Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 1 kwi 2026, o 08:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 mar 2015, o 19:33 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Hejka.
Mam dziś totalne zaćmienie chyba.
Zrobiłem sporo bardziej zaawansowanych projektów w C na AVR, ale były one oparte raczej na programowaniu bardziej liniowym (co prawda raczej bez delay-ów), ale się zaciąłem.
Mam dość długo zbudowany układ do protego sterowania światłem włącz/wyłącz, ale z wielu punktów, więc prościej było to zrobić sterownikiem niż łącznikami krzyżowymi.
Teraz stwierdziłem, że dodam "ficzer" i zająłem się Mirkowym kodem z tego odcinka bloga: http://mirekk36.blogspot.com/2012/10/ob ... a-cd3.html i przerobiłem go na 4 klawisze.
Testuję na ATB.
Dla krótkich kliknięć wszystko działa, ale jakoś się zaciąłem jak zrobić warunek aby funkcja:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

nawet dla jednego klawisza powodowała taki efekt aby po przekroczeniu czasu zadanego w strukturze, że jeśli świeci się jakakolwiek dioda to gasimy wszystkie, a jeśli wszystkie są zgaszone to wszystkie zapalamy.

Wiem, że to właściwie podstawy, ale nie mogę sobie przypomnieć, a jestem w delegacji (hehe ATB nie zajmuje w walizce zbyt wiele miejsca ;)) i chyba za dużo soku po kolacji było ;).

--
Grzegorz...

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 mar 2015, o 21:55 
Użytkownik

Grzegorz... napisał(a):
(...)jeśli świeci się jakakolwiek dioda to gasimy wszystkie, a jeśli wszystkie są zgaszone to wszystkie zapalamy.(...)
Cześć Grzegorz!
Chodzi Ci może o coś takiego?:

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

albo tak...
język c

albo jeszcze szybciej...
język c

Pozdrawiam! j23 Jarek

PostNapisane: 13 mar 2015, o 22:21 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Nie nie to też nie działa, ale spoko na 100% rano ze świeżym umysłem sobie poradzę.
Stosowałem dokładnie to samo co podałeś tyle, że z przesunięciami <<.
Ładnie gasną, ale się nie zapalają - ale do jutra :).

--
Pozdrawiam.
Grzegorz...

PostNapisane: 13 mar 2015, o 22:43 
Użytkownik

Witam.

A może coś takiego.
Na początek trzeba by przerobić funkcję do obsługi klawiszy tak aby reakcja na krótkie wciśnięcie następowała po zwolnieniu przycisku. Bo teraz reakcja na krótkie wciśnięcie następuje po wciśnięciu przycisku i nawet po dłuższym przytrzymaniu przycisku i tak wywoła się funkcja krótkiego wciśnięcia. Funkcje można by zmodyfikować tak jak to zrobiłem w tym temacie topic4541.html#p56592
Można też do tego użyć funkcji SuperDebounce z BB, która działa właśnie w ten sposób.

I teraz tak.
Cztery funkcje włączające/wyłączające daną diodę po krótkim wciśnięciu danego przycisku.
Jedna funkcja włączająca/wyłączająca wszystkie diody. W funkcji trzeba by sprawdzić czy jakakolwiek dioda się świeci. Jeśli tak to gasimy wszystkie, a jeśli żadna się nie świeci to włączamy wszystkie. I teraz niech ta funkcja będzie wywoływana po dłuższym wciśnięciu któregokolwiek przycisku. Bo przecież jedną funkcję można wywołać za pomocą więcej niż jednego przycisku.

I tym sposobem krótkie wciśnięcie danego przycisku włącza/wyłącza diodę przypisaną do tego przycisku a dłuższe wciśnięcie któregokolwiek włącza/wyłącza wszystkie diody.

Mam nadzieję, że dość jasno to opisałem.

Strefa czasowa: UTC + 1