Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 lut 2025, o 20:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 sty 2015, o 19:53 
Użytkownik

Witam serdecznie!

Dostałem takie "zlecenie" żeby dla zaprzyjaźninego modelarza wykonać bezprzewodową stację do pomiarów temperatury w różnych odległościach ( dwa nadajniki i smartfon/tablet jako odbiornik). I tutaj mam zagwostkę - jak smartfon ma odbierać dane z dwóch niezlaeżnych stacji (dwóch modułów btm-222 ) ? Czy smartfon ma się przełączać cyklicznie między modułami, co jest trudne do wykonania ? . Czy może jedna stacja działa jako nadajnik, a z kolei druga jako odbiornik danych z pierwszej i "przekazywacz" swoich i jej danych do telefonu ? A może sa jeszcze prostrze sposoby ? Niestety nie wchodzi w grę połączenie kablem stacji.

Hehe a może moduliki Wi-fi z poradników Mirka ? :P

Pozdrawiam,
Piotrek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 sty 2015, o 20:03 
Moderator

Moduły bluetooth zapewniają (obecne moduły) połączenie TYLKO 1:1 więc zapomnij o jednoczesnym dostępie do dwóch naraz. A jeśli nawet smartfon ma się przełączać - to ok to da radę oprogramować i będzie się łączył raz do jednego a raz do drugiego - tyle że na każde połączenie trzeba tracić 1-3 sekundy ... więc gdyby potrzeba było szybciej to masz ZONK'a ... ale jeśli np co godzinę to spoko.

WiFi - jak najbardziej się nadaje - połączenie wiele:wielu i w tym samym czasie - to jak sieci ethernet - tu już można robić "cuda wianki" i to także za pomocą komunikacji RS232 - czyli DOKŁADNIE jak po Bluetooth

PostNapisane: 4 sty 2015, o 22:34 
Użytkownik

Dziękuję za odpowiedź Mirku. A co z tym drugim pomysłem (dwa bluetoothy z czego jeden wysyła a drugi odbiera i wysyła dalej (odświerzanie temperatury ma być co 1s)) ?
Chyba wi fi to najlepsze rozwiązanie w tym wypadku :) Kurcze ale dobrze trafileś z tymi poradnikami.
Wielkie dzięki i pozdrawiam,
Piotrek

PostNapisane: 4 sty 2015, o 22:52 
Moderator

obojętnie jak mówisz o Bluetooth to miej na uwadze czasy zestawiania połączeń ... a w tym co pytasz w drugim przypadku dochodzi jeszcze być może konfiguracja w Master/Slave ....

Bluetooth jest fajny - nawet bardzo - no ale nie do wszystkiego jak widać się nadaje. W tym wypadku to 100x lepiej użyć albo transceiverów np RFM a jeśli to ma być od razu kompatybilne z telefonem czyli też RS232 no to

1. albo WIFI
2. albo Radiomodemy HM-TRP (zajrzyj tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=48QhondU3j4 )

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 5 sty 2015, o 07:53 
Użytkownik

A więc stanęło na wi-fi, dzięki Mirku !
pozdrawiam,
Piotrek

PostNapisane: 5 sty 2015, o 17:29 
Użytkownik

A połączyć jeden czujnik przez np. RFM z drugim, a ten drugi pobierałby dane z obu czujek i wysyłał po BT?

PostNapisane: 5 sty 2015, o 18:05 
Użytkownik

jakie odległości?
jakie zasilanie?
jaka częstotliwość wysyłania danych?
jaki budżet?

bo jakieś dziwne kombinacje wymyślasz

PostNapisane: 6 sty 2015, o 10:22 
Użytkownik

Dzięki za odpowiedź !

1.Odległosci - jedna stacja ok 10-20m od odbiornika, druga ok 30-50m od odbiornika.
2.Zasilanie myślałem nad lipolem 1s, pojemnosc zależna od modułu (ile pradu będzie zżerał), ma starczac na ok 8h
3.Częśtotliwość 1Hz, tak by w smartfonie nowe dane pojawiały się co sekundę.
4.Budżet to ok 150 - 200zł

Jakie dziwne kombinacje? Wi fi jest dziwną kombinacją :P ?

pozdrawiam,
Piotrek

PostNapisane: 6 sty 2015, o 12:30 
Użytkownik

klonyyy napisał(a):
1.Odległosci - jedna stacja ok 10-20m od odbiornika, druga ok 30-50m od odbiornika.
ATNEL-WIFI232 17dB (z palcem w...)
klonyyy napisał(a):
2.Zasilanie myślałem nad lipolem 1s, pojemnosc zależna od modułu (ile pradu będzie zżerał), ma starczac na ok 8h
dobrze oblicz, akumulator lipo, czym większy tym lepszy, bo będzie szarpał do 200 mA np. http://www.tme.eu/pl/details/accu-lp703 ... l7035138/#
klonyyy napisał(a):
4.Budżet to ok 150 - 200zł
to się raczej nie uda,
ATNEL-WIFI232-T + ant _+ ATNEL-AIR (dla wygody) - ok. 130 PLN x 2 = 260 + 2 x aku po 60 PLN = 380 PLN (można bez ATNEL-AIR = 300 PLN)
klonyyy napisał(a):
Jakie dziwne kombinacje? Wi fi jest dziwną kombinacją ?
dziwne, bo skomplikowane, ale teoretycznie można 2 x RFM, w drugim nadajniku rfm i BT, koszt ok. 300 PLN

co przemawia za ATNEL-WIFI232-T?
nie trzeba się martwić o skomplikowaną obsługę programową RFM
poradniki i genialne wsparcie producenta
... i bezcenne doświadczenie :)

PostNapisane: 10 sty 2015, o 12:45 
Użytkownik

Znaczy myślełem o zastosowaniu tych tańszych modółów wi-fi esp8266. Nie mówię że moduły atnela sa złe, ale po prostu, jak widzisz człowiek który mi to zlecił nie może aż tyle wydać. Według mnie jeśli odbiornikiem ma być smartfon to najlepiej od razu dać wi fi i nie bawić się w konwersje rfm -> bluetooth czy inne wydziwianie.

Strefa czasowa: UTC + 1