No to teraz sytuacja jest już jasna i mogę udzielić pełnej odpowiedzi.
Po pierwsze w zestawie AndTech nie trzeba podłączać kabelków do gniazda ISP (KANDA) z uwagi na to, że zdaje się iż tam narysowane jest w tej jego instrukcji żeby te kabelki łączyć bezpośrednio do pinów mikrokontrolera. Muszą one być zatem dłuższe, co zdaje się jest mniej wygodne niż możliwość zakupienia bądź zorganizowania sobie takiego kabelka do naszego zestawu:
http://sklep.atnel.pl/pl/p/Kabel-programatora/29No ale ok, i bez tego kableka kolega będzie w stanie wykorzystać sam układ FT232R siedzący w zestawie AndTech do zaprogramowania mikrokontrolera ale....
ale jest jedno małe
albo nawet duże ale ....
1. w zestawie o którym pytasz niektóre nóżki są w ogóle niewykorzystane, leżą odłogiem zamiast pracować dla naszego dobra, zgodnie zresztą z rysunkiem:
Załącznik:
Scalaki05_na strone
www.jpgco powoduje, że można do programowania (jeśli już będzie możliwe - a będzie - zaraz pokażę jak), użyć tylko takich pinów jak m.in RxD oraz TxD, które jak się domyślasz służą przy okazji do transmisji danych RS232 z komputera do uC. To spowoduje, nawet jak uruchomisz programowanie, że niezbyt dobrze będzie ci ono działało gdy zechcesz robić transmisję danych z komputera do uC w programie, który będziesz ładował - no bo ważne linie RxD oraz TxD będą zajęte
2. niestety ale korzystając z ogólno-dostępnego i darmowego programu służącego do wgrania wsadu do procesora poprzez taki programator, będziesz miał sporego ZONKA. Objawi się on tym, że po każdym procesie programowania będziesz ZMUSZONY albo odłączać i ponownie włączać wtyczkę USB (co może być tragiczne w skutkach przy dużej ilości programowania - i zdajesz sobie z tego chyba sprawę) A dlaczego tak ??? Ano dlatego, że program AVRDUDE, za pomocą którego można zaprogramować procesor poprzez układ FT232 ma babola
... i polega on na tym, że po zakończeniu procesu programowania - pozostawia on ten układ niezresetowany wewnętrznie - co z kolei prowadzi wprost do tego, że na jego wyjściach programujących są tzw "śmieci". A najgorszy śmieć to stan NISKI na wyjściu podłączonym do pinu RESET procesora. Jak się domyślasz - po każdym programowaniu procesor będzie cały czas w stanie resetu, dokąd albo nie rozłączysz wtyczki USB i jej nie podłączysz ponownie albo dokąd nie odłączysz kabelka od pinu RESET. W efekcie czy tak czy siak - będziesz miał zabawę jak przy młóceniu zboża cepami - tak będzie trzeba wachlować kabelkami.... a takie rzeczy prowadzą zwykle tylko do problemów albo przypadkowego uszkodzenia procesora - czego oczywiście nie życzę.
3. najgorsze - niestety nie posiadając na dzień dzisiejszy zestawu ATB ciężko będzie skorzystać z takiego sposobu programowania o którym mowa na moim blogu oraz tak jak to widać na tym filmiku:
http://mirekk36.blogspot.com/2011/08/ec ... adzie.htmlzauważ proszę, że jest tam mowa o specjalnym programie "ATB manager" , który w super prosty sposób pozwala na resetowanie z poziomu komputera tego układu FT232 bez wachlowania tymi kablami o których mowa w punkcie powyżej.
Na razie (przykro mi) ale efekt mojej ciężkiej pracy programistycznej udostępniam tylko klientom moich zestawów uruchomieniowych i mam nadzieję, że to się spotka ze zrozumieniem. I być może dlatego część osób doceni to, że pomimo rzekomo dość wysokiej ceny naszych zestawów, kryją się za nią także spore oferowane możliwości szalenie ułatwiające pracę programistom mikrokontrolerów AVR. Dodam, że te programy narzędziowe są wciąż rozwijane na bieżąco.
Podobnie sprawa się ma z programem MkAvrCalculator, który także pozwala na obsługę programatora ATB-FT232R ale tylko tego (narazie) wbudowanego w nasze zestawy uruchomieniowe. Proszę powiedzieć, czy to byłoby fair, gdybym te możliwości i efekt swojej pracy oferował za darmo dla innych firm produkujących swoje zestawy ewaluacyjne ??? Każdy chyba się zgodzi z tym, że tak nie powinno być.
Zbliżając się do zakończenia - bo wspominałem, że przedstawię jednak jakiś sposób programowania procesora w twoim zestawie nawet bez użycia naszych narzędzi programistycznych. Ale UWAGA! sposób ten nie zapewnia w żadnej mierze skorzystania z niego wprost pod Eclipse, przynajmniej na bazie wskazówek, opisów i instrukcji do zestawów AndTech. Bo o ile trzeba przyznać szczerze, że firma AndTech udostępnia opis jak za pomocą programu AVRDUDE oraz prostej i darmowej nakładki graficznej o nazwie AVRDUDEGUI dokonać takiego zabiegu, to jednak kiedyś gdy sam tego chciałem spróbować na takim zestawie to o mało co nie dostałem siwych włosów i nie wyrwałem ich do reszty
Zatem wskazówka - musisz przeszukać strony firmy AndTech i poszukać tej wersji AVRDUDE bo jest ona tam dostępna, nawet razem z tym AVRDUDEGUI. I znajdziesz tam także opis jak dokonać takiego dzieła .... Potwierdzam to osobiście bom się za to kiedyś zabrał i nawet się udało - ale forma pracy AVRDUDEGUI w porównaniu do programu MkAvrCalculatora jako nakładki graficznej - może troszkę się chwaląc, ale powiem, że jest tragiczna. Natomiast ręczne podawanie tych parametrów z konsoli jest, moim zdaniem, tylko dla ludzi o stalowych nerwach, czyli np dla tych, którzy lubują się we wszelkiego rodzaju linuxach i konsolach. Dla nich to będzie normalka.
Na zakończenie podpowiem, że jeszcze trzeba dokonać odpowiedniej konfiguracji pod Eclipse - no ale tu może pomóc już mój tym razem darmowy program "ATB Manager" który tę opcję daje wszystkim za free. Czyli skonfigurowanie workspace'a pod ten programator - tyle że musi on być zgodny znowu z tym siedzącym w naszych zestawach. A w naszych zestawach - nie wykorzystujemy tych samych pinów co w AndTech'owych
. Trzeba byłoby więc samemu dalej ręcznie zmieniać pliki konfiguracyjne do AVRDUDE a zdaję sobie sprawę, że dla początkującego to będzie dość ciężkie. Poza tym żeby nie mówić, że jedynie ja jedyny na świecie oferuję takie rozwiązanie, podpowiem, że wiele osób już sobie jakoś tam skonfigurowało tego avrdude do takiej pracy, niektórzy nawet sobie sami przekompilowali avrdude (czego znowu ja nie potrafię - bo też nie jestem alfą i omegą).... Albo można też poczekać (chociaż sporo osób już długo na to czeka i nic) .... na nowy oficjalny patch do tej specjlanej starszej wersji avrdude pozwalającej na wykorzystywanie tegoż FT232.
Reasumując - ostatecznie mogę powiedzieć, że z wyżej wymienionej (jak widać) całej litanii powodów, kolega nie będzie miał wprost takiej możliwości - jaką opisałem na swoim blogu chcąc dokonać tego na zestawie o którym mowa w pytaniu/wątku.