Witam
Piszę właśnie program do mojego robota ( line followera ) i potrzebuje mierzyć napięcie akumulatora ( a także napięcie na wyjściach czujników ).
Oglądnąłem pierwsze cztery poradniki z serii Mirka o ADC.
Pobrałem kod, lekko zmodyfikowałem i rozdzieliłem na pliki:
main.c
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
adc.c
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
adc.h
język c
Dlaczego pierwszy pomiar napięcia jest rzędu 1V, dopiero po kilku czy tak kilkunastu obiegach pętli na wyświetlaczu pojawia się prawidłowy pomiar?
Przy kodzie takim jak wyżej nie jest to problemem, ale docelowo w robocie chcę aby pomiar napięcia z akumulatora był dokonywany np co min, a więc chciałbym mieć np funkcję
pomiar_zasilania(); i aby po jej wykonaniu na lcd pojawiło się napięcie zasilania.
No i tu jest problem, ponieważ jak wywołam taką funkcję:
język c
To na lcd dostaję np 0,5V Dlaczego??
Jedyne rozwiązanie jakie mi przychodzi do głowy to aby w funkcji wyżej dać np pętlę for ( obiegająca np 15 razy ), ale tu pojawia się kolejny kłopot ponieważ pomiary z czujników odbiciowych muszą być wykonywane jak najszybciej.