Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 5 kwi 2026, o 05:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 lut 2015, o 11:21 
Nowy

Witam

Robię projekt przy użyciu ATMega16, którego jedną z części jest jest pomiar prędkości obrotowej wentylatora (silnik BLDC). Napięcie wychodzące z wyjścia tach-out wentylatora ma jednak wartość ponad 6 V, a napięcie zasilania dla ATMega16 to maksymalnie 5,5 V. Domyślam się zatem, że nie mogę podać sygnału tach-out bezpośrednio na wejście przerwań zewnętrznych MCU. Zastosowałem dlatego stabilizator napięcia 7805, zmniejszający napięcie do 5 V.
Niestety odczyt prędkości jest nieprawidłowy. Nie wiem jednak dlaczego. Dodam jeszcze, że maksymalna prędkość obrotowa silnika to 5000 rpm, czyli częstotliwość przerwań to max. 84 Hz.

Czy mój pomysł ma sens?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 lut 2015, o 11:24 
Moderator

alkorinio napisał(a):
Czy mój pomysł ma sens?

Kompletnie nie ma sensu. Zainteresuj się dzielnikiem rezystorowym panie kochany.

PostNapisane: 25 lut 2015, o 15:06 
Nowy

No tak, dzielnik rezystorowy jest dużo prostszy. Wystarczy wszystko pomiędzy 2,7, a 5,5 [V].
A na stabilizator wpadłem tylko dlatego, że wstępnie wyczytałem, iż sygnał z tach-out ma 0,4 V, gdzie po sprawdzeniu okazało się, że jest to ponad 6 V. Wtedy stabilizator miałby większy sens, tyle że nie przestawiłem myślenia.

Mimo wszystko LM7805 przy przełączeniach z f=84 Hz nie powinien psuć odczytu.

PostNapisane: 25 lut 2015, o 15:18 
Moderator

ale co ty opowiadasz ? stabilizator w ogóle , nigdy nie miałby tu sensu ... niestety

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 25 lut 2015, o 17:20 
Nowy

Wtedy gdyby takie napięcie miało wartość 0,4 V, to podciągnąć je przez wzmacniacz operacyjny, czy jest jeszcze inne rozwiązanie?

PostNapisane: 25 lut 2015, o 19:09 
Nowy

Krucze, sprawa nie daje spokoju. Okazuje się, że miernik miał słabą baterię i pokazywał złe wartości.
Rzeczywiste napięcie na wyjściu tach-out to 250 mV. Czy zatem mogę wzmocnić sygnał napięciowy przez wzmacniacz operacyjny?

PostNapisane: 25 lut 2015, o 19:25 
Użytkownik

Motyla noga!
Czy aby na pewno jest to napięcie stałe, które trzeba zmierzyć, czy wyjście impulsowe ( f proporcjonalne do obrotów)?

PostNapisane: 25 lut 2015, o 19:47 
Użytkownik

według mnie to na 100% nie jest to napięcie stałe tylko przebieg
Jeżeli czujnikiem obrotów jest zwykły hallotron to będziesz musiał sygnał wzmocnić - wmz.operacyjny załatwi sprawę z powodzeniem

Masz jakąś dokumentację od tego silnika?
albo podaj chociaż dokładny typ to poszukamy i będzie wiadomo co jest na wyjściu

PostNapisane: 25 lut 2015, o 19:59 
Nowy

Na pewno, tak działa wentylator na silniku BLDC. Co obrót czujnik Halla zwiera wyjście tach-out do masy i to 0 logiczne muszę wykryć na wejściu MCU. Problem w tym, że sygnał ma cały czas wartość TTL=0 (250 mV), a ja muszę to wykryć zmianę z 1 na 0.
Mam wzmacniacz operacyjny, ale nie bardzo mam na chwilę obecną możliwość zasilania go napięciem symetrycznym. Czy jest inna możliwość, niż WO?

A silnik to wentylator Gembird D40SM-12A:
http://www.gembird.nl/item.aspx?id=1226#tab-specs
Na stronie nie jest podane, co ma na wyjściu.

I dlaczego stabilizator napięcia 7805 jest takim złym pomysłem?

PostNapisane: 25 lut 2015, o 20:37 
Użytkownik

7805 ma ci dawac na wyjsciu 5v jesli na wejsciu masz miedzy 7-35v... Jak masz ponizej 7 to raczej nie podziala...
Jak masz na wyjsciu impulsy a twoj miernik nie ma pomiaru czestotliwosci, wypelnienia albo nie jest trueRMS to moze pokazywac bzdury... Mozesz skorzystac z timera zeby atmega liczyc te impulsy w czasie i mierzyc tak czestotliwosc...
Zlec to lepiej komus...

PostNapisane: 25 lut 2015, o 20:44 
Nowy

Już mam rozwiązanie.
Zasilę WO niesymetrycznie napięciem +5V. W ten sposób wzmacniacz wzmocni napięcie nie wyżej, niż 5V. A skoro obchodzi mnie TTL, to połówki ujemnej i tak nie potrzebuję.

I po co zlecać komuś coś, co można zrobić samemu :)

PostNapisane: 25 lut 2015, o 21:20 

alkorinio napisał(a):
Zasilę WO niesymetrycznie napięciem +5V. W ten sposób wzmacniacz wzmocni napięcie nie wyżej, niż 5V.
Wow... prrr szalony :) Nie prościej podciągnąć to rezystorem do +5V. Sam piszesz, że to otwarty kolektor:
alkorinio napisał(a):
Co obrót czujnik Halla zwiera wyjście tach-out do masy i to 0 logiczne muszę wykryć na wejściu MCU.

PostNapisane: 25 lut 2015, o 21:30 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Witam
Multimert nie zmierzy CI praktycznie nic jak działa ten czujnik podczas normalnej pracy , prawdopodobnie wewnątrz ju siedzi wzmacniacz i dokonuje pomiaru na czujniku, czasami tak nie jest ale na pewno sygnał nie ma 250mV tylko napięcie zasilania zazwyczaj ale może być inaczej tu masz linka do poczytania:
http://petervis.com/electronics%20guides/cpu%20fan%20tacho/cpu%20fan%20tacho.html
przyda ci się.

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

a jeszcze jedno czasami nie jest podawany jeden impuls na obrót , zależy od konstrukcji. Hallotron zazwyczaj stanowi integralną część takiego silnika i nim steruje przy okazji dale sygnał do kontroli prędkości.
Pozdraiwm

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 25 lut 2015, o 22:01 
Nowy

Czytałem kilka artykułów, ale tego mi brakowało. Rzeczywiście z wentylatora przez wyjście tach-out idzie sygnał TTL. Teraz wszystko działa. I licząc 2 impulsy na obrót otrzymuję max. 3000 obr/min.
Jedno mnie tylko zastanawia - w specyfikacji podano, że maksymalna prędkość to 5000 obr/min. A ja maksymalny odczyt mam 3000 obr/min (zasilam napięciem znamionowym).
Jestem ciekaw, czy przy normalnej pracy wentylator działa tylko przy 3000 obr/min, a 5000 obr/min to prędkość maksymalna, przy potraktowaniu wyższym napięciem?

PostNapisane: 25 lut 2015, o 22:30 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

napięcie od 6v do 14V ty jedziesz na ile ? prawdopodobnie jak podwyższysz napięcie otrzymasz wyższe obroty, powiem szczerze że nie miałem nigdy takiego fana , będę musiał kupić taki mikro (kiedyś widziałem )
Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1