Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 8 sty 2025, o 03:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 mar 2015, o 14:34 
Nowy

Witam,
potrzebuję podpowiedzi:
  1. w jaki sposób można zainicjować połączenie od strony mikroprocesora AVR do PC, gdzie mam otworzony port , przy wykorzystaniu atnel wifi232t, w konfiguracji trybu transparentnego STA? Komunikacja powinna odbywać się po protokole TCP/IP.

Docelowo chodzi o zestawienie połączenia na socket między AVR a PC z wykorzystaniem atnel wifi232t, gdzie AVR to klient, a PC to serwer. Aplikacja po stronie PC pisana w java, C#, python, nie ma to większego znaczenia.

2. czy tryb STA TCP Server od TCP Client różni się tylko liczbą obsługiwanych jednocześnie połączeń, czy może czymś więcej? Ta kwestia jest niestety dla mnie niejasna.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 mar 2015, o 15:00 
Moderator

AndrzejG napisał(a):
1. w jaki sposób można zainicjować połączenie od strony mikroprocesora AVR do PC

Wysłać coś przez UART z procka i to wsio ... nic innego nie trzeba robić

AndrzejG napisał(a):
czy tryb STA TCP Server od TCP Client różni się tylko liczbą obsługiwanych jednocześnie połączeń, czy może czymś więcej? Ta kwestia jest niestety dla mnie niejasna.

Tu widać, że kolega w ogóle nie do końca jeszcze rozumie na czym polegają konfiguracje typu klient/server i jak je sobie dobierać do własnych potrzeb ....

Ja szczerze polecam przede wszystkim przejście na UDP - gwarantuję że będzie lepiej, łatwiej, szybciej i wygodniej

ale jak już się uprzesz jak nie wiem co na TCP, to ....

TCP Server w module jak sama nazwa wskazuje - jest po to aby to zewnętrzne aplikacje czy to w telefonach czy na PC'tach zachowywały się jak klienci i to one muszą hmm powinny inicjować połączenie. W tym trybie moduł może jednak przyjąć tylko 5 takich połączeń gniazdkowych w jednym czasie

TCP Client w module - jak sama nazwa wskazuje - jest po to aby to on podłączał się jako klient do jakiegoś czy jakichś serwerów. Ale tu może być wykonane tylko jedno połączenie w jednym czasie (oczywiście zakładając że korzystasz tylko z SOCKA w trybie transparentnym) ....

no i teraz MUSISZ zrozumieć do czego jest ramka
Obrazek

to właśnie za jej pomocą konfigurujesz zachowanie się modułu w jeden z wyżej wymienionych trybów, przy czym MUSISZ zrozumieć, że dla trybu CLIENT właśnie w tej ramce ustawiasz adres IP docelowego serwera ...

teraz jaśniej ?

PostNapisane: 9 mar 2015, o 16:47 
Nowy

Dużo jaśniej.
Popróbuję, potestuję, wrócę z pytaniami :)

Dziękuję, pozdrawiam.

Strefa czasowa: UTC + 1