Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 11 lut 2025, o 22:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 sty 2015, o 02:25 
Użytkownik

Witam :) Mam takie pytanko . Buduje urządzenie mobilne w którym potrzebuje napięcie zasilania dla procesora oraz modułu wifi 3.3v Pomyślałem że będzie to akumulator li-jon 3.7v z telefonu . Teraz tak gdy naładujemy akumulator a będzie on ładowany tym urządzeniem przez złącze usb napięcie akumulatora może dojść do 4.2v. Zezwalać na rozładowanie będę do 3 v
I tu pytanko jak byście ustabilizowali takie napięcie. Max pobór będzie w okolicach 300 mA .
Może jakaś przetworniczka step-up step-down? Jestem otwarty na propozycje . Aha gabaryty grają wielką rolę.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 sty 2015, o 02:30 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Mówisz i masz ;) jak znalazł do Twojego zastosowania:

http://botland.com.pl/przetwornice-impu ... 5v-1a.html

------------------------ [ Dodano po: 11 minutach ]

http://pl.farnell.com/maxim-integrated- ... ost=max710

ewentualnie takie coś ale cena... :)

------------------------ [ Dodano po: 21 minutach ]

Ewentualnie możesz zrobić tak że weźmiesz 2 scalaki jakieś tanie typu MOC34063

http://www.tme.eu/pl/details/mc34063abd ... ctronics/#

i jeden dasz w topologie boost i podbije Ci napięcie np do 6V a drugi w szeregu z nim zbije Ci to napięcie na 3,3V. Ale nawet jak zrobisz to w SMD to mało miejsca nie zajmie..

------------------------ [ Dodano po: 30 minutach ]

Tu masz jeszcze fajny scalaczek :) i w miarę tani :)

http://www.tme.eu/pl/details/tps63031ds ... truments/#

PostNapisane: 4 sty 2015, o 03:56 
Użytkownik

Ostatnia pozycja to coś pięknego :) Tylko ciekawe czy uda mi się zrobić pcb do tego metodą termotransferu. On ma 2,5mm /2,5mm. Ale będzie do tego celu idealny.:)

PostNapisane: 4 sty 2015, o 11:30 
Użytkownik

Jak zależy Ci na cenie to polecam przetworniczkę MCP1640
http://www.tme.eu/pl/details/mcp1640t-i_chy/regulatory-napiecia-uklady-dc-dc/microchip-technology/#
dzięki której będziesz miał z akumulatora 5V.

Sam jej używam i jestem bardzo zadowolony. Tylko, że u mnie działa wszystko na 5V. Jednak dla Ciebie trzeba wtedy jakiś stabilizatorek LDO na 3.3V i masz przy okazji 2 napięcia w układzie w razie potrzeby. A te dwa scalaczki zamkną się poniżej 5 zł.

Także jest to również jakaś opcja.

PostNapisane: 4 sty 2015, o 11:56 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Stosując stabilizator liniowy drastycznie spadnie sprawność układu niestety. Jeżeli autorowi zależy na jak najdłuższym działaniu na baterii i dobrej sprawności to rozwiązanie z LDO jest w tym przypadku gorsze. Nie mówię że złe ale zależy to po prostu od celu ;)

PostNapisane: 4 sty 2015, o 12:37 
Użytkownik

@nefarius19. Oczywiście masz rację. Zawsze kwestia jest tego jaką chcemy mieć wydajność i ile za nią chcemy zapłacić. Trzeba wtedy jakieś kompromisy znaleźć :)

Jeżeli driver0207 chce zrobić sobie jedno urządzonko i nie dba o koszty to można sobie zaszaleć i jest ok. Albo jak urządzenie wymaga lepszej jakości zasilania i wyższych prądów.

Ja tylko dałem propozycję, która będzie tańsza, a ponieważ max pobór to 300 mA więc akurat te rozwiązania mogłyby się sprawdzić.

Co do LDO to pierwsze lepsze jakie znalazłem http://www.tme.eu/pl/details/mcp1702t3302ecb/stabilizatory-napiecia-nieregulowane-ldo/microchip-technology/mcp1702t-3302ecb/#

Zobacz czy używając tego stabilizatora straty są aż takie duże? Szczególnie, że w jego zastosowaniach są właśnie aplikacje bateryjne.

Chodzi mi tylko o alternatywę, a nie mówienie, że jest to lepsze rozwiązanie niż np. przetworniczka za 10 zł która podałeś tps63031ds. Ona byłaby super. Problem jedynie może spowodować jej przylutowanie. Dodatkowo czasem dobrze mieć w układzie dwa napięcia 5V i 3,3V bo akurat coś może wymagać 5V. Nie mówię również, że akurat driver0207 potrzebuje 5V :)

PostNapisane: 4 sty 2015, o 12:52 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Wszystko zależy na aplikacji. Jeżeli potrzebujemy jakiegoś dodatkowego napięcia w układzie i będzie z niego niewielki pobór prądu to nie ma co się bawić w przetwornice tylko dać stepup i ldo. Masz rację.

PostNapisane: 5 sty 2015, o 00:16 
Użytkownik

Wiecie z lutowaniem nie ma problemu . Tylko chodzi o wykonanie samego pcb . Zobaczymy co z tego będzie. Jutro wykonam takie testowe pcb do przetworniczki zewnętrznej na tym układzie. Jak dojdą do mnie te układy to zobaczymy jak to działa. Chodzi też mi o to by nie był to osobny moduł bo zamierzam z noki 3310 zrobić to urządzenie więc wywalam płytę główną wykorzystuję baterię, gniazda, klawisze, wyświetlacz i oczywiście korpus wraz z obudową. i wszystko muszę zamieścić na tej jednej płytce pcb i to tylko z jednej strony.

Strefa czasowa: UTC + 1