Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 27 gru 2024, o 02:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 lis 2015, o 18:05 
Użytkownik

Ja dziś zawiesiłem procesor Atmega32A w zestawie ATB1.04. Przestawiłem fusebity na wewnętrzny oscylator trzecia pozycja od góry. Jak to naprawić dodam, że komunikat od AVRDUDE taki sam jak kolegi z początku tematu. Próbowałem wszystkich prędkości SCK oraz auto SCK. Mirku może wypuścisz jakiś fajny schemacik fusebit doctora?
Pozdrawiam
Ps macie jakieś pomysły, ja myślałem, że za pomocą MkAVRCalculatora nie jestem w stanie zawiesić proca.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 lis 2015, o 18:39 
Użytkownik

Czy na pewno przestawiłeś na wewnętrzny oscylator? Trzecia pozycja dla wewnętrznego oscylator to 4MHz, więc nie powinieneś mieć problemów przy programowaniu.
Może wklej wszystkie ustawienia jakie dałeś (o ile je pamiętasz).

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 19 lis 2015, o 18:46 
Użytkownik

Już się robi. Taki komunikat wywala AVRDude

avrdude_mk.exe: set SCK frequency to 93750 Hz
avrdude_mk.exe: error: programm enable: target doesn't answer. 1
avrdude_mk.exe: initialization failed, rc=-1
avrdude_mk.exe: AVR device initialized and ready to accept instructions
avrdude_mk.exe: Device signature = 0x000000
avrdude_mk.exe: Yikes! Invalid device signature.
avrdude_mk.exe: Expected signature for ATMEGA8 is 1E 93 07

Przepraszam ustawiłem ext. Clock Start up time 6CK trzecia pozycja w pierwszej zakładce
Zrobiłem tak dlatego, iż chciałem się połączyć z prockiem za pomocą ft232r W MAvrCalculatorze. Poźniej podłączyłem usbAsp i wgrałem fusy. I teraz mam problem??? :(

Ostatnio edytowano 19 lis 2015, o 18:59 przez marcin1984, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 19 lis 2015, o 18:55 
Użytkownik

Cytuj:
ustawiłem ext. Clock
To wybrałeś zewnętrzne taktowanie procesora. Musisz mu teraz podać zewnętrzny sygnał zegarowy na wejście XTAL1.
Jest to proste, ale sam musisz powiedzieć co masz pod ręką. W najgorszym wypadku będziesz musiał coś sobie zlutować. Ale jak masz inny działający układ to możesz z niego szybko i łatwo wygenerować clocka :)

--
Pozdrawiam,
Robert

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Cytuj:
dziś zawiesiłem procesor

Procesora nie zawiesiłeś tylko pozbawiłeś go sygnału zegarowego

PostNapisane: 19 lis 2015, o 18:58 
Użytkownik

Jakiej częstotliwości użyć? 6kHz

PostNapisane: 19 lis 2015, o 19:05 
Użytkownik

Jak masz więcej to daj więcej, nawet 1MHz.
Przy 6KHz to będzie ci strasznie wolno szła komunikacja po ISP, ale też tak możesz zaprogramować procka o ile dasz odpowiednio wolny SCK.

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 19 lis 2015, o 19:28 
Użytkownik

Dzięki kolego. Jutro w pracy użyję generatora funkcyjnego. Koledzy takowy posiadają. Pozdrawiam
Marcin

PostNapisane: 20 lis 2015, o 09:15 
Moderator

Kurczę na zestawie ATB macie WSZYSTKIE możliwości taktowania procka jakie się tylko zamarzą komuś i można go wybudzić z dowolnej śpiączki wywołanej wg was błędnym ustawieniem fusebitów - a wy zamiast poczytać na stronie http://www.atnel.pl jak to zrobić pytacie o fusebit doctora ? albo co zrobić gdy zablokowałem procka w zestawie ATB ? .... ;) eeeeh panowie panowie

w zestawie ATB nie da się zablokować procka, za to WARTO, polecam - zaglądać na stronę konkretnie już podaję link
http://atnel.pl/instrukcja-atb-rev-1-04.html

jest to dział ELEKTRONIKA na naszej stronie a tam co? No instrukcja do ATB i nie tylko, i co widać na tej stronie ?

Obrazek

no i niech mi ktoś jeszcze po tym powie, że nie może "odblokować" procka po błędnym ustawieniu fusebitów. Słowo "odblokować" umieszczam w cudzysłowach bo nie jest to ŻADNE zablokowanie procka przede wszystkim ....

Nadmienię, że opcja ta w naszych zestawach ATB istnieje od zarania dziejów ATB i uratowała już ..... włosy na głowie niejednemu początkującemu ...

------------------------ [ Dodano po: 14 minutach ]

Aha panowie na ZEUSA - przestańcie pisać takie .... hmmm no dobra delikatnie to określę - DZIWNE RZECZY jak ktoś wyżej napisał albo do mnie w mailu, cytuję:

Cytuj:
Ps chodzi o zawieszenie procka poprzez MkAVRCalc oraz jego odblokowanie

rskup napisał(a):
Cytuj:
dziś zawiesiłem procesor

Procesora nie zawiesiłeś tylko pozbawiłeś go sygnału zegarowego

Więc OSTATECZNIE bo coraz więcej początkujących osób zaczyna mówić takie rzeczy - zmianą fusebitów CKSEL czyli tych odpowiedzialnych za taktowanie mikrokontrolera:

1. nie zawiesza się go
2. nie blokuje się go
3. nie uszkadza się go
4. nie dezintegruje się go

itd itp

tylko się zmienia źródło taktowania - a to jest bardzo fajna opcja! ... dzięki której mamy sporo różnych możliwości .... Ostatnio nawet przez telefon - dzwoni do mnie jedna osoba do firmy i pyta,

Cytuj:
czy jeśli zmienię taktowanie procesora na zewnętrzny kwarc a nie mam tego kwarca - to nadal będę mógł używać procesora ? czy zostanie on zablokowany i będę musiał go wyrzucić?

sorki ale poważnie takie pytania mi się trafiają .....

a ja mówię człowiekowi

Panie, a jak Panu by ktoś serce wyrwał to będziesz pan żył ? No nie .... Ale jak ktoś w trakcie operacji podłączy pana do sztucznego serca na zewnątrz bo pańskie trzeba zatrzymać i naprawić - to będziesz pan żył ? No będę .... a no właśnie bo serce to taki oscylator wewnętrzny, fabryczny - na którym pan działasz jak ta ATmega, a to sztuczne serce to taki rezonator kwarcowy zewnętrzny - i można jak pan widzisz zmienić czasem panu źródło taktowania .....

człowiek zrozumiał

Być może komuś to wyjaśnienie wydaje się banalne albo durne - ale to już na to nic nie poradzę - do niektórych osób to na prawdę trafia - dlatego tu je przytoczyłem.

PostNapisane: 20 lis 2015, o 16:29 
Użytkownik

Witam.
Już się poprawiam napisałem błędnie, że było to zablokowanie procesora, ja po prostu przestawiłem fusebity na zewnętrzny sygnał zegarowy. Przepraszam za mój błąd. Dziś udało się go wybudzić ze śpiączki, po podaniu sygnału 6MHz z układu FT232R. Teraz wszystko śmiga. Wybacz Mirek, że zawracam Ci głowę takimi błahostkami. Wiesz dla mnie jako prostego elektryka-automatyka to całe programowanie z trudem przychodzi, następnym razem będę więcej czytać i się szkolić.
Pozdrawiam
Marcin

PostNapisane: 20 lis 2015, o 16:45 
Moderator

Po pierwsze - powtórzę to jeszcze raz - przeczytaj JEDEN RAZ całego Bluebooka i jak mantrę powtórzę - NIE PO TO ŻEBY NAGLE WSZYSTKO ZAPAMIĘTAĆ ale żeby zrozumieć o co chodzi i jak szukać wiedzy w BB później gdy czyta się go na wyrywki ....

Po drugie - weź obejrzyj sobie DOKŁADNIE przynajmniej ten poradnik:
http://mirekk36.blogspot.com/2015/07/ec ... ogram.html

Po trzecie ustaw że taktowanie z zewnętrznego kwarca tak jak miałeś gdy zakupiłeś zestaw ATB a nie bawisz się w taktowanie go wciąż z FT232

Po czwarte - proszę - błagam no czytaj pan że instrukcje ze strony atnel.pl na początek a o to co ew niezrozumiałe to śmiało pytaj - a nie odwrotnie. Bo chyba nie powiesz mi, że ciężko znaleźć w necie stronę

www.atnel.pl

a na niej wejść w dział ELEKTRONIKA a tam znaleźć

- instrukcję do zestawu ATB
- instrukcję do wbudowanego programatora
- instrukcję do programu MkAvrCalculator - ale to w dziale OPROGRAMOWANIE

no na prawdę zacznij od tego właśnie

PostNapisane: 20 lis 2015, o 16:50 
Użytkownik

Mirek usunąłem połowę poprzedniego komentarza. Ponieważ dałem nieźle pupy nie miałem podłączonych linii z isp do rs232 sorry.

PostNapisane: 20 lis 2015, o 16:59 
Moderator

Więc tym bardziej (mam nadzieję) zrozumiesz - ile muszę mieć i mam cierpliwości pisząc to co piszę i na forum i na blogu i w książkach ... ale też pracując wciąż nad poradnikami wideo

PostNapisane: 20 lis 2015, o 17:13 
Użytkownik

No podziwiam Cię za tę cierpliwość :) Trzeba przyznać masz stalowe nerwy :) Odpisując tysiąc razy, te same odpowiedzi, na te same pytania. Ja mam tak, że chciałbym się nauczyć programować jak najszybciej aby zmienić stanowisko w mojej pracy. I robię czasem wszystko za szybko. Niestety niepotrzebnie.
Pozdro Mirku za twoje stalowe nerwy ;)

PostNapisane: 20 lis 2015, o 17:15 
Użytkownik

Ja przy okazji walnę się w pierś za nieoptymalne doradzenie koledze :oops:
Cytuj:
To wybrałeś zewnętrzne taktowanie procesora. Musisz mu teraz podać zewnętrzny sygnał zegarowy na wejście XTAL1.
Jest to proste, ale sam musisz powiedzieć co masz pod ręką. W najgorszym wypadku będziesz musiał coś sobie zlutować. Ale jak masz inny działający układ to możesz z niego szybko i łatwo wygenerować clocka

Od początku założyłem, nie wiem dlaczego, że kolega uruchamia to na jakiejś stykówce. A on wyraźnie napisał o zestawie ATB:
Cytuj:
Ja dziś zawiesiłem procesor Atmega32A w zestawie ATB1.04.
No cóż, ja kazałem mu wchodzić przez okno zamiast wziąć klucz i otworzyć drzwi :cry:

--
Pozdrawiam,
Robert

------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]

Już wiem skąd się wzięło to przeświadczenie :) Ten topic zaczął się 10 miesięcy temu i pierwotny autor miał na początku podobny problem a z treści wynikało, że on nie miał ATB.
A człowiek zamiast czytać co ma wprost napisano, woli sam się domyślać i wyciągać swoje wnioski ...

PostNapisane: 20 lis 2015, o 17:44 
Moderator

rskup napisał(a):
Ten topic zaczął się 10 miesięcy temu i pierwotny autor miał na początku podobny problem a z treści wynikało, że on nie miał ATB.

I to pokazuje TYLKO JEDNO - że trzeba ZAKŁADAĆ NOWY WĄTEK z własnym problemem a nie na zasadzie

"mam podobny problem - a nie chce mi się zakładać nowego wątku to zapytam tutaj...."

No i robi się masakra tak na prawdę na forum - a może też prowadzić do pomyłek - i ja też podobnie jak ty rskup - niejednokrotnie się naciąłem w ten sam sposób ;) no ale cóż jesteśmy tylko ludźmi a nie robotami ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1