Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 26 sty 2025, o 07:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 mar 2015, o 18:18 
Użytkownik

Hejka,

Chciałbym zrobić sobie miernik panelowy.

W BB jest ładnie wszystko opisane więc od strony programowej powinienem sobie poradzić. Mam jednak kilka pytań od strony sprzętowej.

Z założenia chciałbym aby pomiar napięcia był o 0 do 30 V a pomiar prądu od uA do 5 A z rozdzielczością co 10.
Pierwsze pytanie odnośnie napięcia, zdarza się że mierniki pracują w warunkach zmiennych raz jest temperatura pokojowa a czasami zdarzy się że w obudowie będzie 50st. (albo i więcej). Czy warto zastosować zewnętrzne źródło odniesienia ?? Rozdzielczość w napięciu będzie co 10mV więc zastanawiam się czy taka podwyższona temperatura mocno wpłynie na wartość pomiaru ??

Drugie pytanie: Czy jestem w stanie zmierzyć prąd wartości uA ?? Jeśli chodzi o pomiar prądu chciałbym aby był bardzo dokładny. Pan Mirek napisał że lepiej zastosować układy seri Attiny i na dodatek w obudowie TQFP do uzyskania lepszych wyników. Jeśli chodzi o dokładny pomiar warto pomyśleć nad wzmacniaczem operacyjnym ?? Czy może lepiej nie bawić się takie wydziwianie bo znacznej różnicy nie zauważę i zastosować Attiny + bocznik i to wszystko :) Jakie jest Wasze zdanie ??

Pozdrawiam :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 mar 2015, o 18:33 
Użytkownik

Hej,
Jeśli chcesz mierzyć dokładnie to zewnętrzne źródło napięcia odniesienia jest wskazane.
Co do Twoich wymagań:
Cytuj:
a pomiar prądu uA do 5 A z rozdzielczością co 10.

czyli zakres pomiaru 0-5000000 uA, czyli przetwornik musiałbyś zastosować co najmniej 24bitowy. Pytanie - po co Ci pomiar prądu z taką dokładnością? i taką rozdzielczością? Toż przykład z BB jest wystarczający do zbudowania multimetru. Nie musisz stosować zewnętrznego przetwornika A/D.
Musisz sam sobie sprecyzować co chcesz zrobić, bo skakanie w skrajności to nie jest pomysł ani dobry ani tani :)

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 17 mar 2015, o 19:40 
Użytkownik

no wiesz co.. zdarza sie ze zasilam uklad nadajnika np. radiowego ktory ma pobierac bardzo maly prad rzedu uA.. w tedy nie musze podpinac mierjika do pomiaru... ale z drugiej strony zdarza sie to rzadko wiec w sumie nie wiem czy ma to sens...

a co do wyboru procesora uwazasz ze attiny 2313 bedzie okej jesli chodzi o pomiary ??

PostNapisane: 17 mar 2015, o 19:56 

Morcinek92 napisał(a):
no wiesz co.. zdarza sie ze zasilam uklad nadajnika np. radiowego ktory ma pobierac bardzo maly prad rzedu uA.. w tedy nie musze podpinac mierjika do pomiaru... ale z drugiej strony zdarza sie to rzadko wiec w sumie nie wiem czy ma to sens...

a co do wyboru procesora uwazasz ze attiny 2313 bedzie okej jesli chodzi o pomiary ??

Podstawowe pytanie, jakie chcesz mieć rozdzielczości na danych zakresach.

Na prostym ADC jaki jest w atmedze, czy nawet niskiej klasy 18bitowym nie licz na rozdzielczości większe niż 1/10000 zakresu pomiarowego, a to i tak przy zastosowaniu dosyć dokładnych rezystorów w dzielnikach.
W zasadzie wszystko idzie wyliczyć
Bez problemu można dostać dziś rezystory o dokładności 0.1% i 15ppm

Jeżeli chcesz po prostu mierzyć np. 100uA, z dokładnością 0.01uA to też nie będzie prosta sprawa, bo dochodzą pasożytnicze pojemności, rezystancja wejściowa, prąd i napięcie niezrównoważenia wzmacniacza wejściowego i wiele innych czynników. Jednym jak słusznie zauważyłeś jest temperaturowy.

Trzeba realnie podejść do problemu, czyli zacząć od tego jakie jesteś w stanie uzyskać dokładności (powtarzalne - bo zastosowanie jeszcze 0.5% czy lepszych nie = powtarzalność pomiarów).
Następnie dobór odpowiedniego przetwornika.
Sama rozdzielczość to w zasadzie przestaje być najważniejsza przy 12bitach i więcej. Kluczowe stają się błędy przetwarzania, liniowość przetwarzania, jak również szumy, błędne kody (fachowej nazwy nie pamiętam), błędy offsetu itd.
To dosyć złożony problem ;). Ale można przy odrobinie wysiłku i dobrym ADC, uzyskać naprawdę zadowalające efekty.

PostNapisane: 17 mar 2015, o 19:58 
Użytkownik

Jeśli chcesz mieć zakres pomiarowy i rozdzielczość taką jak podałeś w pierwszym poście to będziesz musiał zastosować zewnętrzny przetwornik A/D. Wtedy rodzaj procesora nie ma znaczenia, ważne abyś zmieścił w nim program.
Weź tylko pod uwagę, że koszt przetwornika przewyższy koszt zewnętrznego multimetru :)

PostNapisane: 18 mar 2015, o 07:06 
Użytkownik

Witam
Morcinek92 napisał(a):
...a co do wyboru procesora uwazasz ze attiny 2313 bedzie okej jesli chodzi o pomiary ??

No raczej nie, ponieważ w.w nie posiada przetwornika ADC ;) .
Na "jej pokładzie" znajduje się tylko komparator.

Pozdr.

PostNapisane: 18 mar 2015, o 07:29 
Nowy

Zobacz jak to jest zrealizowane chociaż by w chińskich miernikach. Jeśli mierzysz np. w zakresie 0-20V to przykładowo możesz mierzyć z dokładnością do 0.01V, ale już przy 0-200V masz do dyspozycji tylko 0.1V.
Odpowiedz sobie na pytanie jak dobrze stoisz z analogówką, o ile nie skopiujesz jakiegoś rozwiązania, to proponuję nie iść na wojnę atomową z łukiem, tylko zweryfikować założenia projektu.
Twoim celem jest doprowadzenie do sytuacji kiedy napięcie mierzone przez adc będzie jak najbliższe maksymalnemu napięciu które możesz podać na wejście przetwornika. A to z kolei sprawia, że bez części analogowej się nie obejdzie.
Dodatkowo, przy takiej dokładności potrzebujesz całkiem niezłego sprzętu aby to uruchomić, posiadasz, lub masz dostęp do takiego?
http://mirley.firlej.org/miernik_panelowy_zasilacza_symetrycznego Tutaj masz całkiem niezły projekt, poczytaj, zobacz jak to wygląda, zobacz też tabelkę gdzie porównano wartości prądu odczytane z tego miernika w stosunku do miernika wysokiej klasy.
Sprawa nie jest łatwa ze względów które przytoczył rezasurmar, a także z kilkunastu innych. Dobre mierniki sporo kosztują z pewnych względów, to nie jest tak, że ktoś sobie to wymyślił. Sam rozrzut parametrów poszczególnych elementów jest wbrew pozorom ogromny i nie da się go pominąć przy takim projekcie. Do tego dochodzi cała masa zakłóceń z którymi trzeba sobie jakoś radzić. Ogromne znaczenie ma chociaż by zaprojektowanie obwodu drukowanego pod część analogową, kwestie związane z zasilaniem. Sporo tego. Musiał byś napisać szerzej dlaczego tak, a nie inaczej. Wtedy może ktoś będzie Ci w stanie pomóc.

PostNapisane: 18 mar 2015, o 20:50 
Użytkownik

Witam,
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie.
Po długim namyśle i rozważaniach zrezygnowałem z pomiary prądu w zakresie uA.
Projekt mógłby wyjść o wiele za drogo i mijało by się to z celem.
Wystarczy:
-Pomiar napięcia 0-30V co 0.01V
-Pomiar prądu 0-5A co 0.01A

Stworzyłem już sobie schemat:

Obrazek

Jp1 - zewnętrzne źródło odniesienia 2,56V
Jp2- Przycisk 1
Jp3- Przycisk 2
Jp4- Dioda LED
Jp5- Pomiar Napięcia/Prądu Zasilacza 1
Jp6- Pomiar Napięcia/Prądu Zasilacza 2

Początkowo chciałem wykorzystać procesor Attiny26 z powodu lepszego przetwornika, wadą jest mała dostępność (a jak już jest dostępny to cena jest zbyt wysoka) , oraz mała ilość pinów.
Stanęło na Atmedze88. Rezystory będą o tolerancji 0,1%. Dodatkowo umieściłem czujnik temperatury (radiatora) oraz wyjście pod np. Wentylator w zależności od potrzeb , dwa przyciski do sterowania ( u mnie będą służyć do poglądu temperatury oraz w ostateczności zmiany wartości sterowania Wen.) , dioda sygnalizująca pracę Wen. Jutro umieszczę gotową płytkę :)

PostNapisane: 18 mar 2015, o 20:54 
Użytkownik

1. Zasilanie podświetlenia LCD poprzez rezystor.
2. Jakie to będzie źródło napięcia odniesienia?
3. Dlaczego do Ds18B20 dałeś rezystor 3k3?

PostNapisane: 18 mar 2015, o 21:15 
Użytkownik

1) Rezystor ? Przecież już jest wbudowany w wyświetlaczu ,
2) Myślałem nad MCP1525 2,5V
3) W sumie zawsze daje 3k3, według noty powinienem zastosować 4K7 natomiast widziałem, że Mirek dał 2K2 w ATB

PostNapisane: 18 mar 2015, o 21:49 
Nowy

Twoja część analogowa to nieporozumienie, nie przeczytałeś linku który Ci podałem oraz całego opisu ADC w mikrokontrolerze.
Zauważ, że twój sposób pomiaru prądu i napięcia bardzo obciąża badany układ. Odrób zadanie domowe, przepatrz ten projekt który dałem, przeczytaj wszystko, potem to przetraw, zrozum dlaczego tak a nie inaczej. Dopiero możesz się brać za robotę. I Ja nie hejtuję, po prostu projektujesz coś o czym nie masz zbytnio pojęcia i nawet Ja widzę(nie mam jakiejś Bóg wie jakiej wiedzy jeśli chodzi o projektowanie aparatury pomiarowej), że coś jest nie tak :)

Strefa czasowa: UTC + 1