Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 26 sty 2025, o 08:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Certyfikacja CE
PostNapisane: 6 lut 2015, o 14:33 
Użytkownik

Wiem, ten temat przewijał się parokrotnie. Trochę czasu spędziłem na szukaniu informacji na tym i innych forach.

Lampka, ma certyfikat CE, żarówka ma certyfikat CE, ale to wcale nie oznacza, że lampka z żarówką mają certyfikat CE, bo to już jest inny produkt.
No właśnie jak z tym jest kupuje szafkę, pasek diod led, zasilacz. Montuje pasek led w szafce. Sprzedaje konsumentowi szafkę podświetlaną led i zasilacz.
Wytworzyłem nowy produkt. Jeszcze inny przykład. Jest producent reklam, robi jakiś tam kaseton montuje w nim moduły led, zasilacz, sprzedaje taki gotowy
produkt. Musi mieć on certyfikat CE, czy wystarczy, że moduły led i zasilacz go mają?

Jeśli ten certyfikat jest potrzebny, to zawsz to można byłoby sobie zrobić "biznes", na zasadzie:
PR-producent reklam Ż-życzliwy "biznesman"
puk puk
Ż: Czy tu producent reklam?
PR: Tak
Ż: Ma pan certyfikat CE na kasetony?
PR: Nie
Ż: Zapłaci mi pan kwotę X i wykonana badanie w labolatorium XYZ to zapominamy o sprawie, jeśli nie to zawiadomię odpowiednie urzędy.

Tego typu schemat działa jest dość często wykorzystywany aby zarobić, nie będę rostrząsał czy jest to etyczne, czy nie.

Teraz jeszcze inna sprawa, z tego co zauważyłem, jest część użytkowników która miała jakąś styczność z robieniem certyfikatów CE. Może by zrobić jakąś listę firm, które zajmują się wykonywaniem takich certyfikatów. Myślę że byłoby to bardzo pomocne i ułatwiło pracę wielu ludziom.

Strasznie się rozpisałem...

PostNapisane: 6 lut 2015, o 14:39 
Moderator

Panie kolego po co tworzyć nowy wątek - wystarczy w szukajce na forum (na górze wpisać "certyfikat CE") i od razu znajdziesz:

topic9025.html

proszę już nie zakładać dodatkowych wątków o tym samym

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1