Jest to projekt, który wykonujemy w ramach koła naukowego a więc hobbistycznie.
Z tego co wiem, to Ethernet zyskuje popularność również w przemyśle. Podobno jego budowa nie zapewnia determinizmu czasowego dla dostarczania wiadomości, ale mądrzy ludzie sobie z tym poradzili i przykładowy ProfiNet z powodzeniem zastępuje Profibus'a.
Najpóźniej we wakacje planuje podjąć się pierwszych samodzielnych prac, przy budowie sieci opartej o Ethernet oraz realizacji komunikacji Wifi. O LIN'ie słyszałem dosłownie kilka zdań, ale dobrze widzieć że warto go znać szerzej. Strasznie dużo tego wszystkiego, ale to dobrze - jest w czym wybierać
Powiedz mi, jak wyglądają węzły dołączające urządzenie do sieci CAN? Dla Ethernetu są wtyczki RJ45, więc hub/switch. Jak widziałeś teraz wykorzystałem gniazda śrubowe. Tyle że są niewygodne. Myślałem o aby każde urządzenie miało dwie takie listwy 4piny:
Jedna listwa doprowadzałaby V,GND,CANH,CANL, a druga wyjściowa odprowadzająca sygnały i zasilanie do następnego modułu.
Co do wyboru przewodów, masz namyśli jakąś konkretną firmę? Myślałem o przewodzie ze sklepu elektronicznego, prezentującego się następująco:
Liczba żył: 4 + ekran
Przekrój jednej żyły: 0,5mm²
Izolacja wykonana z PCV
Typ żyły: wielodrutowa, linka, YTDY
Aluminiowy ekran z miedzianą żyłą.
Wychodzi ok. 1zł za mb.
Terminacje zrobiłbym w każdym module, z możliwością jej podciągnięcia do sieci przy pomocy zworki. Takie zwarcie wykonałbym dla pierwszego i ostatniego urządzenia. Powinno to działać i być w miarę pewnie wykonane.
Wszystkiego dobrego.