Witam!
Buduje samochód zdalnie sterowany na pracę inżynierską i już jeździ, sterowanie przez IR oraz Bluetooth. Program napisany w C# do sterowania też mi działa natomiast chciałem jeszcze mierzyć napięcie zasilania i wyświetlać je na bieżąco w programie.
Pomiar napięcia już mam zaprogramowany w uC i działa pozostaje pytanie jak przesyłać te wartości do C# żeby to mogło sobie przemielić i wyświetlić w labelku albo w textBoxie.
Program w uC wygląda tak:
main.c
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Ustawienia ADC i PWM nie są dla nas teraz istotne.
Zdarzenie Measure_EVENT();
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
język c
język c
Tyle z uC a teraz program napisany w C#
Widok programu:
Mam takie zdarzenie odbioru danych z portu szeregowego:
język csharp
Potrafię odebrać jeden znak i po naciśnięciu labelka wyświetlić go ale jak zrobić żeby program C# który otrzymuje co jakiś czas dwie wartości(cz_d i cz_u) wyświetlał je automatycznie aktualizując aktualne napięcie zasilania?
Problem też z tym że nie mogę aktualizować tego bezpośrednio w tym zdarzeniu bo jest wtedy konflikt wątków.
Staram się coś samemu nauczyć tego programowania a ta praca miała mnie przymusić żebym posiedział przy tym
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu, ewentualnie naprowadzenie mnie na właściwy tor myślenia