Tak kolego, testuje układ zmontowany zgodnie z linkiem projektu i w obwodzie Q3 jest cewka, Dren Q4 - do zasilania +5V. Jestem w połowie drogi rysowania pcb w eagle wg przerysowanego schematu i być może jeszcze jakieś błędy znajdziemy.
W obwodzie wzmacniacza i dzielnika, w scalaku 74LS04 mam zwarte piny 9,11,13 przez kondensator 100nF do masy, których brak na schemacie.
Na tą chwilę ALC u mnie pracuje prawidłowo co widać na foto z mojego oscyla. Problemem okazały się uszkodzone FET-y (BF245), gdyż skupiłem się na BS170 i trochę grzałem moją pcb. Okazuje się, że obecnie produkowane i sprzedawane luzem MOSFET-y BS170, nie są tak wrażliwe na uszkodzenia elektrostatyczne.
W pcb zamiast niedostępnych tranzystorów 2N5770 użyłem 2SC1906 i poszukuję biblioteki z takimi wyprowadzeniami aby nie kombinować z nóżkami.
Obecnie bez problemu ustawiam precyzyjnie wymagane napięcia. Ze względu na dokładność strojenia, należy użyć potencjometrów wieloobrotowych, żadne podkówki.
Może kolega mi doradzi, podpowie w kwestii dokładności napięć, gdyż na moim mierniku UNIT-T UT71E, ustawione napięcia - sprawdzane po chwili potrafią różnić się nawet o 10-20mV jak również skalibrowany oscyloskop pokazuje niewielką różnicę ustawionego napięcia. Może jakiś test wiarygodności pomiarów napięcia w mV aby stwierdzić dokładność mojego UT. Po zamontowaniu układu, myślę ekranować wnętrze obudowy.
Testując zakresy wszystko jest ok, jednak podczas kręcenia trymerkiem wyraźnie widzę na oscyloskopie brak płynności
w środkowym punkcie na wszystkich zakresach. Niewątpliwie jest to wina mojego trymerka z jakiegoś starego radio.
Może kolega w tym miejscu ma pomysł na zastąpienie trymerka innym sposobem? np. na diodach BB212. Akurat BB212
są drogie i raczej niedostępne.
Proszę o kolejne uwagi i sugestie.