Witam Chciałem się zapytać szanownych kolegów czy ktoś miał bądź ma doświadczenia z wyświetlaczem QDSP-2289 ? Ja w zeszłym roku bawiłem się nim trochę, zrobiłem jakiś prosty zegarek na stykówce i jakoś to chodziło (driver nasmarowałem na szybko i jakoś chodził - miałem go poprawić i tak się stanie niedługo) ale nie wiem czemu mój projekt razem z wyświetlaczem odszedł w zapomnienie. Dzisiaj go wydobyłem z pudełka i chciałbym zrobić sobie zegarek ale już bardziej poważny w smd i z bajerkami ( przyciski pojemnościowe, barometr , termomert i może kto wie ....licznik Geigera ?) ale mam problem z zasilaniem, nie do końca jest jasne ile pobierają kolumny (datasheet ...nie dostępny- podobne to seria HDSP i w sumie na nich sie opierałem) ale mi wychodzą trochę kosmiczne prądy rzędu kilkuset mA na kolumnę ( w sumie zapalają się od razu 4 kolumny po 7 diodek) licząc że każda dioda (punkt) to 10mA (tego nie jestem pewny) w sumie wychodzi około 280mA na kolumnę ? Wiem że to trochę i dużo i mało. Ostatnie testy jakie robiłem to 50-100mA i chyba starczało -świecił , w sumie trochę się bałem aby nie zjarać wyświetlaczy trochę szkoda dziadka, zresztą one chyba są teraz robione gdzieś daleko na wschodzie ...tak mi się wydaje , nie wyglądają na stare. Powtórzę pytanie: Czy ktoś miał bądź ma doświadczenia z wyświetlaczem QDSP-2289 ?
Serdecznie pozdrawiam
|