Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 4 gru 2024, o 10:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 sty 2015, o 20:09 
Nowy

Witajcie, postanowiłem poduczyć się programować w C#.
Mam pewną klasę, w niej pola. W kodzie mam również inne klasy które chciałyby korzystać z tych pól.
Jak je przekazać? chciałbym aby inne klasy widziały pola z klasy pierwszej a dodatkowo mogły je edytować.

Pozdrawiam:)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 sty 2015, o 20:41 
Użytkownik

Tak ogólnie odpowiadając to pole musi być typu "public"

Np:
public string OpisModulu {get;set;}

PostNapisane: 5 sty 2015, o 20:49 
Nowy

chciałbym uniknąć upubliczniania zmiennych, jest jakiś inny sposób?

PostNapisane: 5 sty 2015, o 20:50 
Użytkownik

Dodatkowo jeśli chcesz aby różne klasy pracowały na tej samej instancji to musi być static

PostNapisane: 5 sty 2015, o 21:09 
Użytkownik

Możesz dodać do klasy metody publiczne które zwrócą/zmodyfikują
niepubliczne składowe klasy.
Tylko ja dopiero raczkuje w C++ i nie wiem czy to jest dobry pomysł :)

PostNapisane: 5 sty 2015, o 21:57 
Nowy

Ja tez dopiero raczkuje i wymyśliłem sobie, że chce się tego nauczyć. Wszędzie w internecie jest napisane jak przekazywać parametry metody (przez wartość lub referencję) ale wydaje mi się to problemowe gdy tych parametrów jest dużo lub gdy w jakieś klasie jest kilka/kilkanaście metod to nie ma sensu każdej przekazywać parametrów tylko przekazać parametry całej klasie. Tak mi się wydaje. Ale nie wiem jak to zrobić :?

PostNapisane: 5 sty 2015, o 22:01 
Użytkownik

Poczytaj o dziedziczeniu

PostNapisane: 5 sty 2015, o 22:31 
Nowy

tak, ale przy dziedziczeniu w mojej klasie "pochodnej" dostane takie same pola, ale fizycznie będą to inne elementy. Ja natomiast chciałbym aby obydwie klasy operowały na tym samym

PostNapisane: 5 sty 2015, o 22:35 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Żeby pola były widoczne na zewnątrz klasy muszą istnieć akcesory get,set (właściwości) albo pola muszą być public. Innej opcji chyba nie ma. Też dopiero macam się z C# więc "chyba". Na tym polega hermetyzacja lub jej brak. Static na polu zdaje się oznacza, że różne instatncje klasy posiadają jedną wspólną wartość pola typu static i chyba niekoniecznie musi to być pole public czyli widoczne na zewnątrz klasy. W takim przypadku instancje klasy potomnej widzą to samo co instancja klasy rodzica.

PostNapisane: 6 sty 2015, o 00:30 
Nowy

Kolego moriss, postawiłeś bardzo ważne pytanie.

Na początku musisz znać różnicę pomiędzy klasą a obiektem. Upraszczając klasa jest to wzorzec (model), który jest wykorzystywany przy tworzeniu obiektu. Zgodnie z jednym z paradygmatów programowania obiektowego, powinno stosować się hermetyzację między obiektami, czyli "po chłopsku mówiąc" nie dopuszczać, by obiekt A zmieniał bezpośrednio wartości zmiennych obiektu B ( powinno się to robić z wykorzystaniem metod ). To w jaki sposób mogą być zmieniane wartości w poszczególnych obiektach definiują Modyfikatory dostępu. Określają one zakres widoczności dla zmiennych, metod, klas i są bezpośrednio związane z przestrzenią nazw. W C# przestrzeń nazw definiowana jest poprzez słowo kluczowe "namespace". Informację o modyfikatorach dostępu w C# znajdziesz w sieci bardzo łatwo, np. tutaj. Wiedzę o modyfikatorach dostępu powinieneś przyswoić sobie bardzo dobrze.

Jakie modyfikatory powinny być użyte, to w dużym stopniu zależy czemu to ma służyć - są to tzw. założenia projektowe. Na tym etapie Ty jako projektant sobie to zakładasz. Wiesz najlepiej co chcesz osiągnąć ;)

Uczułam nad zbyt nadmiernym stosowaniem modyfikatora "public". Należy ograniczyć go do minimum. Przez wielu początkujących jest on nadużywany z uwagi na pozornie łatwy dostęp do pól, natomiast niesie ze sobą wiele niebezpieczeństw i błędów, które jest później ciężko wykryć.

"Ale nie taki diabeł straszny, jak go malują ... "

Co do pytania:
moriss napisał(a):
chciałbym aby inne klasy widziały pola z klasy pierwszej a dodatkowo mogły je edytować.

to jest trochę za mało precyzyjne. Musiałbyś napisać co tą są za klasy i co obiekty utworzone na podstawie tych klas miałyby robić. Będzie wtedy można łatwiej Ci doradzić jakich mechanizmów powinieneś użyć. Samą inicjalizację jednego obiektu z wykorzystaniem innego możesz wykonać w konstruktorze. Dodatkowo tak jak wspominał kolega savian86 możliwe, że będzie potrzeba wiedza w zakresie dziedziczenia.

PostNapisane: 6 sty 2015, o 00:45 
Nowy

Dziękuję kolego za wyczerpującą odpowiedź.
Sposób z ustawieniem pola jako publiczne znam. Umiem też przekazać zmienne wykorzystując metody. I o to właśnie chciałbym zapytać kolegę. Co jeśli tych zmiennych mam sporą liczbę? np dwucyfrową? jak wtedy radzić sobie z problemem?

Pozdrawiam

PostNapisane: 6 sty 2015, o 09:27 
Użytkownik

Jezeli przekazujesz taka ilość danych,to może należało by zmienić typ danych. Wykorzystać kolekcję/bazę danych /specjalnie stworzona klasę /wczytywać z pliku

PostNapisane: 6 sty 2015, o 10:10 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

C# za bardzo nie znam, ale jest bardzo zbliżony do C++ więc powinno się dać zrobić to samo.
Jeśli masz bardzo dużo zmiennych w klasie to lepiej jest utworzyć wewnętrzną strukturę (struct) i w niej przechowywać dane.
Jeśli chcesz kopiować dane pomiędzy obiektami utwórz konstruktor kopiujący i wtedy w momencie tworzenia obiektu możesz kopiować do niego dane z innego obiektu.
Albo możesz przeciążyć operator (Operator Overloading) "=" i wtedy kopiujesz dane pomiędzy obiektami przy użyciu przypisania "=".

Spring
Erlöse mich
Spring
...

PostNapisane: 6 sty 2015, o 14:38 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Witam!
O ile dobrze cię zrozumiałem to chcesz mieć wpływ na pola prywatne w jednej klasie z klasy drugiej.
Po pierwsze w gwoli wyjaśnienia. Pole to a właściwość to dwie różne zmienne. Chociaż można stosować zamiennie, ale należy się
trzymać konwencji jaka istnieje. Pola są zwykle prywatne, a właściwości publiczne i posiadają akcesory get i set.

pole
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język csharp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

właściwość
język csharp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Powoli przejdźmy do meritum sprawy. Aby mieć dostęp do pól z jednej klasy w drugiej przy zachowaniu hermetyzacji
należy skorzystać z interfejsu. Co to takiego? generalnie jest to kontrakt, a klasa która impelmentuje interfejs musi go wypełnić
czyli jeśli posiadamy w interfejsie jakieś pola, właściwości, metody to należy je zaimplementować. Takie są warunki kontraktu.

A teraz bez tego miszmaszu. Stworzyłem dwie klasy i interfejs - KlasaPierwsza, KlasaDruga, i interfejs IPrzekazywanie

KlasaPierwsza
język csharp

jak widać nie ma tutaj nic do umówienia. Konstruktor klasy przyjmuje parametr typu I przekazywanie w głównym programie będzie widać o co chodzi

Interfejs
język csharp

widzimy, że posiada 3 pola które nie posiadają modyfikatorów dostępu, a dlaczego tak jest to sobie doczytaj.

KlasaDruga
język csharp

W KlasieDrugiej mamy pola prywatne do których nie mamy dostępu nigdzie indzie - private
Zaimplementowaliśmy interfejs IPrzekazywanie. Widać to po dwukropku po nazwie klasy.

Gółówny program

język csharp

Tworzymy obiekt k2 klasy drugiej i do jej właściwości przypisujemy dane. Co automatycznie wypełnia nam pola prywatne w tej klasie (są one tutaj w sumie zbędne ale ich tez będzie można zmienić jeśli inna klasa będzie implementowała interfejs IPrzekazywanie).
Następnie tworzony jest obiekt klasy pierwszej i tam jak wstawimy breakpointa zobaczymy ze mamy dane które ustawiliśmy dla właściwości w obiekcie drugim.

Obrazek

I to wszystko.

Strefa czasowa: UTC + 1