Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 23 lis 2024, o 13:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 lut 2015, o 09:37 
Moderator

No to nie żaden chip ... tylko dowolne urządzenie zewnętrzne. Ale ok to nie takie istotne - na to możesz poradzić sobie sam stawiając własny router w którym sklonujesz MAC adres swojego kompa i przez router będziesz mógł podłączać ile chcesz zewnętrznych urządzeń

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 lut 2015, o 09:14 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
No to nie żaden chip ... tylko dowolne urządzenie zewnętrzne. Ale ok to nie takie istotne - na to możesz poradzić sobie sam stawiając własny router w którym sklonujesz MAC adres swojego kompa i przez router będziesz mógł podłączać ile chcesz zewnętrznych urządzeń

Próbowałem postawić na starszym routerze pentagram router nie chciał działać.Na przedłużacz wifi działał ale skąd tu teraz wziąć antenę która przerobi mi sygnał wifi na kabel ETHERNET. Może pan mnie nauczy jak mam sklonować MAC adres ?

PostNapisane: 1 mar 2015, o 13:54 
Nowy

Z tego co mnie uczyli na uczelni to adres MAC i igły do akupunktury są unikalne a jak go sklonujemy to już przestanie nim być:)

Ostatnio edytowano 3 sty 2018, o 15:34 przez pozo, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 1 mar 2015, o 14:28 
Użytkownik

witam,

Cytuj:
Próbowałem postawić na starszym routerze pentagram router nie chciał działać.Na przedłużacz wifi działał ale skąd tu teraz wziąć antenę która przerobi mi sygnał wifi na kabel ETHERNET

To może od początku. Narysuj swoją topologię sieci . Jak doprowadzony internet jest (kabel, radio) jaki masz router do tego lub kartę sieciową. Narysuj kolego to wszystko a wiele się wyjaśni. Postaram się pomóc, ale zacząć trzeba od początku, bo na razie to co napisałeś to takie nie wiadomo co. Spokojnie, powoli ale od początku.

Pozdrawiam, Paweł

PostNapisane: 2 mar 2015, o 09:22 
Użytkownik

gizmo5418 napisał(a):
witam,

Cytuj:
Próbowałem postawić na starszym routerze pentagram router nie chciał działać.Na przedłużacz wifi działał ale skąd tu teraz wziąć antenę która przerobi mi sygnał wifi na kabel ETHERNET

To może od początku. Narysuj swoją topologię sieci . Jak doprowadzony internet jest (kabel, radio) jaki masz router do tego lub kartę sieciową. Narysuj kolego to wszystko a wiele się wyjaśni. Postaram się pomóc, ale zacząć trzeba od początku, bo na razie to co napisałeś to takie nie wiadomo co. Spokojnie, powoli ale od początku.

Pozdrawiam, Paweł

Vectra jest dostawcą. Po mieście jest rozprowadzony światłowód. Dochodzi do bloków (klatki schodowej) lub skrzynek z koleji dochodzi do routera w zwykłym satelitarnym kablu.Router który posiadam to thomson.

PostNapisane: 2 mar 2015, o 09:54 
Użytkownik

Witam,

Z tego co zrozumialem to nie jesteś właścicielem routera/modemu, ani nie masz możliwości sie na niego zalogować?
W jaki sposób jesteś podpięty do tego routera (usb, ethernet)? Sama nazwa thomson niewiele mówi. Jaki adres ip dostajesz na komputerze? Coś więcej napisz.
Czy ten router działa jako router, czy tylko jako modem ? Nie miałem do czynienia z operatorem Vectra, więc nie wiem jakie oni sztuczki stosują, ale ze wszystkim idzie sobie poradzić.

Pozdrawiam, Pawel

PostNapisane: 4 mar 2015, o 15:39 
Użytkownik

gizmo5418 napisał(a):
Witam,

Z tego co zrozumialem to nie jesteś właścicielem routera/modemu, ani nie masz możliwości sie na niego zalogować?
W jaki sposób jesteś podpięty do tego routera (usb, ethernet)? Sama nazwa thomson niewiele mówi. Jaki adres ip dostajesz na komputerze? Coś więcej napisz.
Czy ten router działa jako router, czy tylko jako modem ? Nie miałem do czynienia z operatorem Vectra, więc nie wiem jakie oni sztuczki stosują, ale ze wszystkim idzie sobie poradzić.

Pozdrawiam, Pawel

Tak jak mówisz nie jestem właścicielem jak zrezygnuje z ich usług i nie mogę się zalogować. Żeby się zalogować gościu przychodzi z minikomputerem odblokowuje i gotowe. Jestem podpięty ethernet kiedyś byłem na USB ale tylko zagracałem sobie slot w kompie i teraz jestem przez ethernet. Thomson twg850-4.
Ip 95.165........ Działa jako switch i wifi router.
Wydaje się że za rok nie będe miał od nich neta bo jak robili tory to co chwilę nie było nic i teraz kombinują żeby zarobić na kliencie a nie stracić.

PostNapisane: 4 mar 2015, o 20:44 
Użytkownik

Witam,

Cytuj:
Ip 95.165........ Działa jako switch i wifi router.

To IP co podałeś, to komputer dostaje ?? Jeśli tak, to ten thompson pracuje tylko jako modem. A sprawdzałeś czy po wifi jesteś się wstanie połączyć przez telefon komórkowy, tablet ?? Jeśli nie, to masz filtrację na thompsonie uruchomioną. Ale jest wyjście. Najszybciej pomogę Ci via skype albo gg ( nick na skype taki jak na forum, więc śmiało pisz), bo w takim tempie jak odpowiadasz na forum to będziemy dłuuugo szukać rozwiązania.

Ok, wspominałeś, że masz router Pentagrama z wifi. Jeśli rzeczywiście ten thompson pracuje tylko jako modem, to musisz w komputerze zobaczyć w jaki sposób jest pobierany adres IP. To ważne !!! Czy jest to za pomocą DHCP, czy też połączenie jest realizowane przez PPPOE , lub za pomocą jeszcze innego protokołu. Będzie to potrzebne do konfiguracji Twojego pentagrama. Potrzebny jest również MAC twojej karty sieciowej komputera. Najszybciej można to pozyskać otwierając konsole (aplikacja windowsowa wbudowana to CMD.EXE), oraz wpisując ipconfig /all
Komenda ta wyświetli wszystkie dostępne interfejsy sieciowe dostępne w komputerze. Będziesz musiał odnaleźć swoją kartę sieciową na tej liście oraz odczytać i zapisać na kartce cyferki z linii ADRES FIZYCZNY. (postać xx-xx-xx-xx-xx-xx).

Jak już masz potrzebne informacje, można przystąpić do podpięcia routera a następnie skonfigurować go.

Port WAN Pentagrama łączysz z portem w thompsonie pod który jest obecnie podpięty komputer.
Komputer natomiast podpinasz do jednego z portów LAN Pentagrama. Jeśli nic w pentagramie nie konfigurowałeś, to powinien mieć domyślnie włączone przydzielanie adresów po DHCP na portach LAN. Jeśli natomiast już coś za bardzo namieszałeś w nim, to przywróć go do ustawień fabrycznych.

Jeśli komputer sobie pobierze adres ( ważne, aby w ustawieniach karty sieciowej komputera było ustawione automatyczne pobieranie adresów IP) z pentagrama to się zaloguj do Pentagrama. Będzie można skonfigurować wówczas Pentagrama.

Pozdrawiam, Paweł

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1