Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 7 kwi 2026, o 19:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 lut 2015, o 09:47 
Użytkownik

Szukam prostego / taniego i stablinego rozwiązania, które pozwoliłoby mi zamienić tor:

UART <-> MAX485 <-> RS485 <-> skrętka dwu żyłowa <-> RS485 <-> MAX485 <-> UART

na tor:

UART <-> radio <-> UART

Połączone 32 hosty, transmisja half duplex (klienty odpowiadają na zapytania mastera), prędkość 4800, 8N1.

Najlepszym rozwiązaniem byłby konwerter radio <-> RS485, który dałoby się wpiąć do urządzenia przystosowanego do pracy w sieci RS485 (pojedyncza skrętka linie A i B). Ale równie wystarczające będzie dla mnie rozwiązanie spinające dowolną ilość UART-ów przez radio (przynajmniej 32 urządzenia - tyle ile przewiduje sieć RS485 na układach MAX485.

Dziękuję pięknie za podpowiedzi.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 lut 2015, o 10:57 
Użytkownik

Dobrym rozwiązaniem, choć nie RS485 jest radiomodem (z GB) http://www.sklep.atnel.pl/pl/p/HM-TRP-8 ... omodem/105 albo Atnel-Wifi232

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 9 lut 2015, o 12:06 
Użytkownik

A co myślicie o modułach ESP-8266 dostępnych za kwotę 23 zł?
http://moduliki.pl/archiwa/443

Albo ewentualnie o modułach nrf24l01 - dostępnych za kwotę poniżej 5...10 zł?
http://blog.nettigo.pl/post/10007399852 ... y-nrf24l01

Do tego ostatniego należałoby doliczyć koszt atmegi tłumaczącej z SPI na UART.
W dodatku moduły mają kontrolę transmisji i obsługę błędów (co samo w sobie jest plusem) ale zdaje się, że umożliwiają sparowanie wyłącznie jednej pary.

Jeśli się nie mylę, z tanich rozwiązań (przy 32 urządzeniach i tak wcale nie takich tanich) pozostaje ESP-8266.
Tu ze sparowaniem 32 modułów nie powinno być (chyba) problemów.

PostNapisane: 9 lut 2015, o 12:10 
Użytkownik

Osobiście i całkiem prywatnie - ESP zraził mnie do siebie, sprawiał problemy i pomimo ogromnych starań - nie przekonał do siebie. Jeżeli masz możliwość wstawienia procka - zobacz na SI4432 - działa na kodzie z GB do RFM12

O ESP porozmawiaj najlepiej z SUNRIVER'em.

PostNapisane: 9 lut 2015, o 12:28 
Użytkownik

PS. Dyskusja toczyła się wcześniej na http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2 ... l#14419944
Tam użytkownik piotr411 moduły ASK sugerował, jako najtańsze, a jednocześnie wystarczające.
Podał też fragment kodu pozwalający sterować modulacją ASK.
Facet robi wrażenie oblatanego w radiówce.

PostNapisane: 9 lut 2015, o 12:58 
Użytkownik

To popatrz jeszcze na SI4432 - zasięg, możliwości i porównaj. U mnie 4 śmigają i jestem zadowolony, a komunikują się pomiędzy różnymi budynkami w dużym gospodarstwie rolnym.

PostNapisane: 9 lut 2015, o 14:14 
Użytkownik

icer_cmg napisał(a):
To popatrz jeszcze na SI4432 - zasięg, możliwości i porównaj. U mnie 4 śmigają i jestem zadowolony, a komunikują się pomiędzy różnymi budynkami w dużym gospodarstwie rolnym.

Oczywiście sprawdzę. Co do zasięgu nie mam jednak specjalnych wymagań - komunikacja pomiędzy urządzeniami wewnątrz budynku.

PostNapisane: 9 lut 2015, o 14:20 
Nowy

mes mariusz napisał(a):
UART <-> MAX485 <-> RS485 <-> skrętka dwu żyłowa <-> RS485 <-> MAX485 <-> UART na tor: UART <-> radio <-> UART

Postaw router i do tego moduły UART Wi-Fi. Jeszcze 2 lata temu były drogie ale dziś można je kupić już za 10$ za szt. Są proste w użyciu. Przy zakupie zwróć uwagę na tory radiowe .Muszą być ekranowane. W porównaniu z np.RFM12 to przepaść technologiczna. Inny świat. Inne możliwości. Linia radiowa Serwer -Client TCP z możliwością szyfrowania TKIP,AES ,z logowaniem. Z dostępem lokalnym i zdalnym przez internet.W trybie transparentnym działa jak UART ale bez kabla. Co tu dużo mówić tak się to teraz robi. Jakie moduły? Osobiście korzystam z HLK-RMO4 już od 2 lat.Wiznety,TLG10UA03 i na nowszym TLN13ua06.Ten ostatni Chińczycy wciskają do lalek, lodówek, zasłon, lampek świątecznych RGB. Cała gama firmy USR, malutkie jak znaczek pocztowy. Takie maleństwo jako serwer TCP w trybie Station Mode może obsługiwać 32 clientów. Robi wrażenie.
Aby się wprawić w ten ciekawy temat można poćwiczyć na module oferowany przez Pana Mirka. Napisać własnego Clienta, Serwera np.w Delphi, C# na PC. Aplikacje mobilne na Android można pisać natywnie eclipse (SDK Google).Skrypty CGI ,Serwery Http .Dla początkujących w B4A.Można też pisać w Delphi na platformę Android(XE6).Fajne przykłady kodów źródłowych na stronie USR. Czeska strona HW-Group tam wiele przykładów.Google Sklep tam można dostać zawrotu głowy od liczby aplikacji TCP,UDP.Widać że świat poszedł w tym kierunku.Dostęp do tych maleństw modułów jest globalny. Można za darmo uzyskać DNS za pomocą No-IP ,uzyskać publiczny adres i sterować nim nawet w stacji kosmicznej. Widzę że Pan Marek wpadł po uszy z tematem transparentnych modułach UART-Wi-Fi. Mnie to też kiedyś dopadło.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 9 lut 2015, o 19:05 
Użytkownik

Ja może nie na temat w pewnym sensie, ale gdzieś pan Mirek wspomniał o upustach przy większych zakupach modułów Wifi.

PostNapisane: 8 mar 2015, o 22:01 
Nowy

mes mariusz napisał(a):
....

Do tego ostatniego należałoby doliczyć koszt atmegi tłumaczącej z SPI na UART.
W dodatku moduły mają kontrolę transmisji i obsługę błędów (co samo w sobie jest plusem) ale zdaje się, że umożliwiają sparowanie wyłącznie jednej pary.
...

są gotowe ale cena nie ciekawa, zwą się STC15L204EA.
Moduły Nordic'a mogą mieć 6 klientów - str 41 notki.
Wartotu zaglądnąć.

Strefa czasowa: UTC + 1