Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 26 mar 2026, o 10:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 lut 2015, o 13:23 
Użytkownik

Witam
Chciałbym wpiąć się w magistralę RS485 z modułem ATB-BTM222. Z modułem łączy się komputer i od czasu do czasu nadaje ramkę danych.
Konwersję z UART-a w magistrali mam wykonaną na układach 75LBC176D. Jak wiadomo w momencie nadawania muszę na nóżkę DE w 75LBC176D podać stan wysoki, a następnie zaraz po zakończeniu nadawania stan niski żeby móc odbierać dane i nie blokować magistrali. W normalnym układzie czyli procesor i transmiter RS485 nie ma z tym problemu ponieważ jedna nóżkę procesora wykorzystuję do sterowania DE i sprawa załatwiona. Chciałem sobie zrobić przejściówkę dla BTM-a z wykorzystaniem 75LBC176D i wpiąć to w magistralę niestety mam problem skąd "wyciągnąć" sterowanie pinu DE? Jak to rozwiązać w module BTM gdzie mam tylko Rx i Tx? Myślałem żeby wykorzystać przebieg na nóżce Tx, w chwili nadawania pojawia się tam przebieg, ale pin DE muszę utrzymywać przez cały czas nadawania w stanie wysokim, a na Tx mam raz "0" raz "1" (wiadomo przebieg) i to chyba tak nie pójdzie. Drugi pomysł to prosty układ czasowy np. NE555 w nóżka wyzwalającą podpiętą do Tx. Musiałbym dobrać czas tak żeby przerzutnik nie trzymał stanu wysokiego za długo na DE, a może da się prościej? Macie jakieś pomysły jak to rozwiązać?
W ramach testu podpinam DE na "krótko" i komunikacja przebiega prawidłowo w jedną i druga stronę.

Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 lut 2015, o 14:17 
Moderator

Tom277 napisał(a):
Jak to rozwiązać w module BTM gdzie mam tylko Rx i Tx?

Nijak tego w module nie zrobisz :(

Pozostaje ci tylko kombinować dokładnie tak jak piszesz - jakiś NE555, czasówki itp ...

PostNapisane: 11 lut 2015, o 19:56 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ja bym raczej poszedł w jakiś mały uC (tu pewnie nawet jakieś ATTiny 13 wystarczy) wykrywający TX i generujący na czas transmisji DE. Po jakimś konkretnie określonym czasie po zakończeniu transmisji zwalniający magistralę. Nie wiem czy mam rację, ale wydaje mi się to pewniejsze niż NE555, które niekoniecznie wie co się dzieje na nadawaniu i może trzymać DE aktywne zbyt krótko lub zbyt długo, bo ustalony elementami pasywnymi.
Koszt konstrukcji pewnie i tak niewielki w porównaniu z ceną BTM-ów.

--
Grzegorz...

PostNapisane: 11 lut 2015, o 20:40 
Użytkownik

:( a miałem nadzieję, że coś się uda.
Grzegorz i tu masz rację. Cenowo wyjdzie to samo, chyba na Atiny będzie prościej i zawsze mam możliwość pokombinować z czasem itp.
Dziękuję za zainteresowanie.

PostNapisane: 11 lut 2015, o 21:49 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ja bym kombinował wykrywanie TX dopóki nadaje, a jak się coś "pogubi" to jakiś krótki timeout , który w razie czego zwolni magistralę.
To w sumie kilka linijek kodu i pewnie w najmniejszym uC się zmieści i to nawet z delay-ami, a bez pętli nieblokujących. Nie namawiam do delay-ów, ale można według mnie (sam nie testowałem, ale sam sobie wyobrażam).

--
Grzegorz...

PostNapisane: 12 lut 2015, o 06:08 
Użytkownik

Jeśli zastosuję jakiegoś procka to już chyba (tak mi się zdaje) nie będzie problemów, bo tak jak piszesz albo nasłuch czy coś się dzieje na magistrali i od tego będzie zależało co Atiny zrobi z DE, albo najprościej zwłoka czasowa.
Znalazłem takie coś.

Obrazek

Po wyglądzie schematu wnioskuję, że to jakieś AVT. W moim przypadku nie cały schemat jest potrzebny tylko ta część z NE555, ale jak pisaliśmy wyżej raczej zdecyduję się na Atiny13, będzie bardziej wszechstronnie.
Pozdrawiam

PostNapisane: 19 lut 2015, o 11:09 
Użytkownik

Witam
Ostatecznie, na szybko wykorzystałem kawałek schematu (ten z NE555) jak powyżej, działa całkiem dobrze! Komunikacja przebiega prawidłowo.
Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1