Buduję właśnie prosty system raportowania o zdarzeniach zachodzących w moim domu (wykrycie ruchu PIR-ką, dzwonek do drzwi itp.). Zacznę od prostego monitorowania jednej PIR-ki. W przypadku wykrycia ruchu moduł z Atmegą będzie wysyłał pakiet UDP do "serwerka" na RaspBerry Pi. Na RasPi będzie pracował daemon, który prześle informację na mój telefon komórkowy, korzystając z serwisu Pushover.
Oczywiście nie mogę pozwolić, żeby powiadomienia były wysyłane cały czas. Muszę mieć jakiś sposób aktywowania raportowania. Stąd moje pytanie: w jaki sposób najlepiej udostępnić różnym programom jedną "zmienną", która byłaby dostępna globalnie w całym systemie? Mógłbym ją przełączać z poziomu prostej strony Internetowej, a do tego jakiś prosty skrypt mógłby jeszcze manipulować przy niej automatycznie (np. codziennie aktywując raportowanie w godzinach pracy). Najważniejsze jest to, żeby daemon odbierający pakiety od czujników mógł dostać się do tej zmiennej i w zależności od jej stanu podjąć decyzję o wysłaniu (lub nie) powiadomienia na telefon.
Myślałem o zapisywaniu informacji do pliku na RAM-dysku (co by nie męczyć karty SD w RasPi) ale może jest jakiś łatwiejszy/bardziej właściwy sposób, o którym nie wiem?
|