Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 13 mar 2025, o 03:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Modem GSM
PostNapisane: 28 lut 2015, o 06:28 
Nowy

Witam forumowiczów, chciałem uruchomić GSM Moduł TC35I, wykorzystuję do tego przejściówkę RS232 w zestawie ATB . Moduł GSM zasilany jest z zasilacza 12 VDC i podpięty jest do przejściówki do pinów :
GND-GND
RX-TX
TX-RX
zworkę na przejściówce przełączyłem na 3,3 V, a zworki J6 i J7 są rozwarte.
Na PC w terminalu modem odzywa się tylko na komendy AT -ok oraz AT&V- pokazuje mi swoją konfigurację ,natomiast nie działają żadne inne komendy AT, cały czas pokazuje Error. Przywracałem już ustawienia fabryczne i też nic.
Czy któryś z forumowiczów miał podobny przypadek, co robię nie tak ?
Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Modem GSM
PostNapisane: 28 lut 2015, o 10:49 
Moderator

Jak ludzie zasilają sobie moduły 5V to podłączają je z uporem godnym podziwu pod złącze COM komputera (standard napięciowy -/+12V) ... i dziwią się że coś dziwnie działa. Ty piszesz że zasilasz modem 12V .... i podłączasz go pod przejściówkę która ma pracować w trybie 3,3V ... Nic , ani słowa nie pisząc do jakiego wejścia tegoż modemu się podłączasz, czy sprawdzałeś jego poziom napięć. Owszem po tym co piszesz że specjalnie przestawiłeś przejściówkę w ATB na 3,3V to można sądzić że jesteś pewien że modem też ma takie poziomy napięć .... ale już wzmianka li tylko o jego zasilaniu +12 V wcale nie świadczy o tym, że do końca może wiesz co robisz biorąc jeszcze pod uwagę przedziwne efekty które opisujesz.

Nie zrozum mnie źle - nie nabijam się tu z ciebie ani nie ironizuję - wskazuję tylko na to że czasem warto DOKŁADNIE opisać co i jak się robi, bo tak ... to być może zdajesz sobie doskonale sprawę z konwersji napięć i co do czego podłączasz ale samo pytanie w wątku wcale o tym nie świadczy - tak mi się wydaje.

Dlatego jak coś to polecam sprawdź co to jest standard RS232, chociażby tu: http://pl.wikipedia.org/wiki/RS-232 (zobacz na zakresy napięć) i daj znać czy aby jesteś pewien że się właśnie nie podłączasz do gniazda w tym standardzie przejściówką na zestawie ATB

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 28 lut 2015, o 13:27 
Użytkownik

pyrek napisał(a):
Na PC w terminalu modem odzywa się tylko na komendy AT -ok oraz AT&V- pokazuje mi swoją konfigurację ,natomiast nie działają żadne inne komendy AT, cały czas pokazuje Error. Przywracałem już ustawienia fabryczne i też nic.

Kiedyś miałem podobne problemy z modułem GR47, problemem było zasilanie. Mój moduł potrzebował w szczycie (chwilowo) ponad 2A, ale nawet spore kondensatory mało pomagały.
Podłącz go pod 12V i minimum 1.25A + elektrolit na zasilanie ok. 1000uF-1500uF-2200uF i tak z nim popracuj i daj znać czy dalej się resetuje.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 6 mar 2015, o 15:54 
Nowy

Witam , problem jednak lezal w zasilaczu, zamienilem go na stabilizowany i juz jest ok. Dziekuje za pomoc. Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1