Witam Wszystkich,
Jest to mój pierwszy post na forum - chciałbym wszystkich serdecznie przywitać i pozdrowić !
Jestem częstym czytelnikiem forum i wiele razy znalazłem tu pomocne informacje - liczę że i tym razem tak będzie.
Od pewnego czasu wykonuję różne drobne projekty z wykorzystaniem Arduino. Obecnie próbuję zrobić bardziej złożony, mianowicie sterowanie silnikiem krokowym z wyświetlaczem LCD, gdzie za pomocą menu wybierać się będzie różne tryby pracy.
Utknąłem na budowaniu menu. Próbowałem użyć do tego najpierw biblioteki
MenuBackend - i tu dochodzę do sedna. Gdy napisałem kod efekt był taki że podczas inicjalizacji kolejnych elementów menu następował reset atmegi i program zaczynał od początku albo się wiesza. Pomyślałem, że może MenuBackend jest za ciężkie, poszukałem kolejnych bibliotek i zainspirowany tym (
https://github.com/adacho/LCDMenu) napisałem swoją - niestety efekt jest ciągle ten sam - program resetuje się i zaczyna od początku albo wisi.
Menu nie jest zbyt rozbudowane, a zasobów nie zużywam chyba za dużo, bo podczas kompilacji mam:
Szkic używa 11 596 bajtów z (35%) pamięci programu. Maksimum to 32 256 bajtów.
Globalne zmienne używają 370 bajtów z (18%) dynamicznej pamięci, pozostawiając 1 678 bajtów dla lokalnych zmiennych. Maksimum to 2 048 bajtów.Więc w sumie myślę, że niedużo.
Męczę się z tym już długo i nie mam pomysłu jaka jest przyczyna. Bardzo proszę o pomoc.
(kod jest w załączniku bo trochę przydługi)--
Pozdrawiam
Używam Arduino Uno + LCD Shield
oraz Arduino IDE (obecnie 1.6)