Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 30 mar 2026, o 23:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 mar 2015, o 11:18 
Użytkownik

Chciałbym zautomatyzować sterowanie włącznikami światła w moim domu. Mam problem natury elektronicznej (mała wiedza). Do puszki z włącznikiem dochodzą dwa kable czyli sterowanie przerwaniem "L". Jak zasilić oraz jak sterować przerwaniem tego kabla za pomocą mikro kontrolera. Znalazłem poniższy schemat ale nie ma opisu elementów i nie wiem czy do moich zastosowania się na daje?

Obrazek

Ostatnio edytowano 13 mar 2015, o 13:49 przez maglo18, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 mar 2015, o 13:15 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

prawidłowo wykonana instalacja to 1 przewód to przewód fazowy L z rozdzielnicy, drugi to przewód od żarówki.
Nie widzę możliwości w takiej konfiguracji sterowania mikrokontorlerem.

PostNapisane: 13 mar 2015, o 13:42 
Użytkownik

Witam

Może to Ciebie zainteresuje

http://serwis.avt.pl/manuals/AVT2948.pdf
http://serwis.avt.pl/manuals/AVT3048.pdf

PostNapisane: 13 mar 2015, o 14:00 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

cezar[pl] napisał(a):

W puszcze wyłącznika ma tylko 2 przewody. te układy nie zadziałają bo są przeznaczone do umieszczenia na suficie.

PostNapisane: 15 mar 2015, o 15:25 
Użytkownik

Czy moje pytanie jest abstrakcyjne? Widziałem moduły z-wave które mogą być montowane w taki sposób i sterowane zdalnie więc zakładam że się da coś takiego wykonać?

PostNapisane: 15 mar 2015, o 16:00 
Użytkownik

Skoro masz w puszcze tylko dwa przewody wiec to jest powiedzmy przewód fazowy,wyłącznikiem przerywasz obwód.Takie sterowanie o którym myślisz możesz założyć przy lampie.Wtedy w wyłączniku na stale spinasz i masz napięcie na lampie z niego zasilasz mikrokontroler i on włącza, wyłącza żarówkę.Chyba ze taki układ zbudujesz z zasilaniem bateryjnym.Wtedy możesz to wsadzić do puszki wyłącznika.Na ile taka bateryjka wystarczy to nie mam pojęcia,bo nigdy nie robiłem nic na baterie.

PostNapisane: 15 mar 2015, o 17:24 
Użytkownik

Wez miernik w dłoń wbij się w ścianę jedną szpilką a kolejną szpilkę weź przytknij do L przed włącznikiem pojawi ci się magiczne 230V lecz nie polecam tego stosować jako zasilanie a jedynie do sprawdzenia czy to L czy N gdy się probówka akurat skończyła.

Lecz widziałem takie magiczne kosmosy nie mniej polecam Neutrala wciągnąć z gniazdka 230V pod włącznikiem o ile takowe gniazdo jest w pobliżu.

Namazane ze smarta.

PostNapisane: 15 mar 2015, o 17:35 
Użytkownik

Moze jest tam bateryjka ,która sie ładuje jak światło jest zapalone.A jak jest zgaszone mikroproceor sie usypia. Tylko nie wiem jak tam triak jest zasilany.Chyba ze jest przekaźnik i bierze napięcie gdy obwód jest zamknięty.

PostNapisane: 15 mar 2015, o 17:56 

Mam wrażenie, że nikt nie popatrzył na obrazek z pierwszego posta...

Jak światło jest zgaszone to układ ma do dyspozycji 230V z triaka - część "niskonapięciowa" jest zasilana przez zasilacz bez transformatorowy z szeregowym kondensatorem (Cs). Opis doboru elementów (Cs, Rs) znajdzie się bez problemu pod hasłem "zasilacz bez transformatorowy" - chyba w EdW był kiedyś osobny artykuł opisujący takie zasilacze.
Jak światło jest zapalone to układ jest zasilany ze spadku na D1..D6. Przyjmując spadek na diodzie 0,6V to będzie około ~3,6V - zawsze coś ;)

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 17 mar 2015, o 09:52 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

wwojtek napisał(a):
Mam wrażenie, że nikt nie popatrzył na obrazek z pierwszego posta...

faktycznie nie widziałem obrazka była zamiast niego informacja że go źle wstawiono

Taki układ przez który płynie prąd gdy światło ma być zgaszone może się nie sprawdzić, tak jak te wyłączniki z podświetleniem sprzedawane w sklepach.
Gdy światło jest zgaszone jest podświetlony wyłącznik, Led w wyłączniku zamyka obwód i płynie niewielki prąd. Jak przy żarówce żarowej działa to OK to w obecnych czasach gdy większość do świetlówki energooszczędne taki wyłącznik powoduje że świetlówka co jakiś czas sobie mignie. Już kilka takich sytuacji widziałem i nikt nawet nie wiedział dlaczego ona mruga.

PostNapisane: 17 mar 2015, o 11:13 

O fakt! To trzeba wziąć pod uwagę. Ew. rezystor równolegle z lampą powinien rozwiązać problem migającej świetlówki - ale to takie... awaryjne obejście problemu.
Taki układ montowany plug&play w miejsce wyłącznika to chyba zawsze będzie jakaś forma protezy i "coś za coś". Tylko, że bez kucia to nie ma zbyt wielu alternatyw. Zasilanie bateryjne mnie osobiście nie przekonuje.

PostNapisane: 17 mar 2015, o 16:41 
Użytkownik

A wykorzystać np RFM73 lub inny moduł radiowy, faza i "0" podłączone na stałe. W gniazdku uC i pod kloszem też uC i sterowanie światłem za pomocą optotriak-triak. Sam przesył informacji o zapalonym świetle przesyłany by był drogą radiową, a zasilenie układów prosto z fazy układem beztranformatorowym lub chińską ładowarką 5V bez obudowy (oczywiście całość musi być w obudowie ale bebechy z ładowarki wyciągnąć).

PostNapisane: 7 kwi 2015, o 21:06 
Użytkownik

Układ sterowania światłem jest bardzo prosty. Zastanawiam się jak miałbym zasilić dwa mikro-kontrolery ?
Jeden równolegle z żarówką? A drugi w szereg? Pewnie piszę jakieś głupoty ale nie bardzo wiem jak to ugryźć. Tam gdzie mogłem to doprowadziłem dodatkowe zasilanie ale mam kilka miejsc gdzie się nie da.

Obrazek

PostNapisane: 7 kwi 2015, o 21:27 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Schemat w pierwszym poście ale jak pisałem, ze świetlówką może się nie sprawdzić.

PostNapisane: 9 kwi 2015, o 11:33 
Użytkownik

Czy do lampy dochodzi uziemienie?

PostNapisane: 9 kwi 2015, o 18:53 
Użytkownik

Tak dochodzi kabel zielono żółty.

PostNapisane: 9 kwi 2015, o 19:21 
Użytkownik

Przy plastikowych żyrandolach można zastosować instalację 2 przewodową (chociaż bardzo niezalecane, jednak plastik nie przewodzi prądu więc możliwe do wykonania).
Gdyby to miało być dla mnie to zrobiłbym w ten sposób:

Obrazek

Jednak UWAGA! Lepiej tak nie robić ;)
Też zamierzam zrobić coś takiego u siebie. Do tego sterowanie oświetleniem optotriak/triak, zasilanie z chińskich zasilaczy i przesył danych po RFM73

PostNapisane: 11 kwi 2015, o 19:50 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Uziemienie dawno temu wycofano, stosuje się przewód ochronny (żółto/zielony).
Jeśli do lampy przychodzą trzy przewody w tym żółto/zielony to może to oznaczać 2 rozwiązania:
1. zółto/zielony jest przewodem ochronnym pozostałe 2 L i N, przez wyłącznik załącza się L
2. wyłącznik podwójny, czyli przewód N z rozdzielnicy a na 2 pozostałe to przewody L na 2 sekcje oświetlenia.

Jeśli jest to opcja 1 to zaproponowana przez Mscichu opcją bez uszczypliwości ale trochę bez sensu, gdyż:
1. pozbawiamy ochrony ten odcinek przewodu gdzie przewód ochronny wykorzystamy w innym celu. A on ma za zadanie między innym chronić przed pożarem. Więc ten fragment sieci pozbawiamy tej ochrony.
2. problem z znalezieniem miejsca gdzie takie przełączenie zrobić. ten przewód powinien iść do rozdzielnicy ale czy jest pewność czy gdzieś w ścianie nie rozgałęzia się do innej np. lampy, lub co gorsza np. do gniazdka piekarnika, komputera. W tym wypadku na obudowie tego piekarnika czy na komputerze w tym na USB mamy przewód L. I aż strach pomyśleć jak ktoś to dotknie.

Także zawsze 5 razy pomyśleć, niż grzebać w instalacji domowej zwłaszcza, że nie ma schematu ani wiedzy gdzie i jak te przewody są połączone w ścianach.

PostNapisane: 11 kwi 2015, o 22:46 
Użytkownik

Panowie żeby nie było ja niczego nie reklamuje mimo iż firma ma sklep w moim mieście to ich nie znam nie mniej pojawił się wątek na forum odnośnie tej firmy i patrzyłem na ich ofertę.
Natrafiłem na coś takiego:

Opis: Włącznik / wyłącznik, dwuobwodowy, przeznaczony do sterowania oświetleniem. Maksymalne obciążenie - 1,5 kW na jeden obwód.

http://fibaro-grudziadz.pl/sklep/product/view/4/7

Może znajdzie ktoś schemat tego cuda ?

Nie mniej jeżeli moderator uzna to jako reklamę to proszę usunąć post. Ja tylko miałem na celu pokazać że jakoś jest to rozwiązane -> czyli się da
nie bardzo sam wiem jak ale może to komuś pomoże.

PostNapisane: 12 kwi 2015, o 10:32 
Użytkownik

@OdeOn Dlatego napisałem aby tego nie robić ;)

Swoją drogą w nowych instalacjach stosuje się instalacje bezpuszkowe i wszystkie przewody idą przez włącznik i można to wykorzystać. Jeżeli instalacja jest stara to można przepiąć po porostu zasilanie w puszce niedaleko włącznika i zostawić trzeci przewód w spokoju.

@majster to chyba jest tylko element końcowy a brakuje też sterownika, który też potrzebuje zasilania.

Niech sam zainteresowany dokładnie opisze swoją instalację, gdzie jakie przewody idą.

PostNapisane: 13 kwi 2015, o 09:52 
Użytkownik

Kable idą do puszek a nie bezpośrednio do rozdzielni. Nie wszystkie puszki sa widoczne więc dobranie się do nich nie jest możliwe. Na czterech kablach przy lampie mam żółto zielony (ochronny), N niebieski oraz 2 x L sterowany z włącznika.
@majster widziałem te rozwiązania ale nie działają z instalacjami bez oddzielnego L i N w puszce. Jedynym wyjątkiem jest dimer ale podobno jest bardzo awaryjny i drogi.

PostNapisane: 13 kwi 2015, o 14:27 
Użytkownik

Mam pytanie:

Czy procek ma sterować załączeniem oświetlenia zamiast wyłącznika ? czy ma to działać wspólnie (można włączyć/wyłączyć światło prockiem i/lub standardowym wyłącznikiem)?

PostNapisane: 13 kwi 2015, o 15:02 
Użytkownik

Używam w domu do stworzenia prostej automatyki domowej płytek arduino mini pro oraz nrf24. tam gdzie mogłem zastosowałem zwykłe przekaźniki ale mam kilka miejsc gdzie jest to niemożliwe. Tak chciałbym sterować załącznikiem lokalnie przez włącznik oraz zdalnie przez nrf24 (to mam opanowane). Potrzebuje taka płytkę i upchnąć za włącznik. Jeżeli ktoś to potrafi zrobić za pieniądze to proszę o kontakt PW bo chyba sam nie dam sobie rady z elektroniką bo z programowaniem u mnie trochę łatwiej.

PostNapisane: 13 kwi 2015, o 19:47 
Użytkownik

A może trochę inaczej:
We włączniku zewrzeć przewód włączający. W lampie mamy na stałe 230V. Projektujemy włącznik z zasilaniem bateryjnym, a odbiornik bezprzewodowo w lampie wraz z pożądaną elektroniką. BT4.0 może na baterii pastylkowej pracować miesiącami, a dając 2 baterie AA lub AAA można spokojnie raz na rok zmienić takie bateryjki.

PostNapisane: 13 kwi 2015, o 21:58 
Użytkownik

maglo18 napisał(a):
Kable idą do puszek a nie bezpośrednio do rozdzielni. Nie wszystkie puszki sa widoczne więc dobranie się do nich nie jest możliwe. Na czterech kablach przy lampie mam żółto zielony (ochronny), N niebieski oraz 2 x L sterowany z włącznika.

Dopytam...
Czy jest dostęp do puszki w której schodzą się przewody od lampy, przełącznika i zasilania? Puszka powinna (choć nie zawsze) znajdować się nad przełącznikiem.

PostNapisane: 14 kwi 2015, o 08:05 
Użytkownik

I tak i nie ponieważ puszki są ale zatynkowane co skutkowało by kuciem tynku.

PostNapisane: 17 kwi 2015, o 21:28 
Użytkownik

Jeśli skusił byś się na dostęp do tej puszki to mam dwie propozycje rozwiązania problemu a jeśli nie to zostaje jakieś rozwiązanie bateryjne.

Strefa czasowa: UTC + 1