No może dołożę swoje 3 grosze ...
Naprawdę nie jest tak źle i drogo -- bo w wielu przypadkach dostajemy gotowe środowisko Hard i software
tak jest w przypadku: STM32 xxx Discovery , Nucleo czy FRDM
głównie chodzi o dostępny na pokładzie Debuger --- dla STM32 ST-Link , dla FRDM OpenSDA
oczywiście polecam J-Linka -- wiem tani nie jest , ale potrafi najwięcej i najmniej problemów stwarza
i oczywiście jest najszybszym dostępnym na rynku -- sam używam J-Link Ultra+ , ale poleca dla hobbystów
J-Link EDU pisałem już o nich na forum ..
topic10455.htmlz innych rozwiązań i dobrych to CoLink jest to openowy debuger obsługujący większosc popularnych
mikrokontrolerów wraz z interfejsami JTAG, SWD /
Ze środowisk idelanie by było z CoIDE Cocoxa gdyby nie zepsuli workspace , ale da się z tym żyć
jest za free i niema ograniczeń ,
Keil MDK jest drogie a wersja free ma ograniczenie do 32KB , ale jest teraz dostępna licencjonowana
darmowa wersja - niema ograniczeń kodu a jedynie ogranicza się do układów STM czyli STM32F0 i L0
(Cortex-M0 i Cortex-M0+) -- czy to az taki kłopot ?? pokrywa wiekszośc nucleo i discoverki
Można skorzystać z mojej paczki Keplera dla ARM przygotowanego głównie pod Kinetis i STM32 -- opisany na stronie.
Co do samej płytki STM32VL-Discovery często zwana dziś też F1 , zawiera potężny w sumie procek mimo że to staruszka bo jest to pierwsza discoverka jaka wyszła i już ma swoje latka jednak ma procek z rdzeniem referencyjnym ARM Cortex-M3 -- i tu niestety , ale takie F0-discovery wypada bladziutko bo to tylko oskubany z całej amowości Cortex-M0 duzo wydajniejszy jest KL25Z który jest z kolei pierwszym na rynku mikrokontrolerem z rdzeniem poprawiawionym rdzeniem M0 czyli Cortex-M0+ a wież mi naprawdę ten plusik daje dużo po za tym
jest bogato wyposażona i zgodna z formatem shieldów Arduino .
Co do freeboard -- tak niema programatora i trzeba mieć takowy - J-Link, Colink , Ulink czy co innego , można tez pracować na takiej trochę protezie jaką jest Bootloader ale jest ...
Nie patrz tez na ofertę dodatków w jednej firmie czy tez na to co reklamują jako osprzęt do (tu nazwa płytki) to bzdura na którą łapie się stado jeleni ... albo jesteś elektronik-programista , albo (y) wszystko sobie podłączysz i niema znaczenia czy to z firmy XXXX czy YYYY ogranicza cię wyobraźnia
Wybór zestawu powinieneś zacząć od:
1. Rodzina mikrokontrolerów
-- STM32 na pewno są bardzo popularne i będzie łatwiej
-- Kinetis - trochę trudniej , ale też da się
-- LPC -- no nie wiem jakoś ich nie trawię jakieś takie wolne i kiepskie
-- SAM -- tego to powinni zabronić
2. Debuger / programator
-- J-Link - drogi, ale najszybszy i obsługuje wszystkie na rynku
-- St-Link - na większości płytek już jest, ale obsługuje tylko STMy
-- Co-link - tani openowy , ograniczona ilość obsługiwanych mikrokontrolerów (rozwija się)
3. Środowisko
-- Keil uVision - uznawane za jedne z najlepszych kosztowne , ale jest wersja FREE dla M0 i M0+
- Stm32F0 i STM32L0 -- niezawodne
-- CoIDE Cocox - Darmowe bez ograniczeń , czasem wkurzające -- zepsuty workspace
-- Eclipse ARM - Darmowe bez ograniczeń , ale początkujący może się załamać zwłaszcza jak nie jest uważny
i kombinuje nie tam gdzie trzeba
Decyzja należy do Ciebie ...