Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 23 lis 2024, o 15:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 paź 2014, o 15:03 
Moderator

Co więcej - że jest kompatybilny z MkAvrCalculator ? ;)

Obrazek

PostNapisane: 2 paź 2014, o 15:05 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Właśnie ściągam. Zobaczymy czo to za cudo ;-)

PostNapisane: 2 paź 2014, o 15:05 

Robiłeś czystą instalację? czy upgrade?

PostNapisane: 2 paź 2014, o 15:07 
Moderator

czysta instalka ;) mniaaaam ;)

PostNapisane: 2 paź 2014, o 15:08 

TO u mnie raczej bleeeee, powiesił bym się chyba, jak bym miał od nowa instalować wszystko :lol:

PostNapisane: 2 paź 2014, o 15:09 
Moderator

Ale spokojnie to tylko wersja "Technical preview" a nie ostateczna - więc do testów. Nie mniej warto zobaczyć, poklikać po-dwumlaskać myszą - bo znowu można dwu-mlaskać a nie tylko te kocie kafelki ;) no i odkrywać nowe możliwości a jest ich co nieco i to JAKICH ;)

PostNapisane: 2 paź 2014, o 15:14 

Pierwsze wrażenia toż to wygląda jak 8.2 ;) no ale czego się nie robi by wyciągnąć kasę ;).
Mnie szkoda czasu na stawianie całego systemu od zera z wszystkim.

PostNapisane: 2 paź 2014, o 15:16 

Reza marudzisz i wybrzydzasz. A trzeba wziąć pod uwagę że nowy Win będzie za darmo (!!) dla użytkowników 8, a mający 7 zapłacą 30$.

PostNapisane: 2 paź 2014, o 15:19 
Użytkownik

Gdyby można było na PRO za 30$ upgrade zrobić ;)

PostNapisane: 2 paź 2014, o 15:22 

Cytuj:
Reza marudzisz i wybrzydzasz

Nie marudzę tylko stwierdzam fakt ;). No ale jak ma być darmo, to ok ;).

PostNapisane: 2 paź 2014, o 15:24 
Użytkownik

skąd można pobrać ten system ?

PostNapisane: 2 paź 2014, o 15:26 
Użytkownik

Ogolnie sa opinie ze powrot z tak bardzo "forsowanych" kafelek do "start menu jak z 7'ki" to jest dla Microsoftu przyznanie sie do dosc duzej porazki ;)

Ja musze powiedziec ze mnie sie kafelki koncem koncow spodobaly ;) fajnie sobie posegregowalem wsio ;) a tu znowu "zwykle start menu" :)

PostNapisane: 2 paź 2014, o 15:26 

32 bit http://iso.esd.microsoft.com/W9TPI/FD54 ... -EN-US.iso

64 bit http://iso.esd.microsoft.com/W9TPI/FD54 ... -EN-US.iso

PostNapisane: 2 paź 2014, o 15:34 
Użytkownik

RafPe napisał(a):
Ja musze powiedziec ze mnie sie kafelki koncem koncow spodobaly

mi też przypadły do gustu :D nawet powiem że wygodniej mi sie na nich pracuje, niz na klasycznym menu, ale to kwestia indywidualnego dostosowania do swoich potrzeb, Jaglarz dzięki ;)

PostNapisane: 2 paź 2014, o 15:48 
Moderator

a ja kafelków w ogóle ale to w ogóle nie używałem więc cieszę się - że wraca dobre ;)

rezasurmar napisał(a):
Pierwsze wrażenia toż to wygląda jak 8.2 no ale czego się nie robi by wyciągnąć kasę

reza nie obraź się bo nie piszę złośliwie ale z uśmiecham - na prawdę marudzisz - bo NAWET nie chciało ci się poczytać o tym co nowego w nim - pomijając wygląd - o nowych świetnych mechanizmach itp .... Jak już będzie Win10 a ty po 10 latach dopiero go zainstalujesz to potem będziesz inaczej śpiewał :lol: ... że Win 10 "ist gut" ..... ale Win 18 (najnowszy) "nicht gut" :lol:

Jaglarz napisał(a):
A trzeba wziąć pod uwagę że nowy Win będzie za darmo (!!) dla użytkowników 8

Juuuuuupia Yaaa juuuupi Jeeeh ;) super informacja bo właśnie aż mnie skręcało teraz żeby może poczekać z zakupem kolejnego Win8.1 bo muszę kupić kurka - a tu będzie można sobie przerobić na Win 10 ! REWELA !

PostNapisane: 2 paź 2014, o 16:27 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Juuuuuupia Yaaa juuuupi Jeeeh super informacja bo właśnie aż mnie skręcało teraz żeby może poczekać z zakupem kolejnego Win8.1 bo muszę kupić kurka - a tu będzie można sobie przerobić na Win 10 ! REWELA !

Ale żeby nie było zbyt sweet'aśnie to 10 nie będzie za free dla wszystkich użytkowników Windowsa 8 http://pclab.pl//news59890.html

PostNapisane: 2 paź 2014, o 16:30 

Się okaże jak będzie wersja gotowa do sprzedaży. ;-)

PostNapisane: 2 paź 2014, o 16:45 
Użytkownik

Pobiera się ciekawe czy spolszczenie jest?

PostNapisane: 2 paź 2014, o 17:49 
Użytkownik

Dziękuję Panie Mirku za info :D
Ja jak 4 lata temu przesiadłem się na Mac'i to już przestałem się interesować "potworami" ze stajni Microsoftu. Swego czasu ponad 10 lat przepracowałem w branży komputerowej PC w sprzedaży i serwisie. Po tylu latach chyba z milion razy instalowałem klientom systemy bądź je doprowadzałem do użytkowania, no śniło mi się to już po nocach jak jakieś koszmary ;-)

Teraz to już tylko na wirtualnej maszynie na iMac'u mam XP i 7 na potrzeby jedynie programowania uC, a konkretnie dla programów Pana Mirka czyli przede wszystkim MkAvrCalculatora i Gadźeta. Są tak przyjemne i wygodne, że już nie wyobrażam sobie bez nich pracy ;-)

No ale ściągają się właśnie instalki tej 10-tki, jak Pan Mirek tak zachwala :-)
Może po tylu latach zaskoczy mnie Microsoft znów pozytywnie, choć jak mawia mądre przysłowie nie wchodzi się dwa razy do tej samej rzeki :-)

PostNapisane: 2 paź 2014, o 19:30 
Użytkownik

Szkoda że nie ma jeszcze pakietów językowych albo źle szukam.

PostNapisane: 2 paź 2014, o 19:35 
Nowy

Nie ma wersji PL bo to dopiero preview. Ja właśnie pobieram i będę testować te nowości o których mówili w prezentacji.

PostNapisane: 2 paź 2014, o 19:38 
Użytkownik

Ja teraz z niego korzystam chodzi płynnie jest to połączenie seven + 8

PostNapisane: 2 paź 2014, o 19:41 

mirekk36 napisał(a):
reza nie obraź się bo nie piszę złośliwie ale z uśmiecham - na prawdę marudzisz - bo NAWET nie chciało ci się poczytać o tym co nowego w nim - pomijając wygląd - o nowych świetnych mechanizmach itp .... Jak już będzie Win10 a ty po 10 latach dopiero go zainstalujesz to potem będziesz inaczej śpiewał ... że Win 10 "ist gut" ..... ale Win 18 (najnowszy) "nicht gut"

Oj tam oj tam ;), to samo miałem z 8.1

testujcie, ja przyjdę na gotowe :P.

Po prostu nie mam tendencji do zachwycania się produktami małomiękkiego ;), ot kolejny winzgroz.

PS. w kwestii wyjaśnienia, dla mnie system to wyłącznie tło, tego nie ma być widać, to ma działać niezawodnie i być transparentne i tyle.

PostNapisane: 2 paź 2014, o 19:46 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Co więcej - że jest kompatybilny z MkAvrCalculator ? ;)

Obrazek

Jak najbardziej działa.

PostNapisane: 2 paź 2014, o 20:46 
Moderator

rezasurmar napisał(a):
testujcie, ja przyjdę na gotowe

a, no to - to rozumiem ;)

PostNapisane: 2 paź 2014, o 20:53 
Użytkownik

Jaglarz napisał(a):
Reza marudzisz i wybrzydzasz. A trzeba wziąć pod uwagę że nowy Win będzie za darmo (!!) dla użytkowników 8, a mający 7 zapłacą 30$.

Dokładnie użytkownicy Windowsa 8 będą mieli ten system za free :)
A Ci z Windows 7 za 30$ tylko upgrade

np. wg. tego portalu:
http://www.bankier.pl/wiadomosc/nowy-windows-najtanszy-w-historii-7218676.html?utm_source=gg&utm_medium=gg_link&utm_campaign=gg&utm_source=gg&utm_medium=hover

To już któraś taka informacja, którą czytam gdzieś w necie więc myślę że tak będzie.

Aczkolwiek wydaje mi się że to długo już własnie zapowiadana wersja 8.2 o której Rezasurmar napisał, wcześniej zapowiadali 9. No i w końcu im wyszło 10.
Prawda jest taka że poprawiają mocno niepodobający się wielu ludziom Windows 8 z systemem Metro wracając do zwykłego paska ogłaszając przy okazji wielki sukces bo to lepsze niż przyznanie się do błędu, a że za free to w ogóle ich pokochają i reklama piękna bo teraz po prostu takie czasy że to nie informatycy i programiści projektują system, a księgowy z marketingowcem ;)
Zresztą zobaczycie i wspomnicie me słowa jak to za parę lat firma Atnel wchłonie już Microsoft i Googla pod swoje skrzydła to też tak będzie ATB 8.05b a potem nagle 10 :lol:

A tu można sobie poczytać o samym Windowsie 10, tak bez instalowania:
http://blogs.windows.com/bloggingwindows/2014/09/30/announcing-windows-10/

PostNapisane: 3 paź 2014, o 05:51 
Użytkownik

..."Bezpłatna aktualizacja ma być dostępna jedynie dla osób, które kupią standardowe edycje dostępne w sklepach. Promocja nie będzie obejmować za to użytkowników, którzy kupili komputery z preinstalowanym OS-em"....

No, jeśli powrót do "starego menu" to pewnie się przesiądę..., choć widzę w rozwijanym menu nadal te nieszczęsne obrazy FB i Skajpaja i wielu innych natręctw tak jakbym nie wiedział gdzie to znaleźć, gdy zajdzie potrzeba...

Nie wiem jak jest w ósemce, ale zautomatyzowany rozkład okien na pulpicie jeśli działa jak np w VS to również wielka zaleta.

Póki co jestem sceptyczny, nie lubię przesiadek (a i tak siedzę na 7kach i XPkach).
Dzisiaj wielki brat wie, co czytałem, gdzie kliknąłem i co pobrałem. Obawiam się, że teraz już będzie wiedział co robię po nocach ... i ... z kim :P

PostNapisane: 3 paź 2014, o 07:15 
Nowy

Ja właściwie bardzo rzadko używam Windows, już nawet nie chodzi o to, że się zraziłem bo z windows 7 jestem zadowolony - jak na MS to całkiem im to wyszło, ale... no właśnie. Ja naprawdę nie rozumiem pewnych rozwiązań od MS - typu samorosnący system bez wiedzy użytkownika, jakieś punkty przywracania, jakieś durne pytania o pozwolenie na instalacje programu czy aktualizacji, jakieś kafelkowe zmiany przyzwyczajeń i uszczęśliwianie na siłę... Po co to zwykłemu użytkownikowi?

Nie można po prostu usiąść do komputera latami i pracować zamiast zmagać się z tym wszystkim? Mam na netbooku jeden system od 2010 roku i po prostu działa, używam go do nauki programowania uC, przeglądania internetu i wystarczy. Ale oczywiście kupiony był z takim tworem jak Windows7starter, na którym nawet tapety nie można było zmienić - żeby to jeszcze działało to bym im ta tapetę wybaczył... Masakra!

W 2010 kupiłem też Mac Pro, używany od znajomego. Do dziś nie wiem co to znaczy reinstalacja systemu, nie obchodzą mnie żadne sterowniki, żadne kafelki i jak kiedyś będzie mnie stać na kupno nowego maca to jestem pewien że usiądę i będę potrafił go obsłużyć. MS tego nie rozumie.

PostNapisane: 3 paź 2014, o 07:30 
Nowy

Witam. Zainstaluję- odpowiem jaki jest, jak go będę miała. Pozdrawiam serdecznie.

PostNapisane: 3 paź 2014, o 07:49 
Użytkownik

:lol:
dr.boczek napisał(a):
W 2010 kupiłem też Mac Pro, używany od znajomego. Do dziś nie wiem co to znaczy reinstalacja systemu, nie obchodzą mnie żadne sterowniki, żadne kafelki i jak kiedyś będzie mnie stać na kupno nowego maca to jestem pewien że usiądę i będę potrafił go obsłużyć. MS tego nie rozumie.

No wreszcie bratnia dusza :-)
Ja np. poza iMac'kiem używam też MacBook'a Air, który od 2 lat działa beż żadnych reinstalacji systemu czy tam innych "Microsoftowych problemów". Wyobraźcie tylko sobie pracę w ten sposób:
- otwieram komputer i po 2s jest gotowy do pracy
- korzystam bez jakiegokolwiek zająknięcia
- zamykam komputer

I tak od ponad dwóch lat :-) Jak mi ktoś pokaże komputer z systemem Windows, który po kilku tysiącach wejść w stan hibernacji będzie nadal działał to może przekonam się znów do wypocin MS :lol:
Oczywiście moim celem nie jest zniechęcanie do systemu Windows, tylko próba zachęcenia do spróbowania czegoś nowego.
Dla mnie to była przesiadka z taczki do Formuły 1 ;-)

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1