Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 3 sty 2025, o 14:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 lut 2015, o 14:29 
Użytkownik

Cześć,
świeżutka informacja dla osób które programują STM32 z rdzeniami CORTEX-M0 i CORTEX-M0+
za mikrokontroler.pl:
Cytuj:
Keil (ARM) w porozumieniu z STMicroelectronics, udostępniły bezpłatnie pełną wersję pakietu w wersji 5.13 (z kompilatorem ARM C/C++, kernelem CMSIS-RTOS RTX oraz µVision IDE/Debugger), przy czym obsługiwane są za jej pomocą wyłącznie mikrokontrolery z rdzeniami Cortex-M0 (STM32F0) i Cortex-M0+ (STM32L0).

link do artykułu:
http://mikrokontroler.pl/content/za-darmo-keil-mdk-z-uvision-dla-stm32f0-i-stm32l0-z-licencj%C4%85-bez-op%C5%82
link do źródła na stronie keil:
http://www2.keil.com/stmicroelectronics-stm32/mdk

Rdzenie M0 od stm budzą dyskuje i każdy ma na ten temat swoje zdanie, ale przy cenie w jakiej są układy STM32F0 warto się nimi zainteresować (ostatio zapowiedziano układ z 256kB flash, 32kB ram i USB)
Juz kiedyś kożystałem z Keila i uważam że ten IDE jest naprawdę dobry dla programowania ARMów, jednak jego cena skutecznie mnie zniechęcała i pchała w darmowe rozwiążania Eclipse, Coocox.

Pozdrawiam i życzę przyjemnego kodowania.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 lut 2015, o 15:46 
Nowy

Ciekawa informacja. Dzięki za cynk.

PostNapisane: 27 lut 2015, o 18:50 
Użytkownik

A tutaj ze strony stm32.eu: Oparte na Eclipse bezpłatne środowisko programistyczne dla mikrokontrolerów STM32
http://stm32.eu/node/430

PostNapisane: 28 lut 2015, o 00:48 
Użytkownik

@PJS

testowałeś ?

PostNapisane: 28 lut 2015, o 07:28 
Użytkownik

fullmoonguy napisał(a):
@PJS

testowałeś ?

Nie, bo dopiero wczoraj pojawiła się ta informacja. Jak znajdę czas to może potestuję. Tyle, że teraz bawię się z układami Renesasa i przymierzam się do XMC.

PostNapisane: 28 lut 2015, o 15:22 
Użytkownik

Cześć wszystkim!

Troszkę potestowałem to AC6 na STM32F429i i powiem wam że całkiem udana rzecz, jedynie czego mi brakuje to brak opcji wgrywania wsadu do mikrokontrolera tak jak jest to w CoIDE(mam nadzieje że w końcu to zmienią).

Ogólnie żeby powiedzieć coś więcej na temat samego środowiska będę musiał to dłużej po testować ale jak na razie robi dobre wrażenie,więc jak coś to będę zdawał relacje z testów może również na innych płytkach.

PostNapisane: 28 lut 2015, o 19:32 
Użytkownik

@MichalXY

Powiem ci że też odpaliłem to środowisko na STM32F429ZIT6U i działa mi miganie diodą napisane z Reference Manual

Próbowałem odpalić przykładowy projekt dla panelu dotykowego (projekt Touch Panel) z pakietu firmware dla tej płytki:

http://www.st.com/web/en/catalog/tools/PF259429

próbując zaimportować workspace dla TrueSTUDIO ale niestety nie jest to możliwe. Projekt nie może się zbudować zapewne poprzez inne skrypty linkera dla środowiska TrueSTUDIO i AC6 System Workspace. Fajnie by było gdyby ktoś spróbował odpalić przykładowe projekty z tego zestawu Firmware dostarczonego przez ST. Być może niedługo te pakiety będą całkowicie kompatybilne z nowo powstałym środowiskiem AC6.

Podsumowując. I tak jestem mega wdzięczny ST że nie muszę się bawić w DIY-Eclipse na konfigurację którego zmarnowałem mnóstwo czasu. Efekt i tak nie był powalający, miałem problemy z ikonami w Eclipse Luna i inne przykre historie z konfiguracją OpenOCD.

Teraz przynajmniej te problemy zniknęły na rzecz AC6

PostNapisane: 28 lut 2015, o 22:00 
Użytkownik

Kody dla TrueSTUDIO z STM32Cube działają pod Eclipse, ale same kody. ;) Ustawienia projektu trzeba od zera zrobić.

Strefa czasowa: UTC + 1