Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 mar 2025, o 20:17

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 paź 2014, o 12:17 
Użytkownik

Witam,
w moim projekcie muszę wykorzystać rezystor jako zworkę masy. Płytka PCB musi być jednostronna, także przelotki nie mogą być użyte.
Na schemacie ideowym wszystko jest dobrze:
Obrazek

Natomiast na PCB ciągle mam informację, że rezystor jest niepołączony, mimo iż fizycznie wszystko się zgadza.
Czy jest jakaś możliwość, aby te połączenia jako unrouted zniknęły?
Obrazek

Jedyne, co przychodzi mi na myśl, to zrobienie własnej zworki z rozstawem padów jak w rezystorze...

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 paź 2014, o 12:46 
Użytkownik

;) wydaje mi się kolego piotr8605 powinieneś nadać GND inną nazwe tej za zworką i tej przed GND1.

Spróbuj może to da zamierzony przez Ciebie efekt ;) :D

Obrazek

Obrazek

Ostatnio edytowano 12 paź 2014, o 13:07 przez spider12, łącznie edytowano 4 razy

PostNapisane: 12 paź 2014, o 12:47 
Użytkownik

Na schemacie kliknij w opcję przesuń i rusz jednym i drugim rezystorem i jeśli zielone ścieżki będą przesuwane razem z rezystorem to znaczy, że na PCB muszą być odwzorowania połączeń.
Jednak przyznam, że nie rozumiem takiego układu połączeń - jakbyś chciał w jednym miejscu połączyć dwie masy np. analogową i cyfrową. No ale to już Twoja sprawa.

PostNapisane: 12 paź 2014, o 12:51 
Użytkownik

Osobiście takiej dziwnej konfiguracji zworki (tzn. GND->GND) nie robiłem i faktycznie program może zgłupieć. W takich sytuacjach po prostu przecinam ścieżkę na schemacie i robię zwykłe pady. Często też wykorzystuję jakiś element THT gdy mam do przeskoczenia jakieś ścieżki.

PostNapisane: 12 paź 2014, o 13:59 
Użytkownik

Próbowałem zmieniać nazwy GND na GND1, ale następne połączenia wówczas pojawiają się jako niepołączone.

Mam ograniczenie wymiarowe na płytce PCB i tylko przy pomocy rezystorów mogę połączyć masę na PCB.
Żółte linie po przesunięciu rezystora są także przesuwane. Nie chcę robić dwóch oddzielnych padów, bo wówczas później w pliku mountsmd nie będę miał pozycji do nałożenia tego rezystora.

PostNapisane: 12 paź 2014, o 14:37 
Użytkownik

Zrobiłem sobie kiedyś taką zworkę do jednego ze swoich projektów, obudowa 1206. Płytka była również jednostronna, na warstwie tej bez miedzi (w moim przypadku TOP) robiłem połączenie na zworce. Dzięki temu nie wyskakiwał błąd o nie połączonej linii sygnału. Mniej więcej tak to wygląda:
Obrazek Obrazek
Wiem, że takie trochę kombinowane, ale lepszego rozwiązania nie znalazłem.

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 12 paź 2014, o 15:06 
Użytkownik

hmm no ciekawe rozwiązanie ;) kolego artur85 sam jestem ciekaw może padną tu inne arcyciekawe rozwiązania tego problemu ;)

PostNapisane: 12 paź 2014, o 16:52 
Użytkownik

A nie łatwiej wstawić zworkę (rezystor) w linie którą potrzebujemy przerwać aby pomiędzy nią puścić inne połączenie? Mam taki zwyczaj że przerywam linie sygnałowe a nigdy zasilania lub GND.

Obrazek

PostNapisane: 12 paź 2014, o 18:27 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Zworka nie powinna ingerować w schemat. Powinna być wstawiana w razie potrzeby i równie łatwo usuwana. Zmienianie nazw netów jest utrudnianiem sobie życia. Powinno to wyglądać tak:

ObrazekObrazekObrazek

Jak jest problem to dokładam zworkę na schemat, przemieszczam w wybrane miejsce i klikam Ratsnest i zworka ładnie się wpasowuje. Jak uznam, że jednak mogę puścić ścieżkę inną drogą to odsuwam zworkę i klikam Ratsnest i prowadzę ścieżkę, a potem usuwam zworkę ze schematu, a nazwy wcale się nie zmieniły.

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 12 paź 2014, o 18:55 
Użytkownik

Krauser ale co jeśli musisz połączyć (wpuścić) mase ta zworką , eagle ci zewrze nitką pady tej zworki ;)

PostNapisane: 12 paź 2014, o 19:22 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Nie ma żadnej nitki na zworce GND.
ObrazekObrazek

PostNapisane: 12 paź 2014, o 20:56 
Użytkownik

piotr8605 napisał(a):
Natomiast na PCB ciągle mam informację, że rezystor jest niepołączony, mimo iż fizycznie wszystko się zgadza.
Czy jest jakaś możliwość, aby te połączenia jako unrouted zniknęły?

A eagle czasem nie krzyczy unrouted dlatego że masz dwa rezystory, które obydwoma końcami dotykają masy?? Na schemacie tak masz a na brd już nie. masz pomiędzy rezystorami NOWY sygnał, którego nie ma na schemacie. I tu dostajesz unrouted. To nie jest że rezystory są niepodłączone, tylko ten nowy sygnał nie ma połączenia z GND. A to, że akurat linie unrouted przebiega przez rezystory - tak wyszło ale chodzi o połączenia tych padów co są bliżej siebie z masą.

Spróbuj dać takie coś na schemacie, pojawi się nowy sygnał i powinno być ok.
Obrazek

PostNapisane: 13 paź 2014, o 08:12 
Użytkownik

Ja wcześniej też w odpowiednim miejscu na schemacie wstawiałem po prostu rezystor z wartością 0R. Jednak przy bardziej skomplikowanym schemacie i długich ścieżkach z wieloma "odnogami" czasem trzeba było poświęcić dłuższą chwilę na wykombinowanie, w którym miejscu na schemacie wstawić ten rezystor/zworkę, aby akurat na płytce pojawił się tam, gdzie chciałem.

Ostatnio wpadłem na pomysł uproszczenia całej sprawy bo nie wymaga ona wstawiania niczego na schemacie i w każdej chwili można łatwo ją przesunąć, usunąć, zmienić rozmiar i rozstaw.
Projektując np. płytkę jednostronną po prostu robię przelotkę i prowadzę kawałek ścieżki warstwą TOP, tak jakby to była np. zworka z drutu, a następnie wybieram właściwości VIA i ustawiam sobie Shape=square czyli kwadrat, rozmiar Diameter=np. 1.6 mm co dla zwory 1206 jest idealne i średnicę otworu Drill=0.01 mm czyli praktycznie nie widoczną.

Wygląda to dokładnie tak:
Obrazek

PostNapisane: 13 paź 2014, o 08:17 
Użytkownik

MikieMan napisał(a):
i średnicę otworu Drill=0.01 mm czyli praktycznie nie widoczną.

Przy domowym robieniu niby tak ale przy zamawianiu płytek, wiercenie 0,01 mm może trochę namieszać chyba...

PostNapisane: 13 paź 2014, o 08:51 
Użytkownik

skalarro napisał(a):
MikieMan napisał(a):
i średnicę otworu Drill=0.01 mm czyli praktycznie nie widoczną.

Przy domowym robieniu niby tak ale przy zamawianiu płytek, wiercenie 0,01 mm może trochę namieszać chyba...

No tak, słuszna uwaga. Ja na chwilę obecną robię sam płytki, ale fakt zamawiając w firmie to może być problem.

PostNapisane: 13 paź 2014, o 14:29 
Użytkownik

Krauser napisał(a):
Zworka nie powinna ingerować w schemat. Powinna być wstawiana w razie potrzeby i równie łatwo usuwana. Zmienianie nazw netów jest utrudnianiem sobie życia.
...
Jak jest problem to dokładam zworkę na schemat, przemieszczam w wybrane miejsce i klikam Ratsnest i zworka ładnie się wpasowuje. Jak uznam, że jednak mogę puścić ścieżkę inną drogą to odsuwam zworkę i klikam Ratsnest i prowadzę ścieżkę, a potem usuwam zworkę ze schematu, a nazwy wcale się nie zmieniły.

No rozwiązanie faktycznie świetne Kolego Krauser :-)
Wielkie dzięki za podpowiedź, teraz i ja będę korzystał z tego rozwiązania :D

PostNapisane: 23 paź 2014, o 22:09 
Użytkownik

Dziękuję wszystkim za pomoc w tym temacie ;)
Zmiana nazw netów zawsze stanowi utrudnienie, a jeśli nie musimy za wszelką cenę ich zmieniać, to mamy mniej pracy.

Strefa czasowa: UTC + 1