Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 30 mar 2026, o 21:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 sty 2015, o 23:10 
Użytkownik

nie bardzo mogę dopatrzyć się za zdjęciach antenek, słabo widzę?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 sty 2015, o 23:13 
Użytkownik

nie bylo antenek zlutowanych. Wzialem z domu moduly bez ... no i tu gdzi jestem teraz nie mam jak zlutowac. Ale zasieg 10cm to bez antenki powinno dac sie osiagnac :)

PostNapisane: 24 sty 2015, o 23:19 
Użytkownik

wystarczy kawałek kabelka o odpowiedniej długości, ale skoro nie masz jak go dolutować to na to nic nie poradzę
nie znam się, ale ktoś mi kiedyś powiedział, że zbyt mała odległość też może sprawiać kłopoty

PostNapisane: 25 sty 2015, o 01:48 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

MikieMan napisał(a):
Grzegorz... napisał(a):
Mój plan jest taki aby mieć sieć czujników temperatury (w każdym pomieszczeniu czujnik), które będą ją wyświetlać na OLED-ach i dodatkowo sterować ogrzewaniem otwierając odpowiednie zawory i włączając pompy.
Oooo to witam Kolegę w klubie :-)
Ja do jesieni mam ambitny plan (jak go nie wykonam to chyba płatnik rachunków za gaz mnie skróci o głowę :lol: ) zrobienia 18 termostatów z OLED-ami do sterowania właśnie ogrzewaniem w każdym pomieszczeniu. Mam wszędzie podłogówkę czyli będzie sterowanie siłownikami na rozdzielaczach i chciałbym mieć jedno "centrum dowodzenia" do podglądu temperatur we wszystkich pomieszczeniach i zmiany parametrów, aby nie latać po pokojach :mrgreen:

Prototyp już gotowy :D

Obrazek

Tylko jeszcze ręcznie wycięte okienko na wyświetlacz i ręcznie wiercone otwory, teraz mam już porządnego Proxxona i dobre frezy, tylko jeszcze precyzyjnego statywu i stołu brakuje ale i tak kolejne egzemplarze powinny być ładniejsze :)

Tak więc Koledzy jeszcze trochę i ja będę się mierzył z Mirkowymi modułami RFM69CW to i razem coś na pewno wypracjemy ;)

Ładne, ładne mimo, że ręcznie "dłubane".
No to i tak jesteś o kilka kroków przede mną, bo ja mam tylko "kupę walających" się części.
Tak z ciekawości to skoro zamierzasz się mierzyć z RFM69 to co wcześniej miałeś w planach (bo ja RFM73, ale Mirek mnie w GB HD przekonał, że 69 lepsze do takich celów).

--
Grzegorz...

PostNapisane: 25 sty 2015, o 09:47 
Użytkownik

Grzegorz... napisał(a):
Tak z ciekawości to skoro zamierzasz się mierzyć z RFM69 to co wcześniej miałeś w planach (bo ja RFM73, ale Mirek mnie w GB HD przekonał, że 69 lepsze do takich celów).
Tak na prawdę to miały być po prostu termostaty sterujące siłownikami i tyle, gdyż wszędzie rozprowadziłem sobie 3-żyłową instalację jak do standardowych termostatów czyli zasilanie oraz linia sterująca włącz/wyłącz siłownik. Jednak radiowe rozwiązania od dawna mi chodziły po głowie i jak tylko dorwałem GreenBooka HD to stwierdziłem, że muszę się z tym tematem zmierzyć i jak się uda opanować te małe cudeńka no to już tylko szare komórki ograniczają funkcjonalność :D

PostNapisane: 25 sty 2015, o 12:20 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

MikieMan napisał(a):
Grzegorz... napisał(a):
Tak na prawdę to miały być po prostu termostaty sterujące siłownikami i tyle, gdyż wszędzie rozprowadziłem sobie 3-żyłową instalację jak do standardowych termostatów czyli zasilanie oraz linia sterująca włącz/wyłącz siłownik. Jednak radiowe rozwiązania od dawna mi chodziły po głowie i jak tylko dorwałem GreenBooka HD to stwierdziłem, że muszę się z tym tematem zmierzyć i jak się uda opanować te małe cudeńka no to już tylko szare komórki ograniczają funkcjonalność :D

No dokładnie tylko wyobraźnia.
Już w jakimś temacie pisałem, że dom mam skrętką owinięty z 5 razy więc mógłbym spokojnie użyć RS-485, ale jakoś tak na ścianie lepiej wygląda urządzonko z OLEDEM i bez kabelka.
Właśnie dlatego zakup GB HD i RFM-ów 69, bo faktycznie możliwość adresowania, a dodatkowo broadcast to jest po prostu "wypas".

--
Grzegorz...

PostNapisane: 25 sty 2015, o 12:25 
Użytkownik

Grzegorz... napisał(a):
bo faktycznie możliwość adresowania, a dodatkowo broadcast to jest po prostu "wypas".

Tutaj nie moglbym sie zgodzic bardziej :) Dlatego caly czas walcze z RFMkami :) na chwile obecna musialem sie troszke wstrzymac bo musze zrobic nowa pare modulow zeby wykluczyc swoje bledy :)

Natomiast dla zainteresowanych oto i wzor moich modulow

Obrazek

Sa one wg mnie o tyle fajne , ze lutujac zenska listwe od dolu i wpinajac je w PORT D (od PD2) mamy do dyspozycji 2 x przerwania (bo chcialbym miec wiecej kontroli nad radiowka ) a nastepnie ze korzystamy z programowego SPI po prostu zmieniamy sobie porty.

dodatkowo tez wyprowadzilem wyjscie na antenke.

Do sciagniecia tu
Załącznik:
Desktop.zip

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 25 sty 2015, o 12:59 
Użytkownik

RafPe napisał(a):
Natomiast dla zainteresowanych oto i wzor moich modulow
Bardzo fajna płyteczka :) i widzę, że dałeś dwa kondensatory do filtrowania.
Ja popełniłem podobną płytkę, ale dałem tylko 100nF - ciekawe czy wystarczy bo 2 płytki mam już polutowane.

Obrazek

PostNapisane: 25 sty 2015, o 13:11 
Użytkownik

Bardzo fajnie Ci to wyszlo. Wg mnie starczy Ci / ja dalem 2 bo docelowo chce testowac te plytki ze stabilizatora napiecia a tam mozna powiedziec ze jest "siewca zaklocen"

PostNapisane: 1 lut 2015, o 09:56 
Użytkownik

Witam wszystkich,

Wiec po dluzszym czasie przerwy postanowilem sprobowac znowu i niestety bez zadnych sukcesow. Skladniki te same :
  • 2x ATB smigajace w pelni po 3,3V
  • 2x swiezo zrobione plytki z nowymi RFM69CW (868 MHz)
  • Kod z GB 1:1

Obrazek

Jedyne zmiany jakie dokonalem w kodzie to przenioslem SPI programowe na piny od PD4 do PD7.

I niestety tak jak nie dzialalo wczesniej tak nie dziala teraz. Troszke mnie lapki opadaja bo to jest dosc duzy "show stopper" :( Czy komus udalo sie juz poprawnie uruchomic komunikacje na tych malenstwach ?

PostNapisane: 1 lut 2015, o 10:53 
Moderator

RafPe napisał(a):
Jedyne zmiany jakie dokonalem w kodzie to przenioslem SPI programowe na piny od PD4 do PD7

A sprawdziłeś czy zworka za odbiornikiem podczerwieni jest rozłączona ? mam nadzieję, że zajrzałeś do schematu i ją rozłączyłeś ?

PostNapisane: 1 lut 2015, o 11:21 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
A sprawdziłeś czy zworka za odbiornikiem podczerwieni jest rozłączona ?

Domyslnie na moich zestawach byly rozlaczone bo sie nie bawilem podczerwienia :D

PostNapisane: 1 lut 2015, o 11:37 
Moderator

Rafał a pokaż no ty te schematy tych swoich płyteczek z tymi RFM'ami

PostNapisane: 1 lut 2015, o 12:02 
Użytkownik

Oto i one

ObrazekObrazek

PostNapisane: 1 lut 2015, o 15:50 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

RafPe napisał(a):
Jedyne zmiany jakie dokonalem w kodzie to przenioslem SPI programowe na piny od PD4 do PD7.

Czy tym razem też przestawiłeś częstotliwość? Skąd taka długość antenki? Powinno być 83mm od masy do końca (dolicz ścieżkę która wystaje poza masę).

Jak nie masz co robić to napisz funkcję, która wypisuje wartości wszystkich rejestrów. Może coś się wypatrzy. Troszkę kiepsko, że masz 868 MHz, a w książce było 433, bo najlepiej na początku po prostu odpalić coś sprawdzonego na 100%.
RafPe napisał(a):
Czy komus udalo sie juz poprawnie uruchomic komunikacje na tych malenstwach ?

Kolega szopler bawił się na modułami na 868 MHz link, ale to było jeszcze zanim Mirek zrobił bibliotekę.

PostNapisane: 1 lut 2015, o 17:09 
Użytkownik

Krauser napisał(a):
Jak nie masz co robić to napisz funkcję, która wypisuje wartości wszystkich rejestrów

Mam ja juz napisana.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Cos jest na rzeczy bo odczytuje wszystkie rejestry ladnie a takze mam wlaczone przerwanie kiedy pakiet zostal wyslany wiec widze "na rejestrach" ze FIFO sie ladnie zapelnia a nastepnie pakiet jest wysylany kiedy wrzuce tryb TX.

No niestety szkoda tych 433 :) ale bede probowac z tym co mam

PostNapisane: 1 lut 2015, o 17:13 
Moderator

Cytuj:
No niestety szkoda tych 433 ale bede probowac z tym co mam

Nie za bardzo rozumiem dlaczego te na 866 miałyby nie działać - ale na wszelki słuczaj jeszcze raz sprawdzę w firmie tzn jak będę w firmie i znajdę troszkę czasu

PostNapisane: 1 lut 2015, o 18:54 

RafPe napisał(a):
Mam ja juz napisana.

Spoko to zapodaj co wypisuje.

PostNapisane: 4 lut 2015, o 19:51 
Użytkownik

Witam,

Troszke czasu mi to zajelo zeby to wrzucic ale nie mialem zbytnio czasu na walke z radiowkami ostatnio.

Oto co wyrzuca mi sie na ekran jak odpytam rejestry

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

@Mirrek: Podejrzewam ,ze nie miales czasu rzucic okiem na 868 w biurze ?

PostNapisane: 4 lut 2015, o 23:44 

Szkoda że to nie hexy. Częstotliwość ustawiona na 868 MHz. Dla innych częstotliwości ustawienia mogą pozostać takie same, bo wszystkie zależności są spełnione.
To co bym zmienił to Register: 24 z 0x08 na 0x88 jak jest rekomendowane

PostNapisane: 11 lut 2015, o 22:31 
Użytkownik

Dla potomnych :D

Troszeczke do przodu bo udalo mi sie w koncu uruchomic "w miare" dzialajaca komunikacje miedzy nadajnikiem a odbiornikiem uzywajac ponizszej inicjalizacji :

język c

Problem jednak (o ile mozna to nazwac problemem ? ) ze dostaje czasem smieci zamiast poprawnego pakietu - i w tym miejscu wydaje mi sie , ze brak wiedzy w zakresie systemow radiowych troszeczke mnie ogranicza jesli chodzi o znalezienie zrodla tego problemu :/

Powinno byc caly czas "RafRadio" a dostaje pozniej duzo smieci.

język c

Bede szukac dalej i jesli nastapia postepy na pewno wkleje ta informacje :D

PostNapisane: 11 lut 2015, o 22:33 
Moderator

ja powalczę z tym w ten weekend mam nadzieję

PostNapisane: 11 lut 2015, o 22:44 
Użytkownik

Cytuj:
ja powalczę z tym w ten weekend mam nadzieję

Fajnie :) bo to jest ostatni puzel w mojej ukladance automatyzacji swiata :D

PostNapisane: 13 lut 2015, o 20:00 

RafPe napisał(a):
Problem jednak (o ile mozna to nazwac problemem ? ) ze dostaje czasem smieci zamiast poprawnego pakietu

Masz CRC, ale skonfigurowane jako RF_PACKET1_CRCAUTOCLEAR_OFF co oznacza, że nawet jak suma kontrolna jest błędna to pakiet nie jest kasowany z FIFO i możesz go sobie odczytać. Może lepiej odrzucać błędne ramki?
Z ustawienia w rejestrze REG_SYNCCONFIG widać, że ramka na początku nie zawiera błędów (bo liczba akceptowalnych błędnych bitów wynosi 0 dla tej części ramki) inaczej została by odrzucona.
Jeśli chodzi o ustawienia to zmieniać można:
REG_BITRATEMSB
REG_BITRATELSB
REG_FDEVMSB
REG_FDEVLSB
REG_RXBW
O tym za chwilę, bo może nie będzie potrzebne.
Skoro ramka jest poprawna na początku a rozjeżdża się pod koniec to proponuję zwiększyć znacząco liczbę bajtów preambuły czyli
REG_PREAMBLEMSB
REG_PREAMBLELSB
z 5 na 50, 500 lub 5000

W rejestrach REG_BITRATE ustawia się prędkość transmisji w bitach na sekundę:
BR = 32 000 000 / (REG_BITRATE) = 32 000 000 / 0x0D05 = 32 000 000 / 33333 = 9600 b/s
W REG_FDEV dewiację częstotliwości:
FDEV = 32 000 000 / 2^19 * REG_FDEV = 32 000 000 / 2^19 * 0x0241 = 35 kHz
Rejestr REG_RXBW ustala szerokość filtru kanałów i najlepiej wartość RxBw sprawdzić w tabeli:
Table 14 Available RxBw Settings
REG_RXBW -> RxBw = 83 kHz i fc = 4% z RxBw

Należy trzymać się następujących zależności:
0,5 <= 2 * FDEV / BR <= 10
BR < 2 * RxBw
RxBw > 2 * FDEV
FDEV + BR / 2 < 500 kHz
Możesz jeszcze jednak spróbować ustawić rekomendowaną wartość w REG_RXBW = 0x55 co daje 10,4 kHz, ale wtedy FDEV należy zmniejszyć:
REG_FDEVMSB = 0x00
REG_FDEVLSB = 0x50
stąd FDEV = 4,9 kHz
i 2 * 4,9 k / 9,6k = 1 co mieści się w zakresie 0,5...10

PostNapisane: 14 lut 2015, o 18:44 
Użytkownik

@Krauser: zmienilem ustawienia wg Twoich zalecen ale niestety nie wplynelo to pozytywnie na ilosc odbieranych danych. Wydaje mi sie kluczowe takze w calej tej zabawnie moze byc ta antena (w tym wypadku mam swoj drucik).

Zrobilem nowy design z odpowiednio dostosowana antenka PCB ale niestety wytrawiarka mi umarla i nie wiem kiedy bede znowu mogl cos Tworzyc :(

PostNapisane: 21 lut 2015, o 15:46 
Moderator

Informuję, że sprawa z aktualizacją kodu do GB do obsługi także modułów RFM69C na 868 MHz jest rozwiązana ;) ... jeśli ktoś ma potrzebę a posiada oczywiście GB to zapraszam na maila.

Rafał ew potwierdzi (bo testował już poprawkę) czy wszystko śmiga jak należy ;)

PostNapisane: 8 cze 2015, o 14:17 
Nowy

Bawię się ostatnio modułkami RFM69CW. Kupiłem 3 na f=868 MHz. Polutowałem je na płytkach prototypowych, żeby wszystkie wyjścia były łatwo dostępne przez goldpiny. Dodałem filtrację napięcia poprzez 2 kondensatory: 47uF i 22pF. Kupiłem dwustronny, 8-kanałowy konwerter stanów logicznych (sprawdzałem go poprzez podawanie napięć 3.3 i 5V na jedno wejście i mierzenie na drugim wyjściu). Modułki podłączyłem do uC Atmega 32 przez konwerter. Przed wlutowaniem ich na płytki prototypowe moduły odbierały randomowe dane (jakieś krzaki z powietrza). Flaga odebranych danych (funkcja rfm69_receiving) się zmieniała. Po wlutowaniu chciałem je znowu przetestować i odczytać adres Broadcast, który wcześniej zapisałem. Zawsze wychodzi 0. Używam kodu z GB. Poniżej kod, który służy mi do zapisania i odczytu tej wartości. Proszę o zerknięcie, czy jest on w porządku:

Kod:
rfm69_init( FREQ(868), 0, ADDR_FILTER_OFF, 0, 0 );//inicjalizacja

void sw_press()//funkcja do obsługi przycisku
{
rfm69_SetBroadcastAddress(12);//ustawiam adres Broadcast na 12
uint8_t wart=0;//zmienna wewnątrz funkcji
lcd_str("BA ");//LCD
wart=rfm69_cmd(0x3A00,0);//odczytaj i przypisz do zmiennej adres Broadcast
lcd_int(wart);//wyswietl na LCD
}

Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Ewentualnie jeśli jest ktoś ze Szczecina lub okolic i chciałby spróbować je przetestować, zanim kupię nowe, to proszę dać znać ;) Załączam zdjęcie mojego układu.
Poniżej link do zdjęcia mojego układu:

Obrazek

[ fotki na forum to wstawiamy tak: topic44.html - proszę poprawić ok? - mirekk36 ]

Ostatnio edytowano 9 cze 2015, o 00:59 przez bombardier, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 8 cze 2015, o 14:32 
Moderator

bombardier napisał(a):
Używam kodu z GB

A czytałeś pan co napisałem post wyżej nad twoim ?

PostNapisane: 9 cze 2015, o 01:01 
Nowy

Poprawiłem obrazek, używam najnowszego kodu v02. Dostałem go mailem od Pana ;) Zależy mi na przetestowaniu modułków lub spr, czy mam błąd w kodzie do odczytywania wartości rejestru. Pozdrawiam

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1