Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 3 sty 2025, o 14:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 lut 2015, o 15:22 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Witam wszystkich serdecznie,

Chciałbym prosić o pomoc w analizie błędów inicjalizacji i komunikacji z zegarem RTC, który wszyscy znają. Chciałbym przedstawić kod, który nie działa - opisać objawy i spytać o parę rzeczy, które mnie nurtują. A więc do rzeczy. Najpierw Kod:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Adres urządzenia zgodnie z datasheetem - 0b101000 A0 RW. U mnie pin A0 zwarty jest do masy, więc adres wygląda następująco: 0b1010000 - 0x50. STM32 z tego co rozumiem wymaga adresów 7 bitowych a najmłodszy bit R/W ustawia sam np. przy wywołaniu funkcji:
- I2C_TransferHandling

Dobrze rozumiem ?

Po drugie, czy adresowanie 0x50 jest wystarczające, czy mam używać jakiś operacji bitowych ? Nie mogę znaleźć o tym informacji.

Po trzecie, czy jest jakaś różnica, jeśli tak to jaka w inicjalizacji GPIO oraz I2C ? Że najpierw np. zegar RCC peryferiów, potem struktura GPIO, potem funkcje alternatywne, dalej jakiś DeInit, itd.

Po czwarte, o co chodzi w polu struktury I2C_InitStructure.I2C_Timing = 0x40B22536; ? Tzn. rozumiem, że chodzi o częstotliwość zegara I2C, ale jak oblicza się tę wartość ? Zaraz ktoś odeśle mnie do skomplikowanego manuala Cortexa - tak, czytam, analizuje, mam ciągle otwarty, ale nie dla wszystkich jest on łatwy i czytelny.

Teraz do rzeczy: problem jest taki, że gdy wywołuję w main.c funkcję odczytu rejestru z RTC, czyli:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

gdzie zmienna sec to uint8_t, program zawiesza się i zostaje w pierwszej pętli while tejże funkcji -> while(!(I2C1->ISR & I2C_ISR_TXIS)); z której już nigdy nie wychodzi. Jak mam rozumieć ten błąd ? Czy w tym wypadku w ogóle generowane jest cokolwiek ? Czy ten kod w ogóle jest dobry ? Napisałem go na bazie exampli od ST. Rezystory podciągające 10kΩ, długość lini to ~ 15cm więc nie ma to znaczenia. Układ RTC sprawny, wielokrotnie używany.

Będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki z I2C do STMów, bo totalnie tego nie ogarniam. Dzięki z góry !

cytowanie selektywne  Cytuj  

Strefa czasowa: UTC + 1