Witaj.
Jak widzę masz już jakąś wiedzę z zakresu programowania uC skoro program gotowy

Z pewnością w parze idzie wiedza z zakresu elektroniki, polecam więc jakieś podstawowe poradniki z tego zakresu bo bez tego ani rusz.
Poniżej przykładowa aplikacja dla diody LED podłączonej oczywiście katodą (-) do GND i anodą (+) do VCC czyli zasilania poprzez rezystor.

Każda dioda led ma swoje parametry takie jak np. napięcie, do którego jest przystosowana oraz pobór prądu.
No i przykład dobrania rezystora dla jakiejś tam diody led w kolorze czerwonym (kolor ma wpływ na napięcie pracy diody), którą chcemy podłączyć np. do zasilania 5V:
V zas. = 5V (napiecie układu do którego podłączamy diodę led)
VF = 2.0 V (napięcie pracy diody led)
IF = 0,02A (pobór prądu diody np. 20mA)
R = ??? (wartość rezystora, przez który podłączymy diodę do zasilania)
I teraz ze wzoru wyliczamy wartość rezystora:
R = ( V zas. - VF) / IF, a bardziej opisowo można by napisać:
R= (U zasilania - U diody) / I diody
czyli mamy tak:
R = (5 - 2)/0,02 czyli R=150 om
Poniżej kilka informacji, które mogą Ci się przydać dla początkującego jak rozumiem elektronika

Pierwsza grafika to oczywiście oznaczenie wyprowadzeń diody led jako elementu i oznaczenia używanego na schematach.
Na drugiej grafice podane zakresy napięcia dla diod w zależności od koloru (o czym pisałem wyżej). Typowo diody led pobierają prąd ok. 20-30 mA, ale kupując jakieś diody sprzedawca powinien podać podstawowe parametry diody, czasem wzbogacone o takie informacje jak kąt świecenia i dokładne podanie barwy światła jakie emituje.
Mam nadzieję, że choć na początek trochę rozjaśniłem zagadnienie podłączenia diody LED. Wspomnę tylko, że do mikrokontrolera możesz podłączyć diodę led na dwa sposoby:
- katodą do mikrokontrolera (stan niski zapala diodę)
- anodą do mikrokontrolera (stan wysoki zapala diodę.
Jakbyś miała jakieś pytania to pisz śmiało. Pamiętaj, że nie ma głupich pytań tylko głupie odpowiedzi. Każdy z nas tutaj na forum kiedyś stawiał pierwsze kroki. Ja jestem także początkujący, więc jeśli nasmarowałem jakieś bzdury to proszę kolegów o poprawienie.
Pozdrawiam i życzę milej zabawy z elektroniką i programowaniem.
Ach no i najważniejsze - polecam Ci gorąco poradniki video Pana Mirka oraz książkę tzw. BlueBooka na początek.