rezasurmar napisał(a):
Na pohybel malkontentom
Przeniosłem dziś bibliotekę mk_uart z eventami, czyli obsługa stringów z Zielonej książki Mirka.
Na STM32L152.
Dzięki temu można śmiało powiedzieć, że książki Mirka są na tyle uniwersalne, że mimo przejścia praktycznie na technologię 2 dekady nowszą
(ARM) śmiało nadal obowiązują te same reguły.
To tak dla początkujących, bo wiem, że zaawansowani to już dawno wiedzą.
Po prostu potęgą języka C, jest to, że jest przenośny, nie tylko między procesorami, platformami, ale w zasadzie między pokoleniami procesorów
.
Ja jedynie mogę potwierdzić Twe słowa w całości... co prawda jakoś mi nie po drodze do stm i ostatnio zapałałem "uczuciem" do serii atxmega i tak jak piszesz ... Mirka biblioteka dla uarta śmiga aż miło i to w pełnym jej zakresie wraz z przerwaniami a ponadto wiedza zawarta w BB i GB pozwoliła bez większego problemu ogarnąć wiedzę na temat i2c czy spi w nowszym procku... a operacje na misio sprawiły iż wiedza dzięki temu zdobyta pozwoliła ogarnąć inne biblioteki i przystosować je do pracy z nowym prockiem ... ssd1306 śmiga aż miło i nie tylko...
PS. ATNEL-WIFI232 wraz z Mirka bibliotekami (LCD, UART, SSD1306, I2C, SPI) działa bez najmniejszego problemu, a temat wskaźników, struktur, callbacków czy parsowania stringów nie jest straszna i jasno wytłumaczona ...
i napiszę tu za rezasurmar-em ... To tak dla początkujących, bo wiem, że zaawansowani to już dawno wiedzą.