Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 14 gru 2024, o 00:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 mar 2015, o 15:05 
Użytkownik

Witam, uszkodził mi się zasilacz do komputera i odkryłem, że padł na zwarcie jeden mosfet od trafa, oraz dostrzegłem, że spalił się jeden z 4 tranzystorów. Pierwszy tranzystor - sprawny ma oznaczenie ZCW i on jest połączony z drugim, który ma podobno oznaczenie ZDW i jest komplementarny do tego pierwszego i tworzą podobno driver mosfetów.Zatem według katalagu: http://www.ecadata.de/ wychodziłoby na to, że ten uszkodzony tranzystor to PBSS5350T, natomiast ten drugi z którym jest połączony to PBSS4350T. Niestety po dłużnym reaserchu okazało się, że te tranzystory to są "chińczyki" i niestety nie są do dostania w Polsce, zatem byłbym bardzo wdzięczny za podpowiedzenie co można wsadzić w miejsce tego uszkodzonego PBSS5350T. Poniżej zamieszczam specyfikację obu tranzystorów.
PBSS5350T(uszkodzony):
Obrazek
PBSS4350T(sprawny)
Obrazek
Według noty oba tranzystory to są pipolary PNP low VCEsat.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 mar 2015, o 15:23 
Użytkownik

Ok, dowiedziałem się, że można tam wsadzić 2SA1707, aczkolwiek okazało się, że w moim elektronicznym nie mają takiego, ale mają 2SB985, który jest zamiennikiem tego 2SA. Rozumiem, że mogę więc ten wsadzić?

cytowanie selektywne  Cytuj  

Strefa czasowa: UTC + 1