Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 30 mar 2026, o 02:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 sty 2015, o 13:05 
Nowy

Cześć, na wstępie chciałbym zaznaczyć, że jestem raczej mocno początkujący w temacie uprocesorów, liznąłem trochę tematu w technikum (jakieś proste migacze na arduino etc) ale to było dawno i zupełnie nic pamiętam.

Potrzebuję wykonać, jak najprostsze urządzenie pomiarowe, które będzie mierzyło rezystancję i temperaturę oraz wyświetlało to na wyświetlaczu LCD. Chodzi tutaj konkretnie o pomiar rezystancji skóry (np między dwoma palcami) oraz temperatury ciała.
Zasilane będzie akumulatorem li-ion 3,7V z telefonu, pomiar temperatury na czujniku DS18b20.

Które mikroprocesor byłbym najlepszy i najprościej dało by się na nim wykonać taki projekt? Wstępnie myślałem nad użyciem ATmega8L, już ma wbudowany przetwornik analogowo-cyfrowy.

Dzięki z góry ;)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 sty 2015, o 13:06 

Lepszym wyborem będzie Atmega88, jest to nowsza wersja ósemki.

PostNapisane: 8 sty 2015, o 13:19 
Nowy

rezasurmar napisał(a):
Lepszym wyborem będzie Atmega88, jest to nowsza wersja ósemki.

Mógłbyś w kilku słowach powiedzieć - dlaczego? Tak jak wspominałem, układ ma być w sumie jak najprostszy i jego wykonanie też jak najprostsze (w sumie będę się uczył obsługi mikroprocesorów wykonując ten układ - z braku czasu jest to moje jedynie, wiem, że mało optymalne - wyjście) - z tego co widzę, dużo więcej jest poradników (czy już gotowych projektów) do układów na Atmedze 8, niż na 88.

Ostatnio edytowano 8 sty 2015, o 13:24 przez vonsatch, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 8 sty 2015, o 13:23 

Porównaj sobie PDFy. Sam nie używam już od dawna atmegi 8, a 88 nigdy nie używałem, bo wolę 644. Po prostu jest nowsza, ma parę ficzerów, po drugie atmega8 miała zwarte zasilanie AVCC z VCC przez rezystor 10omów (tj. nie wiem czy wszystkie czy część serii/wersji) przez co nawet po filtrowaniu zasilania siało na ADC.

PostNapisane: 8 sty 2015, o 14:14 
Użytkownik

To jakaś praca dyplomowa, jeśli można spytać? Nie wiem czy celem projektu jest badanie rezystancji skóry w zależności od zmieniających się warunków (np. temperatury ciała), ale jeśli tak, to może warto uwzględnić również wilgotność i dodać jakiś czujnik?

PostNapisane: 17 sty 2015, o 16:32 
Nowy

tomekm napisał(a):
To jakaś praca dyplomowa, jeśli można spytać? Nie wiem czy celem projektu jest badanie rezystancji skóry w zależności od zmieniających się warunków (np. temperatury ciała), ale jeśli tak, to może warto uwzględnić również wilgotność i dodać jakiś czujnik?

Prosty projekt na uczelni, bardziej istotne jest po prostu właściwe działanie urządzenia pod względem elektroniki, a nie sama metodologia pomiaru.

PostNapisane: 17 sty 2015, o 22:14 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Zmiana programu z Atmegi8 na Atmegę88 to tylko korekta niektórych nazw rejestrów i przerwań. Radzę jednak wziąć 88, bo jak skończy się pamięć to wtedy bez żadnych zmian w kodzie przechodzisz na 168 czy 328.

Strefa czasowa: UTC + 1