Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 25 mar 2026, o 20:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 lut 2015, o 18:27 
Nowy

Witam serdecznie,
Podczas mojego projektu z laboratorium natknąłem się na problem którego nie umiem pokonać.
Mianowicie steruję silnikiem krokowy przez sterownik ssk-b02 przy pomocy m8 (takowanie wewnętrzne 8MHz). Sterowanie obsługiwane jest w przerwaniu. CTC na Timerze2 8bitowym

Chciałbym przy pomocy joysticka płynnie przyśpieszać silnikiem. Niestety przy aktualizacji rejestru OCR2 silnik mi zrywa, nie działa płynnie.
Dzieje się to zapewne z powodu omijanych przerwać przez aktualizację rejestru OCR2.
Jak Wy byście rozwiązali ten problem ? Bo ja niestety nie mam pomysłu.
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Żeby nie szukać błędu gdzie indziej dodam, że ten kod działa bardzo dobrze. No i DODATKOWY_DZIELNIK to oczywiscie OCR2
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Silnik wykonuje krok przy zboczu narastającym CLK, DIR(kierunek), ENA - zezwolenie
kroczki zmienna globalna.
język c

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 lut 2015, o 20:17 
Użytkownik

A gdyby tak zrobic rampowanie? Dajmy na to masz jakis czas rampowania a sekund. Timer programowy co 100 ms. Dzielisz czas rampowania przez timer i masz ilosc krokow. Odczytujesz wartosc ADC i dzielisz przez ilosc krokow, Otrzymujac wartosc o jaka masz zwiekszac OCR2 wykorzystujac timer programowy. A wnim tez masz flage ktora ci mowi ze juz dorampowales...

PostNapisane: 25 lut 2015, o 21:57 
Nowy

A mógłbyś mnie trochę nakierować jak wykonać to rampowanie ? To co napisałeś nie jest dla mnie zrozumiałe.
Rozumiem, że chodzi o płynne przyśpieszanie silnika. Zostawmy więc Joystick (bo to za pewnę trudniejsze) i chciałbym spróbować płynnie przyśpieszyć silnik przez zmienną kroczki.
Twoje rozwiązanie proponuje obsługę silnika w pętli głównej(?) ja chciałbym pozostać w przerwaniu ponieważ w głównej obsługuję lcd oraz klawiaturę a tam używam funkcji delay i to mogło by spowodować nieregularną pracę silnika i z zbyt małą prędkością .(może się mylę to mnie poprawcie).

W sumie nie znalazłem w sieci jakiegoś prostego przykładu z kodem w języku c. Może ktoś z was ma prosty przykład i chciałby się podzielić ?
Czy dorampowanie oznacza, że już osiągnąłeś maksymalne przyśpieszenie ?

PostNapisane: 25 lut 2015, o 22:39 
Użytkownik

W petli glownej lic delte z wartosci adc. Dziel ja przez np 100 (szybkosc rampowania). Wyjdzie ci o ile zwiekszac ocr2. Ale zwiekszaj / zmniejszaj ocr2 w przerwaniu tak dlugo az dojdzie do aktualnej wartosci adc. Teraz ustawiasz w petli glownej ocr2 skokowo dlatego ci zrywa silnik.

PostNapisane: 25 lut 2015, o 22:44 
Użytkownik

Dobrze kombinujecie z tą rampą :) Aby silnik działał płynnie to faktycznie dobrze jest zrobić główną jazdę w przerwaniach, ale już z pętli głównej wszystkim sterować chociaż jeśli się dobrze napisze program czyli nieblokująco to i spokojnie w pętli głównej cały ruch można zrobić, a w przerwaniach zostawić tylko timer programowy taktujący krokami silnika. Robiłem już sterowniki w obu wymienionych przypadkach i nie było z tym problemu. U Ciebie jednak raczej wszystko się pogryzie, bo jak piszesz masz obsługę klawiszy z delay'em, a płynne sterowanie silników to uwierz może nie jest trudne, ale wymaga sporej dyscypliny od programisty. Nie mogę Ci niestety zdradzić jak rozwiązuje ruch w swoich sterownikach, bo to raczej komercyjne urządzenia, ale podpowiem jedno z rozwiązań jakie czasem stosuję. Skorzystaj ze zmiennej doganiającej (tak sobie ją kiedyś nazwałem przy pierwszym sterowniku). Chodzi o to, że główna zmienna sterująca prędkością jest przyrównywana do tej doganiającej, która z kolei jest inkrementowana lub dekrementowana aby dogonić wartość z głównej zmiennej sterującej prędkością z zadanym opóźnieniem ustalającym właśnie ten tajemniczy próg RAMP. Na wyjściu funkcji do właściwego (ostatecznego) ustalenia prędkości jest już wykorzystywana wartość właśnie tej zmiennej doganiającej, a nie tej wstępnej sterującej prędkością. Może troszkę chaotycznie wytłumaczone, ale nie mam pedagogicznego wykształcenia. Zapewniam jednak, że jak to przetrawisz to zobaczysz, że samo rozwiązanie to dosłownie KILKA linijek kodu :)
Przykład joy'a i krokowego gdzie użyłem tego algorytmu:

(To była przeróbka sterownika zrobionego przez kogoś kto raczej nie wiedział jak właściwie powinien działać kran kamerowy)

PostNapisane: 25 lut 2015, o 22:48 
Użytkownik

No ja niestety tez nie potrafie tlumaczyc ale wydaje mi sie ze mowimy o tym samym czyli o rampowaniu :) licznik ocr2 zmieniac o jakis krok az dojdzie do wartosci jaka ma miec a nie z kopyta mu zmieniac wartosc...

PostNapisane: 26 lut 2015, o 00:20 
Nowy

eMCe2 nie obraź się ale przyznam Ci rację, nie umiesz tłumaczyć ni w ząb. :) Ale dzięki za zainteresowanie tematem bo dzięki temu co napisałeś zacząłem szukać w internecie we właściwym kierunku. Tzn rampowanie, wcześniej słyszałem tę nazwę ale nie wiedziałem co oznacza.

SylwekK dzięki bardzo za nazwę "doganiacz" właśnie tego mi było trzeba :), a przynajmniej mam taką nadzieję bo to co napisałem na sucho będę mógł przetestować jutro w laboratorium.
Rozumiem, że nie możesz mi podać kodu, ale możesz chyba uchylić rąbka tajemnicy i podzielić się ilością instrukcji w asemblerze ? Chciałbym wiedzieć czy mój kod jest mało optymalny czy bardzo mało optymalny :) Chodzi mi o ten sposób kiedy silnik krokowy obsługujesz w przerwaniu.

PostNapisane: 26 lut 2015, o 11:18 
Użytkownik

xaoc napisał(a):
...możesz chyba uchylić rąbka tajemnicy i podzielić się ilością instrukcji w asemblerze ?

No właśnie nie bardzo, bo to co mam jest w Bascom'ie, a tam podglądu asemblera nie mam. Odkąd zacząłem programować w C to zrobiłem w nim dopiero jeden pełny duży projekt i akurat w nim zamiast jednego silnika krokowego użyłem dwóch motorów DC - takie zapotrzebowanie ;) . Poniżej szybki test z działania jeszcze bez wszystkich funkcji w programie (wersja beta). Jakość kiepska, bo to nie film reklamowy tylko nagrany na szybko dla wąskiej grupy oglądaczy. Wersja "ładna" będzie już na działającym sliderze i wtedy szerzej zademonstruje opcje.

Mam dopiero w planach kilkukanałowy ster krokowców, ale z tym jeszcze zejdzie, bo w kolejce czeka następny sterownik dla silników DC - tym razem będzie to całe stado tych silników i muszę go w ciągu miesiąca-dwóch skończyć.

Przede wszystkim musisz pozbyć się z pętli głównej programu wszystkich(!) delay. Bez tego szkoda czasu na zabawę w elastyczne sterowanie silnikami. Przyciski obsługuj za pomocą Mirkowej SuperDebounce, albo moich funkcji (też są na forum). Obsługa timerów programowych to podstawa. To na timerze ustalasz interwał i prędkość narastania ramp. Dla standardowych prędkości silnika przy ich normalnym zasilaniu (nie mówimy tutaj o czoperach) pętla spokojnie się wyrobi i jeszcze będzie duuużo czasu na inne rzeczy dlatego zarówno cały ruch możesz zrobić w programie głównym. Jak wspominałem przerwania wykorzystaj tylko do odmierzania przerw czasowych aby wszystko płynnie chodziło. Poniżej wczesna faza alfa mojego pierwszego sterownika s.krokowego na AVR w bascom gdzie cały ruch odbywa się na zasadzie wyżej opisanej. Nawet nie pytam czy widzisz tu jakieś zakłócenia... 8-)

Przy silnikach DC jest trochę trudniej - w pierwszym filmie cały ruch jest w przerwaniach natomiast wszelkie jego parametry zadawane są z pętli głównej, w której mam tyle czasu, że mogę sobie przy nawet bardzo wysokich niezakłóconych obrotach wyświetlać bajerki w postaci pasków postępu czy innych migadełek. Nie ma co gdybać - pokażesz kod to będzie można coś więcej powiedzieć.

PostNapisane: 26 lut 2015, o 22:26 
Użytkownik

Z gory sorki za offtopa ale @SylwekK przejrzalem te twoje filmiki na youtube i silniczkami krecisz ladnie ale w gary walisz zaj...efajnie... Zazdroszcze bo zawsze mialem smaka sie tego nauczyc ale chyba nie mam takich precyspozycji... Mega wypas ;)

PostNapisane: 26 lut 2015, o 23:08 
Użytkownik

Dzięki ;) Dopiero niedawno kupiłem sobie perkusję elektroniczną i mogę wreszcie poćwiczyć systematycznie - pewnie za jakiś czas jakiś film wrzucę :lol:

Strefa czasowa: UTC + 1