Wiem, ten temat przewijał się parokrotnie. Trochę czasu spędziłem na szukaniu informacji na tym i innych forach.
Lampka, ma certyfikat CE, żarówka ma certyfikat CE, ale to wcale nie oznacza, że lampka z żarówką mają certyfikat CE, bo to już jest inny produkt. No właśnie jak z tym jest kupuje szafkę, pasek diod led, zasilacz. Montuje pasek led w szafce. Sprzedaje konsumentowi szafkę podświetlaną led i zasilacz. Wytworzyłem nowy produkt. Jeszcze inny przykład. Jest producent reklam, robi jakiś tam kaseton montuje w nim moduły led, zasilacz, sprzedaje taki gotowy produkt. Musi mieć on certyfikat CE, czy wystarczy, że moduły led i zasilacz go mają?
Jeśli ten certyfikat jest potrzebny, to zawsz to można byłoby sobie zrobić "biznes", na zasadzie: PR-producent reklam Ż-życzliwy "biznesman" puk puk Ż: Czy tu producent reklam? PR: Tak Ż: Ma pan certyfikat CE na kasetony? PR: Nie Ż: Zapłaci mi pan kwotę X i wykonana badanie w labolatorium XYZ to zapominamy o sprawie, jeśli nie to zawiadomię odpowiednie urzędy.
Tego typu schemat działa jest dość często wykorzystywany aby zarobić, nie będę rostrząsał czy jest to etyczne, czy nie.
Teraz jeszcze inna sprawa, z tego co zauważyłem, jest część użytkowników która miała jakąś styczność z robieniem certyfikatów CE. Może by zrobić jakąś listę firm, które zajmują się wykonywaniem takich certyfikatów. Myślę że byłoby to bardzo pomocne i ułatwiło pracę wielu ludziom.
Strasznie się rozpisałem...
|