Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 9 lut 2025, o 01:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 sty 2015, o 01:50 
Nowy

Witam wszystkich,
Muszę zrobić projekt płytki PCB. Problem w tym, że nigdy nie miałem styczności z czymś takim i nie wiem zupełnie jak się za to zabrać
Dostałem takie coś: http://ifotos.pl/zobacz/ScanPCBjp_wreprqa.jpg by zrobić z tego płytkę... Muszę ją wykonać w programie Eagle.
Moglibyście mi jakoś pomóc?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 sty 2015, o 02:06 
Użytkownik

Ale z czym masz konkretnie problem?

Zajrzyj do poradników, wiele wyjaśnią: http://mirekk36.blogspot.com/p/spis-tresci.html
I jeszcze jeden adres, który może być przydatny (taki krótki kurs, właściwie nazwałbym go "wprowadzeniem"): http://forbot.pl/blog/tag/eagle

PostNapisane: 7 sty 2015, o 03:12 
Nowy

Ze wszystkim. Po prostu jestem totalnym noobkiem w tym, a dostałem od faceta taka kartke i mam coś z tego zrobić. Pierwszy ran na oczy widzę ten program i takie coś. Na tej mojej kartce są różne częsci tej płytki, jak mam je np odszukać? Musze lecieć cała biblioteke pokolei czy jest moze jakis inny sposób?

PostNapisane: 7 sty 2015, o 07:07 
Użytkownik

Poświęć czas na kurs eagle z pierwszego linka z 2giego postu i wtedy będziesz wiedział o co pytasz a tych pytań bedzie znacznie mniej. Jak nie oglądniesz Mirka poradników to stracisz wiele czasu.

Ps wklej prawidłowo fotkę bo jej nie widać.

Namazane ze smarta.

PostNapisane: 7 sty 2015, o 07:27 
Użytkownik

Klikasz Add, otwiera Ci się okno z wszystkimi bibliotekami. Na dole tego okna jest pole w które wpisujesz nazwę szukanego elementu najlepiej w ten sposób "*nazwaelementu*" te gwiazdki powodują, że przed i po tym co wpisałeś może się coś pojawić (jakieś litery,dodatkowe oznaczenia). Tak jak kolega wyżej polecam dokładne zapoznanie się z poradnikami Mirka na temat eagl'a. Kto Ci dał tak skąplikowaną płytkę? Bedzie trudno ją dobrze wykonać jeśli nigdy wcześniej nic nie projektowałeś. Najlepiej jakbyś na początek zaprojektował coś mniejszego.

PostNapisane: 7 sty 2015, o 10:07 
Nowy

Wrzucam jeszcze raz zdjecie wedle ryczenia :)
http://zapodaj.net/179095157842c.jpg.html
A tak skomplikowana plytke dostałem od mojego wykladowcy, który stwierdził, że nie bedzie tego tlumaczyć bo na pewno kazdy sobie poradzi... No i do konca stycznia musze mu to oddać... Równie dobrze mogłbym dać to mojej babci i by wiedziała tyle co ja teraz... A czy na tej mojej "kartce" są tam napisane nazwy tych części? Bo mam ogromny problem aby je znaleźć :/

PostNapisane: 7 sty 2015, o 10:27 
Użytkownik

A można zapytać co studiujesz? i który rok? Bo skoro się pytasz czy na tej kartce są nazwy elementów, to znaczy że bardzo daleka droga przed Tobą aby to zaprojektować... Naprawdę radzę ruszyć z oglądaniem poradników, które podali koledzy wyżej, bo bez tego nie ruszysz.

PostNapisane: 7 sty 2015, o 10:33 
Użytkownik

Niestety muszę Cię zmartwić
ale na rysunku są "napisane nazwy" :)

A teraz poważnie:
Wrzuć rysunek tu na serwer forum a nie na zewnętrzny,
to pewnie ktoś pomoże , tak na szybko to na pewno
jest tam uC STM32 :) .

Tak jak koledzy radzą obejrzyj poradniki Mirka
i zacznij od przerysowania schematu w Eaglu i pomału
dasz radę ,jak by co to dopytasz ale nikt za Ciebie tego nie zrobi

PostNapisane: 7 sty 2015, o 12:01 
Nowy

Pierwszy rok teleinformatyki. Broń Boże nie chcę aby ktoś mi podesłał gotowca. Chcę to ogarnąć samemu aby coś się nauczyć tylko, że cieżko samemu nie wiedząc kompletnie nic :/ trochę oglądałem poradników na youtube i zaraz oblookam te Mirka. Po prostu chciałem się jak na dowiedzieć jak mogę znaleźć te poszczególne części by spróbować już coś samemu składać. :)

Obrazek

PostNapisane: 7 sty 2015, o 12:57 
Użytkownik

Do końca stycznia jeszcze sporo czasu, moim zdaniem da się to ogarnąć, jak się przyłożysz. Linki do materiałów dostałeś. Poradniki kręcone przez mirekk36 są bardzo dobre, ale też długie, bo nie tylko uczą obsługi programu, ale też pewnych wzorców stosowanych przy projektowaniu PCB. Warto sobie robić notatki, bo przy godzinnym poradniku część rzeczy może się zacząć "mieszać". Nie wiem na czym pracujesz, ale jeśli masz możliwość podłączenia drugiego monitora, to warto to zrobić - na jednym monitorze odpalić Eagle, na drugim włączyć sobie poradnik. To bardzo ułatwia sprawę.

PostNapisane: 7 sty 2015, o 13:14 

Zainstaluj sobie http://atnel.pl/atnel-video-guides.html na forum masz pliki z zakładkami, możesz też sam sobie pododawać.

Zacznij też, od poszukania na forum linku do bibliotek kolegi jaglarz, ma najbardziej aktualne do eagla wszelkie biblioteki, podstawowe ściągasz z eaglem.

Następnie wydrukuj na A3 schemat, (może być A4) potem obejrzyj poradniki, rozmieszczenie elementów do podstawa. Tj. rozmieszczenie na schemacie to nie ma być odwzorowane na PCB ;).
Na kartce zapisuj sobie przy elementach nazwy biblioteczne, przerysuj do postaci schematu w eaglu, jeżeli masz tylko JPG.

Minimum tydzień zostaw sobie na poprawki, dobrze czasem po narysowaniu PCB przespać się ;) z 1-2dni potem ponownie usiąść i łatwiej znaleźć błędy czy poprawić PCB.

PostNapisane: 7 sty 2015, o 15:32 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Procesor STM32F10XRXT6 na schemacie jest to napisane
Obrazek
F10X dowolna F103.......jak pasuje ...chyba

------------------------ [ Dodano po: 15 minutach ]

MCP1700t-2502e/tt regulator LDO 2,5V
TPS79333 regulator 3,3V
INA138 'Monitor' pomiar prądu
NFR24L01 moduł 2,4GHz
10DOF2 moduł (żyroskop....barometr i akcelorometr)
Generalnie na schemacie masz moduł do quadrocoptera....powodzenia

------------------------ [ Dodano po: 18 minutach ]

jeżeli nie masz pojęcia o Eagle to raczej przed tobą długa droga (chyba prawie wszystkie to raczej nie w bibliotekach tylko trzeba je zrobić oprócz procka , możesz wykorzystać obudowy ale piny i cała zabawa przed Tobą)

PostNapisane: 7 sty 2015, o 16:37 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

W googla wpisz quardocopter control i zobacz jak wyglądają płytki do tego typu rozwiązań jedną znalazłem jest całkiem fajna i kit kosztuje 180$
http://www.bitcraze.se/getting-started-with-the-crazyflie-2-0/
pozdrawiam

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

prawdę powiedziawszy zamieszczone tam schematy są bardzo podobne do twojego wersja Crazyflie, wersja Crazyflie2 jest na silniejszym procku

PostNapisane: 7 sty 2015, o 17:08 
Nowy

Czytam Wasze odpowiedzi i tak na prawde rozumiem to pół na pół co piszecie... No ale nic, obejrze te wszystkie poradniki i zobaczmy na jakim będę etapie. :)
@up 180$? Na szczęście ja nie muszę tego robić własnoręcznie tylko sam projekt w Eagle :)

PostNapisane: 7 sty 2015, o 17:17 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

a jeszcze ....raczej będziesz musiał wszystko zrobić w SMD

PostNapisane: 7 sty 2015, o 17:22 
Nowy

SMD? Z tego co wyczytałem jest to już pewien etap tworzenia tej płytki? I on nie jest w Eagle? Czy może się jednak mylę?

PostNapisane: 7 sty 2015, o 17:26 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

SMD to typ elementów. Chodzi tu o elementy montowane powierzchniowo. Jak masz montaż THT (trough hole) to oznacza że np żeby przylutować rezystor do płytki trzeba w płytce zrobić dziruki aby przewlec przez nie nózki rezystora. W SMD masz pady do których przylutowywujesz elementy bez wiercenia

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

THT:

https://www.youtube.com/watch?v=fYz5nIHH0iY

SMD:

https://www.youtube.com/watch?v=b9FC9fAlfQE

PostNapisane: 7 sty 2015, o 17:37 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

no to będzie problem, tak z ciekawości to ile masz czasu na to ?

PostNapisane: 7 sty 2015, o 17:43 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Mnie ciekawi dlaczego Ludziom którzy nie znają różnicy między SMD/THT ktoś daje do zaprojektowania płytkę drukowaną... Cóż. Dziwnie uczą w tych czasach.

PostNapisane: 7 sty 2015, o 17:47 
Użytkownik

Ciekawsze jest dlaczego, ktoś w ogóle daje na sam początek do projektowania taką płytkę w nowym (dla tej osoby) programie. Znając życie to na uczelni pewnie też nic nie wspomnieli jak należy projektować układy - w sensie gdzie i po co np. są kondensatory itp

PostNapisane: 7 sty 2015, o 18:16 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

miodek101 napisał(a):
A tak skomplikowana plytke dostałem od mojego wykladowcy, który stwierdził, że nie bedzie tego tlumaczyć bo na pewno kazdy sobie poradzi... No i do konca stycznia musze mu to oddać... Równie dobrze mogłbym dać to mojej babci i by wiedziała tyle co ja teraz... A czy na tej mojej "kartce" są tam napisane nazwy tych części? Bo mam ogromny problem aby je znaleźć :/

To jest podejście do studentów, którzy przyszli z technikum, które przede wszystkim uczyło "samodzielności" (dokładniej to było podejście jak się sam nie nauczysz to nikt Cię nie nauczy).
Problem polega na tym, że takich jak kiedyś szkół technicznych już nie ma, a wykładowcy na studiach pozostali. No cóż pozostaje Ci szybka ścieżka z nocnym oglądaniem poradników i rysowaniem krok po kroku zarówno schematu jak i płytki. Jeśli się nie wyrobisz z płytką to pozostaje Ci autorouter, ale nie wiem czy wówczas wykładowca będzie "szczęśliwy'.

--
Życzę powodzenia.
Grzegorz...

PostNapisane: 7 sty 2015, o 19:02 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Skoro już zeszło na takie tematy, to dopowiem swoje 3 grosze. Mnie na studiach dopadło kilka nowych programów (matlab, autocad, solid works i wiele innych). Ale każdy z nich wprowadzany był na zajęciach. Wątpię, że wykładowca wymusił korzystanie z programu, o którym nic nie powiedział. Albo program kierunku jest zrypany i zajęcia z Eagle'a będą później albo nadeszły takie czasy, że wykładowcy uważają, iż studenci kierunków związanych z elektroniką znają ten program doskonale. Szczerze mówiąc też tak uważam.

PostNapisane: 7 sty 2015, o 19:15 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

kudzu napisał(a):
Albo program kierunku jest zrypany i zajęcia z Eagle'a będą później albo nadeszły takie czasy, że wykładowcy uważają, iż studenci kierunków związanych z elektroniką znają ten program doskonale. Szczerze mówiąc też tak uważam.

No ja jednak nie uważam, że na I roku studiów (często wybieranych na zasadzie "bo to dobry zawód będzie") wszyscy studenci mają pojęcie o Eaglu nie mając w jakiejś części pojęcia co to rezystor, kondensator, dioda czy tranzystor (a już o unipolarnych nie mówiąc).
Z jednej strony smutne, ale prawdziwe - z drugiej strony prawda jest taka, że na tego typu studia nie idą tylko pasjonaci, ale też i Ci którzy chcą się uczyć (bądź nie chcą - ale ci szybko odpadną). Wg. mnie nie powinno się im zamykać drogi, a dać semestr czy dwa ostrej elektronicznej "jazdy" w teorii poganianej praktyką, ale z wyjaśnieniem, a nie od razu takie "kwiatki" w zadaniach.

--
Grzegorz...

Ostatnio edytowano 7 sty 2015, o 19:35 przez Grzegorz..., łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 7 sty 2015, o 19:28 
Użytkownik

Zgadzam się z kolegą Grzegorzem. Pozatym, skoro jest na pierwszym roku, czyli dopiero jest na pierwszym semestrze - a na większości uczelni technicznych, pierwszy semestr to jest sama matma, fiza, i początki programowania, plus mega początki teorii jeżeli chodzi o elektronikę. Więc uważam, że założenie wykładowcy jest błędne - że każdy ten układ rozumie, zna Eagle, i wie jak projektować. Co nie zmienia faktu, że kolega miodek, musi wziąć się ostro do pracy żeby utrzymać tempo tego wykładowcy.

PostNapisane: 7 sty 2015, o 19:42 

Jeśli kolega nie ma zielonego pojęcia o elektronice, to sam nawet z pomocą poradników tego po prostu do końca stycznia nie zrobi - no chyba, że nie będzie nic innego robił i będzie miał dużo samozaparcia ale przy zerowej wiedzy z elektroniki to i tak nie wróże szczęśliwego końca na 31.01.2015. Moja rada: jak to jest termin nieprzekraczalny to łap chłopie kogoś kto to potrafi zrobić i niech po prostu Ci pomoże, wytłumaczy, naprowadzi i większość za Ciebie zrobi. Ambicje później będziesz zaspokajał jak Cię to wciągnie.

PostNapisane: 7 sty 2015, o 19:47 

Studia mają głównie uczyć samodzielnego myślenia, miesiąc to całkiem sporo. Za rączkę to prowadzą w przedszkolu, na studiach technicznych kierunkowych wypadało by mieć pojęcie. To że technika nie przygotowują to inna kwestia, tylko tak naprawdę kto komu broni uczyć się samemu.

Dawniej człowiek przerzucał dziesiątki czasopism i książek, pochłaniał wszystko co mu wpadło w ręce, bo internetu nie było, teraz to każdy by chciał by go za rączkę prowadzić.

Jak się zepniesz dasz radę, po za tym, zacznij, od przejrzenia poradników, przenieś chociaż schemat do eagla. Na pewno koledzy na forum pomogą jak zaczniesz.

Dawanie komuś do zrobienia to krok w tył. No chyba że chcesz być Giertychowym inżynierem.

PostNapisane: 7 sty 2015, o 19:49 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

@wojtek
Wiesz ja zawsze jestem za "wędką a nie rybą", ale tu niestety możesz mieć rację, no chyba, że kolega ma strasznie wielką ambicję i tak jak Mirek umie "rozciągać" czas ;).

--
Grzegorz...

PostNapisane: 7 sty 2015, o 19:54 

Grzegorz... napisał(a):
że kolega ma strasznie wielką ambicję i tak jak Mirek umie "rozciągać" czas .

To naprawdę nie jest trudne, zacznij oglądać poradniki to po pierwsze, na łatwiznę to można iść w gimnazjum, jak masz zamiar dawać komuś do zrobienia, to może studia jednak nie są dla ciebie. Takie moje zdanie.

PostNapisane: 7 sty 2015, o 20:04 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Studia mają głównie uczyć samodzielnego myślenia, miesiąc to całkiem sporo. Za rączkę to prowadzą w przedszkolu, na studiach technicznych kierunkowych wypadało by mieć pojęcie. To że technika nie przygotowują to inna kwestia, tylko tak naprawdę kto komu broni uczyć się samemu.

Dawniej człowiek przerzucał dziesiątki czasopism i książek, pochłaniał wszystko co mu wpadło w ręce, bo internetu nie było, teraz to każdy by chciał by go za rączkę prowadzić.

Jak się zepniesz dasz radę, po za tym, zacznij, od przejrzenia poradników, przenieś chociaż schemat do eagla. Na pewno koledzy na forum pomogą jak zaczniesz.

Dawanie komuś do zrobienia to krok w tył. No chyba że chcesz być Giertychowym inżynierem.

Samodzielnego myślenia to miały uczyć szkoły techniczne i to nawet na poziomie zawodowym - mam wielu znajomych, którzy wystartowali od poziomu "zawodówki", a teraz mają wykształcenie duuuużo wyższe ode mnie, a o doświadczeniu nie mówiąc.
Niestety zabito je już jakiś czas temu - widzę to po młodych ludziach zaczynających i kończących szkoły średnie biegających do mnie i pytających "czy im zadanie zrobię". Niestety 0 (NULL) samodzielnego myślenia.
Ja sam akurat jestem "tylko podwójnym" technikiem (elektronik, informatyk, a szkoła wyższa mi "nie wyszła" ze względów rodzinnych), ale jak czasem widzę prace inżynierskie obecnie opuszczających uczelnie to moich na poziomie technikum coraz mniej się wstydzę.
Także rada dla kolegi rozpoczynającego temat.
Albo się "ogarniesz" i znajdziesz w tym kierunku coś dla siebie (a resztę jakoś przebolejesz) albo to niestety nie jest miejsce dla Ciebie.

--
Pozdrawiam.
Grzegorz...

PostNapisane: 7 sty 2015, o 20:07 
Użytkownik

Zgadzam się z kolegami . Ja co prawda studiów nie skończyłem i nie za bardzo mi po drodze na nie trafić. Ciężka droga ciebie czeka by zaprojektować zgodnie z zasadami tą płytkę . Układ nie jest trudny ale teraz skoro masz do czynienia ze sterownikiem do Quadcoptera to masz do czynienia z pwm . Widzę tam moduł radiowy 2.4Ghz . Więc teraz samo rozmieszczenie elementów będzie miało ogromne znaczenie. Do tego szerokości ścieżek bo przeciesz masz tam wyjścia mocy .

Rada uzupełnij profil o lokalizacje i poproś kogoś z okolicy by pomógł jak koledzy piszą wprowadzić ciebie w świat elektroniki .

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1