Przeczytałem cały rozdział, i jest to opisane a mimo to miałem z tym problem.
Pewnie właśnie dlatego że zacząłem wszystko dokładnie czytać łącznie z funkcjami co sprawia że po jakimś czasie ma się wrażenie że uruchomienie wyświetlacza z gotowcem z książki jest bardzo trudne. W tej chwili już wydaje się łatwe co i gdzie podłączyć, gdzie jest potencjometr ostrości, gdzie jest zworka RW, które piny wyświetlacza są podłączone na stałe, a które samemu trzeba podłączyć i gdzie je skonfigurować.
A to "Trzeba tak:" dodałem tylko po to by na początku nie studiować funkcji, zależności czasowych przy sterowaniu wyświetlaczem, żeby nie zastanawiać się gdzie są skonfigurowane porty i czego jeszcze się nie zrobiło i żeby od razu wiedzieć co podłączyć by było to zgodne z programem dodanym na płytce DVD (04_LCD). Oczywiście jak się chce zagłębić w temat, wdrożyć do własnego projektu to jest to niezbędne.
Książka jest dobra nie krytykuję jej po prostu uświadamiam może komuś jeszcze, że można najpierw podłączyć, skonfigurować wszystko co jest niezbędne do działania wyświetlacza z atmegą32 w ATB, a później dokładnie analizować wykorzystane funkcje, które dla kompletnego laika mogą się wydać czarną magią, nawet po przeczytaniu wszystkich poprzednich rozdziałów. trochę upływa czasu zanim swobodnie można posługiwać się językiem C, samo zrozumienie zmiennych tablicowych może przysporzyć trochę problemów jeśli wcześniej nie zrobi się sporej ilości przykładów lub nie programowało się w innym języku.
Mirek
![Szczęśliwy :)](https://forum.atnel.pl/images/smilies/icon_e_smile.gif)
z każdym rozkumanym twoim programem i podłączeniem w ATB będzie mi łatwiej, niestety na razie zadaję takie irytujące pytania, bo coś przeoczę, coś niesłusznie uznam za nieistotne lub wolałbym nad tym zastanowić się później. W pierwszej kolejności chcę mieć pewność że wszystko podłączyłem dobrze, że wgrałem wszystkie niezbędne pliki, później poznaję program, zastanawiam się nad szczegółami działania. Jakoś wybitnie zdolny nie jestem ale dopóki będzie mi to sprawiać frajdę to trochę ten temat pomęczę i może kiedyś zrobię jakiś prosty projekt z wykorzystaniem atmegi.
a tak w ogóle Pozdrawiam
![Szczęśliwy :)](https://forum.atnel.pl/images/smilies/icon_e_smile.gif)