Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 lut 2025, o 12:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 lut 2015, o 12:00 
Nowy

Cześć, chciałbym przenienieść program napisany na płytce Arduino do już samodzielnie działającego układu, z tym, że... po przeanalizowaniu kosztów, które dla zestawu kopia Arduino UNO z Chin (10zł) oraz: samej ATmegi + podstawki, rezystorów, kondensatorów, kwarcu wyszły dokładnie takie same, postanowiłem po prostu wmontować Arduino do finalnego urządzenia. Zależy mi na czasie, stąd też takie - mało eleganckie - wyjście.

Układ jest zasilany z akumulatora 3,7V, następnie poprzez przetwornicę step-up DC napiecie jest podnoszone do 5V. Czy jeżeli takie napięcie po prostu dołacze pod odpowiednie piny na złaczu USB Arduino, wszystko będzie działało?

Jest na płyce gniazdo do zasilania go z napięcia DC 5V-20V, jednak doczytałem, ze w praktyce minimalne napięcie to 7V. No i jaka jest sensowność łączenia w szereg dwóch stabilizatorów napięcia, tego z przetwornicy i tego na płytce Arduino.

Będę wdzięczny za pomoc, dzięki!

@edit
Aha, być może to ma jakieś znaczenie. W układzie używam przetwornika ADC do realizacji bardzo prostego omomierza.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 lut 2015, o 12:34 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Arduino posiada takie wyprowadzenie jak "5V". Jeżeli masz dedykowaną przetwornice podłącz tam jej wyjście. Żeby odsprzęgnąć trochę zasilanie daj między 5V a mase kondensator 100nF + 10uF. I powinno być ok. Myślę że zasilanie Arduino przez złącze DC to głupi pomysł zważywszy na fakt zasilania tego z baterii. Niepotrzebne straty mocy się wytworzą na stabilizatorze po prostu. Tym bardziej że procek na płytce Arduino jest raczej dobrze przefiltrowany chociaż pewności nie mam jak to będzie w chińskim klonie.

PostNapisane: 8 lut 2015, o 12:37 
Użytkownik

Skoro masz stabilizowane napięcie 5V ze swojej przetwornicy a w arduino na wejściu zasilania też jest stabilizator 5V to go usuń i podłącz zasilanie "za" stabilizatorem który usuniesz z arduino. Bo faktycznie do poprawnej pracy stabillizator wymaga napięcia wejściowego około 2V wyższego od napięcia wyjściowego. Zakładam że w arduino znajduje się popularny LM7805 a nie stabilizator LDO mogacy pracować przy mniejszej niż 2 V różnicy napięcia wejściowego i wyjściowego.

PostNapisane: 8 lut 2015, o 12:44 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Jarecki napisał(a):
to go usuń i podłącz zasilanie "za" stabilizatorem który usuniesz

Ale po co? przecież płytka Arduino ma wejście 5V?

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Obrazek

PostNapisane: 8 lut 2015, o 12:52 
Użytkownik

Nefarious19 napisał(a):
Jarecki napisał(a):
to go usuń i podłącz zasilanie "za" stabilizatorem który usuniesz

Ale po co? przecież płytka Arduino ma wejście 5V?

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Obrazek

nigdy nie miałem płytki arduino więc nie wiem czy ma czy nie ma takie wejście. Chodzi o to aby stabilizator niepotrzebnie nie obciążał źródła zasilania. Jeśli jest takie wejście jak mówisz to jak najbardziej można z niego skorzystać :)

Strefa czasowa: UTC + 1