Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 26 sty 2025, o 07:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 lut 2015, o 15:38 
Moderator

fazowiec napisał(a):
Myślę, że najlepszym rozwiązaniem dla kogoś kto nie zna ani html'a ani css'a, nie wspominając o .js będzie stworzenie sobie strony na wix.com. Daje duże możliwości i to bez znajomości wyżej wymienionych.

No no a jak sobie zapisać to na dysk w postaci *.html ? ;)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 16:13 
Moderator

Ciekawe informacje oczywiście no ale ... takie jeszcze pytanko bo widzę, że i ty piszesz o bootstrapie ....

czy to nie jest z nim przypadkiem tak że on style CSS zasysa ze swojej stronki ?

A mi chodzi o to że np robię stronkę w procku który ma wyświetlić swoją np konfigurację a nie ma połączenia z internetem ... i wtedy co ? :(

chyba że się mylę - co bardzo możliwe

Te narzędzie developerskie oczywiście fajne - w ogóle fajnie się np w chrome podgląda kod html - wszystko dobrze ... ale jak mówię najpierw trzeba się znać na tym kocim hateemelu w jego wielu odmianach i ceesesach i tych innych ... .ja wiem wszystko jest dla ludzi i można się nauczyć ..... ale ... no właśnie ale ... ale czasu brak ;) żeby wszystkiego się nauczyć

PostNapisane: 20 lut 2015, o 17:34 
Użytkownik

Spróbuj Web Builder ale koniecznie w wersji 2 bo to była ostatnia niepłatna wersja.

PostNapisane: 20 lut 2015, o 18:16 
Moderator

matrix napisał(a):
Spróbuj Web Builder ale koniecznie w wersji 2 bo to była ostatnia niepłatna wersja.

Właśnie spróbowałem wersji 10 (najnowsza) ... fakt robi się w niej lepiej niż w programie NVU .... ale niestety później mam problem z kodem w procku tzn z jego wyświetlaniem prawidłowym ...

na razie jakoś udaje mi się fajnie opanowywać NVU i jakoś to zaczyna wyglądać a i procek się nie pluje że coś nieteges ;)

PostNapisane: 20 lut 2015, o 18:23 
Użytkownik

w zasadzie to spróbuj FirstPage 2000 z Evrsoftu , nie jest taki opasły jak Pajączek, ale ma całkiem fajny edytor kodu
i powinien ci przypaść do gustu , moze i nie jest nowy i cukierkowy , ale dalej dobrze się z nim pracuje

link tutaj http://www.evrsoft.com/1stpage2.shtml

i jest darmowy .

PostNapisane: 20 lut 2015, o 19:04 
Użytkownik

misiulu napisał(a):
Tak poza tym to maluki BUG się znalazł w kodzie strony. Nie wpływa on może na całość jakoś znacząco, ale jak już perfekcja ma być to <h3><span class="label label-info">20121</span><h3> - znacznik h3 zamykający, brakuje slasha </h3> :D

Zgadza się, moje niedopatrzenie, ale pisanie kodu o 3 w nocy daje takie właśnie marne rezultaty...

mirekk36 napisał(a):
czy to nie jest z nim przypadkiem tak że on style CSS zasysa ze swojej stronki ?

A mi chodzi o to że np robię stronkę w procku który ma wyświetlić swoją np konfigurację a nie ma połączenia z internetem ... i wtedy co ? :(

chyba że się mylę - co bardzo możliwe

Wynikowy kod (HTML) wysyłany w ramach odpowiedzi na zapytanie przez serwer jest już wyłącznie interpretowany po stronie klienta. Dokładniej mówiąc to przeglądarka użytkownika musi mieć dostęp do Internetu, a nie serwer, chociaż sprowadza się to praktycznie do jednego... jeżeli mówimy o modułach wifi w trybie STA w którym moduł ma dostęp do Internetu poprzez router nie ma problemu, a w trybie AP to faktycznie taka hermetyczna struktura nie ma możliwości pobrania takiego arkusza CSS...

Ładowanie arkusza stylów, który ma ponad 100kB do pamięci uC mija się kompletnie z celem, wobec czego w trybie AP bootstrap odpada :cry:

PostNapisane: 20 lut 2015, o 20:14 
Użytkownik

Mirku kiedyś też nie mogłem pojąć tych css`ów ale sccy możesz trzymać w osobnym pliku jak i np w index.html dzięki czemy na AVRki się nada a i stronka będzie ładniej wyglądała
kiedyś pisałem htmlki w notepad++ ale to ci go nie polecę bo tam czysty html się pisze.
Na próbę używałem triala od Adobe Dreamweaver i powiem szczerze robił wrażenie :) ale ta cena zabija normalnie zabija :/

PostNapisane: 21 lut 2015, o 01:30 
Użytkownik

Mirku, jeszcze taka sprawa zanim zaczniesz przetwarzać kod html w mikrokontrolerze... Zakładam, że już o tym dawno pomyślałeś, ale tylko napiszę dla uściślenia.
Otóż kod strony można różnie ładować (w zależności od estetyki, ew. wymagań co on ma wyświetlać). Inaczej będzie wyglądała strona html gdzie będzie tylko sam tekst (co prawda pogrupowany jakimiś tabelami, czy div'ami), a inaczej stronka gdzie będzie trzeba załadować jakiś obrazek. Okey, o czym ja właściwie mówię, do czego zmierzam?... Oczywiście chodzi mi o zasobożerność kodu html.
Myślę, że już na tym etapie powinno się pomyśleć nad minimalnymi wymaganiami co do mikrokontrolerów, bo jeśli chodzi o szablon strony z samym tekstem to jeszcze każdy mikrokontroler jakoś tam ruszy, ale jeśli to będzie jakaś dodatkowa grafika to już tylko wybrane.
Pewnie to jest oczywiste co napiszę, ale niech tam... To co trzeba policzyć, to literka/znak/spacja=1bajt razy tyle ile będzie tego w kodzie html.
W załączniku wysyłam szablon najprostszej stronki html opartej na div'ach.
Zalety szablonu:
- div to 3 literki a nie 5 jak np. w table
- nowszy standard
- możliwość użycia najnowszego kodu css bezpośrednio wewnątrz znaczników div
Wady szablonu:
- wewnętrzne użycie css w divach znacznie zwiększy wielkość kodu html, można to ominąć przez użycie zewnętrznych bibliotek, ale co będzie jeśli te biblioteki kiedyś przestaną istnieć?

Oczywiście ten kod to jest tylko szablon a nie jakaś profesjonalna stronka ;) :lol:
Ten szablon co przesyłam można uszczuplić przez wywalenie np. kolorowania komórek, przez wywalenie samych komórek, wywalenie komentarzy etc. lub jeszcze bardziej go rozwalić - wszystko zależy co html ma wyświetlać, no i ile pamięci mikrokontrolera zżerać ;)

Co do ładowania obrazków, to albo trzeba by posłużyć się jakąś biblioteką do dekodowania np. jpeg/gif albo nic nie dekodować tylko bezpośrednio z bmp'ów ładować obrazki, a kod plików bmp trzymać... nie wiem (?) w EEPROM'ie?

Nie wiem, może ja piszę o takich durnych i oczywistych sprawach - jak tak to sorry. W każdym razie mam dobre intencje.

Acha.. Proszę zmienić (po rozpakowaniu) rozszerzenie załącznika z *.h na *.htm, lub na *.html.

Pozdrawiam! j23 Jarek

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1