squeez napisał(a):
MikieMan napisał(a):
I teraz najważniejsza informacja - wręcz NIE POWINNO się stosować skrętki jak zaproponował kolega icer_cmg, gdyż taki przewód powoduje właśnie zakłócenia w komunikacji i czasem są niezłe chocki klocki
Ja z kolei czytałem wręcz odwrotnie, że w przypadku sygnałów różnicowych jak RS485 jest to zalecane. Na skręcone przewody zakłócenia wpływają równomiernie.
Też zawsze byłem o tym przekonany, że skrętka w tym przypadku jest idealna. Dlatego też zainteresowało mnie dlaczego czołowy producent systemów alarmowych odradza skrętkę przy komunikacji szeregowej na duże odległości, a wersję ekranowaną przewodu zwłaszcza. Odpowiedź producenta na moje pytania była taka, że w przypadku dużej ilości przewodów ekran działa jak "antena" i może wprowadzać jeszcze większe zakłócenia. Dodatkowy argument był taki, że przewód YDYT to drut, a skrętka to zazwyczaj plecionka. Być może to wszystko wynika ze specyfiki instalacji alarmowych i w typowych rozwiązaniach te zalecenia nie mają zastosowania.
Znalazłem jeszcze przy okazji taką informację, cytuję (mam nadzieję, że za ten cytat nikt mi głowy nie urwie):
"Do wykonania połączeń przewodowych między urządzeniami wchodzącymi w skład systemu zaleca się stosowanie kabla prostego nieekranowanego (nie zaleca się używania kabla typu „skrętka” – UTP, STP, FTP)
W przypadku użycia kabla typu „skrętka” do podłączania urządzeń do magistrali komunikacyjnej, należy pamiętać, że
jedną parą skręconych przewodów nie mogą być przesyłane sygnały DTM i CKM / DT i CK (dane i zegar)."
Tak z ciekawości, czy może ktoś mógłby mi wytłumaczyć czemu takie zalecenie?
Tylko proszę mnie nie zlinczujcie za te powyższe dywagacje
Chciałem się jedynie podzielić informacjami pochodzącymi z baaardzo wiarygodnego źródła, przynajmniej dla mnie