Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 3 sty 2025, o 13:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 lut 2015, o 14:48 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Koledzy proszę, wręcz błagam Was o pomoc...rozwaliłem swojego discovery F0. Tzn. chciałem pobawić się I2C, skapnąłem się, że mam na liniach I2C1 lcd hd44780 więc przestawiłem jego kabelki na portA...niestety również na SWD Pin PA13 i PA14. Nie skapnąłem się, co za destrukcyjne działanie wykonuję. Rozwaliłem chyba bootloader w płytce, nie mogę wcale łączyć się przez CoCoox z discovery, programować, debugować. Wyskakuje ten sam błąd co opisywany w temacie. Poprzez STM32 ST-LINK Utility normalnie się łączy i mogę programować. Co mam zrobić aby naprawić ten problem i czy w ogóle da się to jeszcze wykonać? Czy muszę kupować nowy zestaw discovery ? Totalnie nie wiem jak mam teraz to naprawić, wpadłem w panikę bo już coś tam zaczęło mi działać na stm...dopiero się ich uczę 2 miesiące, ogarnąłem sobie podstawowe peryferia, timery, pwm, przerwania zewnętrzne, adc z dma, usart, systick, lcd na hd44780, czujnik wilgotności i temperatury sht11 a tu nagle taki błąd..Kombinowałem sposoby "naprawy" opisane w temacie niestety żaden nie pomaga. Znalazłem gdzieś info, że skasowałem "bootloader code" co to jest ? Jak to przywrócić?

Błąd z CoCoox:

C:\CooCox\CoIDE>"C:/CooCox/CoIDE/bin\coflash.exe" program STM32F051R8 "C:/CooCox/CoIDE/workspace/test/test/Debug/bin/test.elf" --adapter-name=ST-Link --port=SWD --adapter-clk=2000000 --erase=all --reset=SYSRESETREQ --driver="C:/CooCox/CoIDE/flash/STM32F05xx_64.elf"
Error: Connect failed, check config and cable connection

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 lut 2015, o 14:58 
Użytkownik

Hej,
Skoro ST-LINK widzi Twój zestaw, to wykasuj w nim całą zawartość pamięci i procek będzie czysty. Zmień w swoim programie ustawienia, aby można było korzystać z SWD na pinach PA13, 14 i będzie OK.

PostNapisane: 7 lut 2015, o 16:51 
Użytkownik

Wciśnij reset i przytrzymaj, kliknij na guzik wgrywania kodu w CooCox i puść reset - powinno ruszyć. Ewentualnie pod ST-LINK utility CTRL+S i ustaw 'mode' na connect under reset czy jakos tak, połącz i skasuj procka.

Strefa czasowa: UTC + 1