Zachęcony poradnikami na blogu dotyczącymi Eclipse postanowiłem porzucić na jego rzecz Atmel Studio. Po wielu godzinach zmagań udało mi się zmusić do pracy JTAG MKII i chciałem poprawić program napisany wcześniej w AS6.2. Pojawił się problem z rozmiarem po kompilacji:
- AS6.2 Program Memory Usage : 1066 bytes 52,1 % Full, Data Memory Usage : 8 bytes 6,3 % Full
- Eclipse Program: 2690 bytes (131.3% Full), Data: 42 bytes (32.8% Full)
Dodam, że obydwa środowiska korzystać z tego samego Toolchain'a oraz kompilowany jest ten sam program. Niby opcje optymalizacja są takie same:
- AS6.2: -x c -funsigned-char -funsigned-bitfields -DNDEBUG -DF_CPU=1000000UL -Os -ffunction-sections -fdata-sections -fpack-struct -fshort-enums -Wall -mmcu=attiny2313a -c -std=gnu99 -MD -MP -MF "$(@:%.o=%.d)" -MT"$(@:%.o=%.d)" -MT"$(@:%.o=%.o)" -o "$@" "$<"
- Eclipse: avr-gcc -Wall -Os -fpack-struct -fshort-enums -ffunction-sections -fdata-sections -std=gnu99 -funsigned-char -funsigned-bitfields -mmcu=attiny2313a -DF_CPU=1000000UL -MMD -MP -MF"main.d" -MT"main.d" -c -o "main.o" "../main.c"
Na projekt składa się jeden plik oraz biblioteka DS18B20 - zastanawiam się, czy jej dołączenie nie jest problemem. Z góry dziękuję za pomoc.