą laptopa czy tam telefonu łączę się z siecią ATNEL-WIFI232-T. Następnie wchodzę na adres 10.10.100.254 podaję login i hasło. Później w Trybie pracy wybieram Tryb STA, daje save, później w Trybie STA łączę się ze swoją domową siecią WiFi konfiguruję Adres Ip, maskę podsieci, bramę domyślną i dns serwer, daję save i reset. Następnie włączam ATB_WiFi_Config odpalam UDPSerwer (oczywiście z dopowiednim adresm IP) W zakładce UDP daję Refresh łączę się z ATNELWiFi 232t klikam Read Config i mam dostęp do konfiguracji AtnelWifi przez UDP za pomocą ATB_WiFi_Config. To wszystko zresztą jest w poradnikach. Piszę o tym, bo może koledze Salsa98 chodziło o taki tryb konfiguracji. Ale kolego przede wszystkim przejściówka USB -> rs232 to podstawa. Bez tego ani rusz.
P.S. Jeżeli nie mamy żadnej domowej sieci WiFi to możemy AtnelWiFi ustawić w tryb Ap+Sta i poźniej z poziomu laptopa za pomocą ATBWifi_config włączyć udp serwer i również możemy połączyć się z ATB_WiFi

PostNapisane: 21 mar 2015, o 17:31 
Użytkownik

lukas_ napisał(a):
Chciałbym troszeczkę sprostwać te słowa. Do konfiguracji AtnelWiFi + AtnelAir nie jest wymagane podłączenie go do przejściówki USB -> rs232. Jeżeli AtnelWifi jest na ustawieniach fabrycznych to wystarczy podłączyć do AtnelAir Vcc i Gnd. Następnie za pomocą laptopa czy tam telefonu łączę się z siecią ATNEL-WIFI232-T. Następnie wchodzę na adres 10.10.100.254 podaję login i hasło. Później w Trybie pracy wybieram Tryb STA, daje save, później w Trybie STA łączę się ze swoją domową siecią WiFi konfiguruję Adres Ip, maskę podsieci, bramę domyślną i dns serwer, daję save i reset. Następnie włączam ATB_WiFi_Config odpalam UDPSerwer (oczywiście z dopowiednim adresm IP) W zakładce UDP daję Refresh łączę się z ATNELWiFi 232t klikam Read Config i mam dostęp do konfiguracji AtnelWifi przez UDP za pomocą ATB_WiFi_Config. To wszystko zresztą jest w poradnikach. Piszę o tym, bo może koledze Salsa98 chodziło o taki tryb konfiguracji. Ale kolego przede wszystkim przejściówka USB -> rs232 to podstawa. Bez tego ani rusz.
P.S. Jeżeli nie mamy żadnej domowej sieci WiFi to możemy AtnelWiFi ustawić w tryb Ap+Sta i poźniej z poziomu laptopa za pomocą ATBWifi_config włączyć udp serwer i również możemy połączyć się z ATB_WiFi

masz rację można i tak ja tylko opisałem metodę która zawsze zadziała , no chyba że poprzestawiamy sobie parametry rs ale i na to jest metoda... no i zadziała na ustawieniach fabrycznych tak jak piszesz bo jeśli przed restartem modułu ustawimy coś źle to stracimy z min kontakt po wifi i trzeba będzie albo sprzętowo albo po rs zrobić przywrócenie do ustawień fabrycznych

Ostatnio edytowano 21 mar 2015, o 17:33 przez lemurek, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 21 mar 2015, o 17:32 
Użytkownik

Dzięki wielkie za pomoc, później sprawdzę i wieczorem napisze co i jak :)

PostNapisane: 21 mar 2015, o 17:37 
Użytkownik

lemurek napisał(a):
lukas_ napisał(a):

masz rację można i tak ja tylko opisałem metodę która zawsze zadziała , no chyba że poprzestawiamy sobie parametry rs ale i na to jest metoda... no i zadziała na ustawieniach fabrycznych tak jak piszesz bo jeśli przed restartem modułu stawimy coś źle to stracimy z min kontakt po wifi

Jak najbardziej się z tym zgadzam. Dlatego nie ma co bawić się modułem ATNEL_WiFi nie mając pod ręką przejściówki USB->RS232

PostNapisane: 23 mar 2015, o 17:31 
Użytkownik

Witam zakupiłem sobie dzisiaj tą przejściówke:
http://botland.com.pl/konwertery-usb-ua ... 33-5v.html
i już mam pierwszy problem ale nie wiem z czym bo wchodząc w PUTTY to naciskając 3x + nie wyświetla mi się nic. Co może być nie tak??

PostNapisane: 23 mar 2015, o 17:33 
Moderator

A dlaczego nie korzystasz z programu ATB WIFI Config ?

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 23 mar 2015, o 17:35 
Użytkownik

No bo wyżej kazał Pan robić według poradnika krok po kroku no ale okey spróbujemy w ATB WIFI Config

------------------------ [ Dodano po: 22 minutach ]

No i jest kolejny problem :/ W Tym programie wyświetla mi się błąd AT+_TIMEOUT z tego co widziałem jeden post na atnel odnośnie tego ale sprawdziłęm zasilanie i jest okey zainstalowałem od nowa sterowniki i nic... Jedno co to nie wiem gdzie znaleźć instrukcje na stronie atnel.pl bo może to mi pomoże

PostNapisane: 23 mar 2015, o 18:30 
Użytkownik

Może ktoś pomóc??? znalazłem tą instrukcje na atnel.pl i ciągle to samo....

Bardzo proszę o pomoc ;(

PostNapisane: 23 mar 2015, o 18:50 
Użytkownik

Zrób najlepiej zdjęcie połączeń, modułu z tą przejściówką rs232. Zobaczymy jak to masz podłączone, OK?

PostNapisane: 23 mar 2015, o 19:04 
Użytkownik

Dzięki ale już problem rozwiązany przez kolegę

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1