Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 21 lis 2024, o 19:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 mar 2015, o 16:30 
Użytkownik

Witam Panów,

Zrobiłem płytkę pcb miernika antenowego z LCD i na etapie kalibracji (wyjęte z podstawek układy i procesor) mam problem z prawidłowo pracującym ALC i uzyskaniem czystej sinusoidy na źródle tranzystora, zaznaczonego na schemacie. Na dokładkę zaznaczony PR-ek 50k w ogóle nie reaguje na kręcenie ale to chyba dlatego, że nie dostaje napięcia.
W układzie podejrzany wydaje się być tranzystor BS170, chociaż testowałem go prostym dziennikiem napięcia - potencjometr, żarówka, zasilanie 5V i 12V ze wspólną masą. Wydaje się być sprawny.
W punkcie pomiarowym ALC (BF245) na źródle BS170 nie ma napięcia.

Przepraszam za mało czytelny schemat ale będę go jeszcze poprawiał i zmienię tranzystory 2N5770 na 2SC1906.
Na schemacie zaznaczyłem na czerwono potencjometr 50k i źródło tranzystora oraz podejrzany BS170.
Zrzut z oscyloskopu mojej sinusoidy w punkcie pomiarowym.

Obrazek

Obrazek

Wiem, że z FET-ami należy zachować bezpieczeństwo ESD ale cóż z tego skoro sprzedawany jest luzem, niezabezpieczony, więc jaką mam gwarancje, że kupuję sprawny tranzystor?
Przy sztucznym ociążeniu 50 Ohm i poprawną pracą ALC na pinie 12 w IC1 powinienem ustawić PR-kiem około 1,5V.

Proszę o info w tym temacie jak również o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu z ALC i gdzie jeszcze szukać przyczyny braku regulacji PR-50k?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 mar 2015, o 18:08 
Nowy

Witam. Na moje oko to ten pr-ek jest dziwnie podłączony tzn. sygnał ze ślizgacza trafia tylko na kondensator c22 przez r37 i tyle a sam pr-ek jest włączony jako rezystor. To wygląda jak błąd na schemacie. Znalazłem oryginalny schemat w sieci i myśle, że kolega zrobł błąd w połączeniach bo syg. z pr-ka powinien trafić na wej. wtórnika tzn. nóżka 3 IC1, z któreg syg. trafia do punktu A. Niech kolega spojrzy na ukad wyprowadzeń kości LM324 bo tam chyba jest jeszcze coś nie tak. Taki schemat źle się rysuje i analizuje (mówie o tej kości lm324 jako jeden blok bez opisanych wyprowadzeń ) a przecież w eaglu są dostępne na schemacie symbole wzmacniaczy operacyjnych (cztery oddzielne) tak jak na oryginalnym schemacie autora.

PostNapisane: 9 mar 2015, o 21:06 
Nowy

Z tym gemeratrem ALC jest jeszcze jeden błąd. Chodzi o tranzystor Q4 z pary różnicowej dren powinien być pdłączony do nap zasilania generatora +5V_GEN.
Myśle, że to może być przyczyna niesymetrycznej sinusoidy.
Druga sprawa wyjście wzm mocy tj. punkt C17 R30 powinien być podłączony do anody diody DG2 obwodów wyjściowych. Tą drogą nap. wyj generatora po zcałkowaniu przez filtr R31 C24 trafia na wzm IC1D a ztamtąd na potencjometr 50k. Z suwaka poprzez wtórnik nap steruje Q6 a dalej prąd żródła Q5. To tworzy obwód automatycznej reg nap. W tej chwili wej + wzm IC1D wisi w powietrzu.

PostNapisane: 10 mar 2015, o 01:00 
Użytkownik

Zgadza się kolego, dzięki za wyłapanie błędów, które na szybko zrobiłem rysując schemat. Nie mogę jeszcze znaleźć biblioteki 74LS04. Docelowo podmienię tranzystory 2N5770, diody germanowe, filtrację układów oraz chcę zamiast trymera, strojenie zrobić na jakiś dostępnych diodach np. BB212. Może kolega ma jakiś pomysł?
Na pcb mam wszystko poprawnie a mimo to sinusoida jest zniekształcona. Diody germanowe GD507A mam w podstawkach ze względu na trudno dostępność a więc styki niepewne. Zdobyłem właśnie diody 1N34, które wlutuję. Poprawiony schemat poniżej..
Proszę o kolejną porcję uwag. Dzięki

Obrazek

PostNapisane: 10 mar 2015, o 22:37 
Nowy

Czyli mam rozumieć, że cały układ jest zmontoany zgodneie z tym projektem:
http://www.sp2jjh.republika.pl/VK5JST.htm
a tylko schemat, który kolega przerysował w eaglu jest błędny?
Na oryginalnej płytce czy kolega robił płytkę wg swojego schematu z eagla,
Czy w obwodzie drenu Q3 jest cewka tak jak na oryginalnym schemacie?
Próbuje pomóc i sam czegoś się nauczyć ale chyba moje możliwości się kończą.

PostNapisane: 11 mar 2015, o 01:29 
Użytkownik

Tak kolego, testuje układ zmontowany zgodnie z linkiem projektu i w obwodzie Q3 jest cewka, Dren Q4 - do zasilania +5V. Jestem w połowie drogi rysowania pcb w eagle wg przerysowanego schematu i być może jeszcze jakieś błędy znajdziemy.
W obwodzie wzmacniacza i dzielnika, w scalaku 74LS04 mam zwarte piny 9,11,13 przez kondensator 100nF do masy, których brak na schemacie.
Na tą chwilę ALC u mnie pracuje prawidłowo co widać na foto z mojego oscyla. Problemem okazały się uszkodzone FET-y (BF245), gdyż skupiłem się na BS170 i trochę grzałem moją pcb. Okazuje się, że obecnie produkowane i sprzedawane luzem MOSFET-y BS170, nie są tak wrażliwe na uszkodzenia elektrostatyczne.
W pcb zamiast niedostępnych tranzystorów 2N5770 użyłem 2SC1906 i poszukuję biblioteki z takimi wyprowadzeniami aby nie kombinować z nóżkami.
Obecnie bez problemu ustawiam precyzyjnie wymagane napięcia. Ze względu na dokładność strojenia, należy użyć potencjometrów wieloobrotowych, żadne podkówki.

Może kolega mi doradzi, podpowie w kwestii dokładności napięć, gdyż na moim mierniku UNIT-T UT71E, ustawione napięcia - sprawdzane po chwili potrafią różnić się nawet o 10-20mV jak również skalibrowany oscyloskop pokazuje niewielką różnicę ustawionego napięcia. Może jakiś test wiarygodności pomiarów napięcia w mV aby stwierdzić dokładność mojego UT. Po zamontowaniu układu, myślę ekranować wnętrze obudowy.

Testując zakresy wszystko jest ok, jednak podczas kręcenia trymerkiem wyraźnie widzę na oscyloskopie brak płynności
w środkowym punkcie na wszystkich zakresach. Niewątpliwie jest to wina mojego trymerka z jakiegoś starego radio.
Może kolega w tym miejscu ma pomysł na zastąpienie trymerka innym sposobem? np. na diodach BB212. Akurat BB212
są drogie i raczej niedostępne.
Proszę o kolejne uwagi i sugestie.

Obrazek

PostNapisane: 15 mar 2015, o 15:09 
Nowy

Ciesze się, że kolega w końcu to uruchomił.
Co do biblioteki dla 2sc1906 znajdzie kolega ją tutaj - są tam tranzystory bez przypisanej nazwy w to92 z różną kolejnością wyprowadeń:
Diody, o których kolega mówił znalazłem na popularnym serwisie w cenie 4,99 i to z wylutu więc rzeczywiście drogo. Nie mam na tyle doświadczenia aby pomóc w tej kwestii zastąpienia trymera diodami.
Co do pomiaru napięć może kolega odłącza końcówki pomiarowe przed kolejnym pomiarem i ta różnicz napięć wynika z rezystancji styku końcówek pomiarowych, Jeżeli się myle to może wzmacniacz po prostu się nagrzewa i stąd ta różnica po jakimś czasie.
Z tym ekranowaniem obudowy to bardzo dobry pomysł.
Chciałbym pomóc więcej ale nie umiem. Jednak jak kolega rozwiąże te problemy z chęcią się dowiem w jaki sposób. Pozdrawiam.

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 16 mar 2015, o 05:28 
Użytkownik

Ok, dzięki z bibliotekę. Z diodami się na razie wstrzymam do czasu jak przetestuję po zapakowaniu w obudowę.
Przy włączonym zasilaniu napięcia mierzę po kilku minutach, jednak bez obudowy mam pływającą różnicę około 0,2V w porównaniu miernika z oscyloskopem. W wolnym czasie porównam te same napięcia na dwóch kanałach oscyloskopu z tym, że muszę wykombinować krótki kabel masy przy jednej sondzie.
Zamiast starego trymerka to BB212 i zasilanie 7809.
Pozdrawiam

PostNapisane: 24 sie 2015, o 17:26 
Nowy

Witam. Mam pytanie- do kolegi milek22 czy moze zamiescic poprawiony schemat tego urzadzenia i PCB swojego wykonania. Jezeli istnieja taka mozliwosc. Wychodze z takiego zalozenia jezeli robi sie projekt zamieszcza swojego wykonania schematy to jednak nalezy calosc doprowdzic do konca. Mam przykre doswiadczenia ze znanego potralu. Jezeli juz projekt czy temat zalozony to sam profesjonalizm wymaga dokonczenia tematu w takiej formmie, aby kazdy kto odwiedzi taka strone dostal tyle wiadomosci i potrzenych przeslanek aby zrobil takie urzadzenie. Ma to ruszyc od tzw "kopa".

PostNapisane: 24 sie 2015, o 17:58 
Użytkownik

Do nowego Kolegi hawranek 1.

Należy pamiętać, że to przyjazne forum Atnel i na miejscu kolegi nie zaczynałbym pisać pierwszego postu w ten sposób.

Kwestię sformułowania postu pozostawiam moderatorom.

Kolego hawranek 1, przeczytaj cały temat dokładnie. Zwróć uwagę w jakim dziale założyłem temat. Dodam tylko, że schemat trochę przerobiłem i edytowałem w eagle. Analizator działa bez problemu.

PostNapisane: 25 sie 2015, o 15:04 
Nowy

Witam. Dokladnie zgadzam sie . Jezeli naruszylem czyjas godnosc to przepraszam. Zalezy mi na tym, aby dokladnie te forum bylo tak przyjazdne jak to powinno byc. To nie zlosliwosc z mojej strony ale jezeli tak to zostalo odebrane przepraszam. Doklanie wszystkiego nie moge zobaczyc.

Strefa czasowa: UTC + 1